Menstruáció - házi praktikák a görcsök megelőzésére

Forrás: Thinkstock -
betegség menstruáció egészség görcsök
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nők ezrei szenvednek minden hónap bizonyos szakaszában, pedig a fájdalomcsillapító mellett több olyan könnyen elérhető módszer van, ami nemcsak kezeli, de meg is előzi a kínzó menstruációs görcsök kialakulását.

Mitől fáj a hasunk?

A fájdalmas menstruációt, a görcsöket, és az azokat megelőző kellemetlen állapotot az egészséges nők több mint a fele minden hónapban megtapasztalja, tízből egy nő pedig a munkáját sem képes ellátni az első napokban. A dysmenorrhea, azaz a fájdalmas menstruáció, mely a méh izomzatának összehúzódása és a hormonszint lecsökkenése miatt alakul ki, gyakran megelőzhető, vagy legalábbis elviselhetőbbé válik bizonyos ételek, ásványi anyagok, mozgásformák hatására.

Forrás: Thinkstock

Magnézium és B6-vitamin

Az egyik legerősebb fegyver a nehéz napok előtti feszültségre és a görcsök megelőzésére a magnézium, mely rendszeresen alkalmazva karban tartja az idegrendszert, és csökkenti a görcshajlamot. Természetes nyugtatóként harmonikusabbá tehet, így érdemes legalább a menstruáció előtti egy-két héten bevinni a napi maximum értéket, ami 3-400 mg-ot jelent. Ha teheted, válassz jól felszívódó hatású magnéziumot tartalmazó terméket, vagy egyél sok mandulát, kesudiót, spenótot, hüvelyes ételt. A B6-vitamin pedig nemcsak a magnézium beépülését segíti, de önmagában is fontos szerepet játszik a szervezet szerotoninszintjének egyenletesen tartásában.

Cink és kalcium

Még a nyolcvanas években végeztek egy kísérletet a cink-glükonáttal, melyet általában a kezdődő megfázás vagy más fertőzés kezelésére ajánlanak. A megfigyelt nők nagy részénél a cink nemcsak a vírusos tüneteket enyhítette, de a menstruáció előtti panaszokat, azaz a puffadást és a görcsöket is. Ugyanígy jól jön a kalcium is, melyről kutatások igazolták, hogy szintje a havi vérzés előtti egy héten már jelentősen lecsökken, ami depressziót, ingerlékenységet, erősebb görcsöket okozhat. A megelőzés érdekében fogyassz minél több tejterméket vagy kalciumtablettát.

Mozgás

Megfelelő életmóddal is megelőzhetők a kellemetlen tünetek: a rendszeres, nem extrém megerőltetést jelentő sport alapvetően edzettebbé tesz, karban tartja az ereket, az idegrendszert, csökkenti a stresszt, így végső soron a görcsöket is enyhébbé teheti. Mindemellett maga a mozgás is segíthet azon a bizonyos héten, a különböző nyújtó- és légzőgyakorlatok megfelelően ellazíthatnak, és jobb közérzetet biztosíthatnak. Speciális jógagyakorlatok is segíthetnek a görcsökön, ha nem is jógázol rendszeresen, érdemes elsajátítani azkat az izomlazító jógapózokat, amelyek enyhíthetik kínjaid.

Forrás: Thinkstock

Gyógyteák

A női bajokra évszázadok óta használják a gyógynövényeket. A jól ismert cickafark mellett legközelebb próbáld ki a libapimpót, melyet régen görcsfűnek is neveztek. Az apró, régen libák táplálására használt kis növény teája minden típusú fájdalmat enyhíthet, ahogy a barátbors is, ami ellazítja a méh izomzatát, és így csökkenti a tüneteket. Ha nem vagy krónikus beteg vagy rendszeres gyógyszerszedő, nyugodtan megihatsz egy-egy csésze teát már a menstruációt megelőző héttől kezdve.

Illatok és masszázs

A feszültség és a görcsök oldására az illóolajokat és a masszázst is bevetheted. Jó hatással lehet a bázisolajba, vagy csak sima testápoló olajba kevert pár csepp rózsa, ylang-ylang, levendula vagy muskotályzsálya olaj, melyet alaposan masszírozz be a has és a derék területeire. Ezzel nemcsak a jótékony anyagokat juttatod be a szervezetedbe, de az érintés maga is megnyugvást hozhat. Ha épp nincs senki, aki ilyenkor megmasszírozna, az illóolajos vagy gyógyteás meleg pakolás is segíthet, de a lazító hatású meleg kádfürdő is jótékony hatású.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.