A lépfene miatt kitiltották a gyerekeket a zánkai táborból

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt -
kitiltás Tiszafüred gyerektábor Zánka lépfene lépfene-fertőzés nyaralás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
50 diákot nem engedtek be a zánkai gyereküdülőbe lépfene miatt. A fertőzés Tiszafüredről indult.

Ahogy a Life.hu is beszámolt róla pénteken, lépfene ütötte fel a fejét Tiszafüreden. Öt ember került kórházba a bőr-anthraxnak is hívott megbetegedéssel. A fertőzés gócpontja a Tiszafüred külterületén található Kócsújfalu, ahol engedély nélkül vágtak, majd adtak el marhákat. Szombaton újabb két embert vittek kórházba.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A Blikk pedig most azt írja, félszáz kisiskolás maradt hoppon. Bár a szakemberek igazolták, hogy egyetlen, a csoporttal Zánkán táborozni készülő iskolás sem fertőzött, mindannyian makkegészségesek, mégsem engedték be őket a zánkai táborba.

„Pénteken, amikor a lépfene-fertőzésről szóló hírek megjelentek, a szervező pedagógusunk kapott egy értesítést az Erzsébet-tábortól, hogy nem fogadják a gyerekeket" – mondta a lapnak Pintér Erika, Tiszafüred független polgármestere, aki egész szombaton próbálta elérni a tábor vezetőjét, de állandóan lerázták, arra hivatkozva, hogy tárgyal. „Az ÁNTSZ orvos ügyeletesével is beszéltem, aki felháborodott a történteken. Ő is próbálta elérni, hogy fogadják a gyerekeket, mivel emberről emberre nem terjed a fertőzés, tehát a kicsik nem veszélyesek senkire, de hiába" – panaszkodott a település első embere.

A tábor üzemeltetői azzal „vigasztalták" a gyerekeket, hogy majd augusztusban bepótolhatják a vakációt. A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány vasárnap e-mailben azt írta a lapnak, hogy a döntés idején nem tudhatták, hogy a gyerekek nem betegek, 3000 vendégük egészségét tartották szem előtt. Hozzátették: a szülők és a kísérők elfogadták a későbbi táboroztatás lehetőségét.

Közben befejezte a tiszafüredi állományhoz tartozó fertőző szarvasmarhák és a környékbeli, veszélyeztetett állatok megelőző vakcinázását az állategészségügyi hatóság. A fertőzést a szakemberek lokalizálták, újabb megbetegedésekkel a továbbiakban nem kell számolni a településen – írja az MTI.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.