Csíped a csalánt? – Nem árt, ha igen

Forrás: Thinkstock -
betegség Vas C vitamin fájdalomcsillapítás csalán egészség reuma
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Gyerekkorában szinte mindenki csupa kellemetlen tulajdonságot társít a csalánhoz. Biztos neked is van szúrós, hólyagos, netán sírós emléked az első találkozásról, ami azért sokáig meg is határozhatta kapcsolatod a csalánnal. Pedig az égető, viszkető érzés eltörpül a csalán széles körű gyógyító és méregtelenítő hatásai mellett. A Life.hu ezeket járta körül.

Méregtelenítés

Kevesen tudják, de ez az egyik legerősebb vértisztító növény, ezért a böjtök és tisztítókúrák egyik alapja. Sokan azért fogyasztják tea formájában, mert a levelekben lévő hatóanyagok eltávolítják az anyagcsere során létrejövő salakanyagokat. A vesét fokozottabb vízkiválasztásra készteti, tisztítja a vizeletkiválasztó rendszert, és fokozza a szervezet védekező erejét is. A nők számára különösen ajánlott a fogyasztása, hiszen rengeteg vasat tartalmaz, ugyanakkor figyeljünk, hogy ne lépjük át az ajánlott napi mennyiséget, ha ez megtörténik, akkor allergiás tünetek is jelentkezhetnek.

Forrás: Thinkstock

Szépségápolás

A házi szépségszalon elengedhetetlen darabja a csalán. Hogy miért? Fiatal levelei összehúzó hatásuk miatt kiválóak az arcgőzölés során. A belőle készült krém bőrtisztító, zsíros bőrre különösen jó hatással van. A levelek a friss leheletet garantálják, a hajhagymák működését pedig serkentik. Csupán annyit kell tenned, hogy egy ötliteres edényben 4-5 maréknyi friss vagy szárított csalánra hideg vizet öntesz, majd lassú tűzön forrásig melegíted. Ezután 5 percig hagyd állni. Ha gyökeret használsz, jó maréknyit áztass hideg vízbe egy éjszakán át, másnap forrald fel, és hagyd 10 percig állni. A fejmosáshoz ilyenkor illat- is színezékmentes, teljesen natúr sampont használj.

Immunerősítő

A csalán nagy mennyiségben tartalmaz olyan fontos ásványi anyagokat, mint a vas és a szelén. Megtalálhatók benne a karotinok is, melyek antioxidáns hatásuk mellett immunserkentők is. Végül a csalánban hatalmas adag C-vitamin is van, ezt például kevesen tudják a „szúrós” csodanövényről. Természetesen ezekhez a vitaminokhoz kapszula vagy tabletta formájában is hozzájuthatsz, de akkor a leghatásosabb, ha a természetes formájában juttatod be mindezt a szervezetedbe, például csalánteaként. A csalán íze semleges, kicsit a vér ízére hasonlíthat (hihetetlenül magas vastartalma miatt), de ezt el lehet nyomni bögrénként egy fél kiskanálnyi mézzel.

Csalánnal a premenstruáció ellen

A menstruáció előtt a nők többsége rosszul érzi magát. Puffadás, ingerlékenység, türelmetlenség, hátfájás jelentkezhet. Ha eleged van már ezekből, de eddig nem tudtad, mihez kezdj a tünetekkel, akkor biztos jó hír számodra, hogy a csalán erre is megoldás. Ha a menstruáció ellőtt egy héttel csalánteával csíped el a kezdő tüneteket, akkor azok nem tudnak elhatalmasodni rajtad. Ráadásul a csalánban lévő vas pótolhatja a vérzés során elveszített vasmennyiséget is. Így a következő ciklus már sokkal jobb erőben találhat, hiszen kevésbé viseli meg az immunrendszered a menstruáció.

Forrás: Thinkstock

Fájdalomcsillapító

Eddig csupa olyan használati módról esett szó, ami belülről teszi rendbe a szervezeted. A csalánt azonban külsőleg is használhatod. Ősi módszer, hogy a reumás testrészt csalánnal csapkodják, ez lehet, hogy elsőre durvának vagy kissé bizarrnak hangzik, de a tapasztalatok azt bizonyítják, hogy rendkívül sokat segít és csökkenti a fájdalmakat. Egy másik módon is használhatod azonban fájdalomcsillapítóként, mégpedig úgy, hogy borogatásként helyezed a fájdalmas területre, legyen az ízületi fájdalom vagy sportsérülésből fakadó panasz.

A csalánról a Life.hu-n!
A csalán azonban nemcsak a fájdalomcsillapításban hatékony és hasznos gyógynövény, de őseink a kígyómarás során is előszeretettel alkalmazták a méreg hatástalanítására.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.