Tényleg hatékony rákfegyver a paradicsom?

Forrás: Thinkstock -
betegség paradicsom daganat egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ki gondolná, hogy a gyakran fogyasztott mindennapos piros zöldség ilyen jó hatással van a szervezetünkre – még a rák megelőzésében is segíthet!

A színanyagban rejlik az erő

Bár azt eddig is tudni lehetett, hogy a paradicsom kifejezetten egészséges, mára kutatások is alátámasztják rákellenes szerepét. A titok a paradicsom színanyagában, a likopin nevű antioxidánsban van, mely szerencsére a főzés során sem bomlik le. A jótékony anyaggal kapcsolatban a jeruzsálemi egyetem biokémikusa, Betty Schwartz és csapata kutatott, s arra a felfedezésre jutottak, hogy a likopin jelentősen csökkenti a daganatos sejtek szaporodását - a tumorcellákkal kapcsolatba kerülve azokat egyszerűen elpusztítja. A kutatók szerint a rendszeres paradicsomfogyasztással főként a hasnyálmirigy-, az emlő-, és bélrák kialakulása előzhető meg.

Forrás: Thinkstock

A hazai paradicsom különösen értékes

További érdekesség, hogy a likopin a szabadföldben, vegyszerek nélkül termesztett paradicsomban található meg a legnagyobb arányban – a melegháziak már jóval kevesebbet tartalmaznak belőle. Szerencsére Magyarországon kifejezetten könnyen terem a paradicsom akár vegyszerek használata nélkül is. Néhány palánta még akár az erkélyen, balkonon, kiskertben is elfér, így a nyáron folyamatosan még a városban is megtermelhető a lédús paradicsom – heti másfél kilónyi fogyasztása már kifejezetten egészségvédő hatású. Ha valaki nem szereti a nyers változatot, akkor a paradicsomlé fogyasztása is segíthet – bár így le kell mondani a paradicsom héjában található jótékony anyagokról.

Prosztatarák ellen is hatásos

Az Illinois Egyetem kutatása szerint a paradicsom - különösen szójával együtt fogyasztva – igen hatásos a prosztatarákkal szemben is. Az orvosok olyan génmódosított egereken tesztelték a paradicsom-szója kombináció erejét, melyek genetikailag ki voltak téve a prosztatarák magas kockázatának. Az eredmények szerint a paradicsom és a szója jelentősen csökkentette a prosztatarák előfordulását: az így táplált egereknek csak 45 százalékában fejlődött ki a betegség. Az egérkísérlet tapasztalatait mi is kihasználhatjuk: heti három-négy adag paradicsom szójával együtt kifejezetten jót tesz a férfiak egészségének.

Tudtad? A paradicsom még fiatalít is

A paradicsom jótékony hatásai nem merülnek ki a rákmegelőzésben. A vitaminokban gazdag zöldség, és a már említett likopin még a fiatalság megőrzésében is szerepet játszhat. Karlsruhei professzorok szerint ugyanis a likopin hihetetlen erővel köti meg a szabad gyököket, blokkolja a sejtzsírokat, teszi lebonthatatlanná az enzimeket, így védve a sejteket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.