Mi a baj a Balatonnal? Szakemberek szerint kiváló a vízminőség, hétvégén több százan betegedtek meg

Forrás: Facebook/Risztov Éva -
Balatonfüred úszóverseny Risztov Éva megbetegedés vízminőség Balaton halpusztulás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hétvégi balatonfüredi 10 km-es nyílt vízi úszóverseny után többen kerültek kórházba, miután valamilyen fertőzést kaptak el. Szakemberek állítják, a vízminőséggel nem volt baj. Akkor mivel?

Ahogy a Life.hu is megírta, rosszul sült el a Magyar Úszás napja alkalmából rendezett balatonfüredi 10 km-es úszóverseny, miután tömegesen betegedtek meg a résztvevők, köztük olyan úszókiválóságok, mint Risztov Éva és Gyurta Gergely. Olimpiai bajnokunk kedd délelőtt a Facebookra töltött fel egy fotót. E szerint már kijött a kórházból és otthon lábadozik.

Forrás: Facebook/Risztov Éva

Az eset után a Magyar Tudományos Akadémia Balatoni Limnológiai Intézetének hidrobotanikai osztályvezetője a közrádióban azt mondta, a Balaton ökológiai állapota és vízminősége egyaránt kiváló. Présing Mátyás ugyanakkor kizárta a közvetlen összefüggést a halpusztulás és a Magyar Úszás Napját követő megbetegedések között. A halpusztulás okait még vizsgálják - tette hozzá.

A biológus elmondta, hogy legutóbb hétfőn, valamint két héttel korábban vettek vízmintát a Balatonból, és ökológiai szempontból mindkét alkalommal kifogástalannak bizonyult a víz. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy emberi egészséget veszélyeztető szennyezés nem juthatott a magyar tengerbe - jegyezte meg.

Felidézte, hogy a népegészségügyi szolgálat a rendezvény előtt két nappal vett minta alapján versenyre alkalmasnak ítélte a vizet, ám ez alatt a két nap alatt is bármi történhetett. Ez ugyanis egy nagy partszakasz, ahol tömegek fordulnak meg és intenzív fürdőélet zajlik. Ugyanakkor a népegészségügyi vizsgálat befejezéséig az okról csak találgatni lehet - fűzte hozzá, majd hangsúlyozta: mindenkit arra bátorít, hogy nyugodtan fürödjön a Balatonban.

A Magyar Úszó Szövetség korábban jelezte, hogy az Európai Úszó Szövetség előírásainak, továbbá a sportág hazai szabályainak megfelelően az esemény megrendezése előtt kétszer megvizsgáltatta a víz minőségét.

A Veszprém Megyei Kormányhivatal több szakigazgatási szervezete is vizsgálja a fertőzéses megbetegedések okát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.