Ikrek a családban - soha nem aludtam még ennyit, ilyen jól

Forrás: Thinkstock -
betegség család egészség várandósság ikerterhesség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ikerbabák érkezése azokban a családokban is meglepetés, ahol történt már baba-duplázás. Ahol azonban váratlanul érkezik a kettős öröm, igazi bombaként robbanhat a hír.

Az ikerkutatás egyik legizgalmasabb feladata az ikerterhességek gyakoriságának megállapítása. A statisztikai adatok szerint ugyan a kettős ikerszülés nem is olyan ritka, minden 89. terhességre jut egy kettős terhesség, de előfordulhat a 3-4 - sőt, az ötös ikerterhesség is. Az egészségügy ismeri az egypetéjű, a kétpetéjű ikreket, valamint különbséget tesz a természetes úton fogant, valamint a mesterséges megtermékenyítés során fogant ikerterhességek között. Legyen azonban bárhogy, lehet a természet különösen kedves ajándéka, vagy a tudomány vívmánya az ikerterhesség, létük, személyiségük alakulása és az ikrek közötti különös kapocs máig sok titkot rejteget még magában.

Forrás: Thinkstock

Virág és párja nagyon fiatalok, az anyuka 26, az apuka 29 éves. Virág mesélt családjuk születéséről:

"Se az én, se a párom családjában nem volt még ikerterhesség, így eszünkbe se jutott, hogy amikor rászántuk magunkat a családalapításra, rögtön két trónörökössel kell majd számolnunk. Sőt, igazából mi olyan jól éreztük magunkat kettesben is a férjemmel, annyira jó a házasságunk, a kapcsolatunk, hogy az is kérdés volt, egyáltalán akarunk-e babát. Aztán a párom egyszer azt mondta, talán mégis jó lenne, lenne kinek átadni a vállalkozást. Ebben maradtunk. Aztán az első szabad utas együttlét után rögvest pozitív lett a teszt, azonnal terhes maradtam. Szóval azért valami már készülődött.

Az ultrahangon jött aztán a nagy meglepetés, mert az orvos a kérdésemre, hogy minden rendben van-e a babával, azt mondta, hogy igen. "És a másikkal is minden rendben van" - legalább öt percet vitatkoztam vele, hogy az nem lehet, nekem csak egy gyerekem lesz, a családban se volt soha kettős szülés, meg biztos téved. A párom azonban közben látta a felvételen, hogy ott bizony tényleg két petezsák van. Ő segített meggyőzni, meg erőt is ő adott. Mert én sírtam. Azonnal eszembe jutott, hogy kicsi a ház, így is a dolgozószobából lesz a gyerekszoba, meg a sok rémtörténet az egygyerekes anyukáktól, a sok átalvatlan éjszakáról. Mi lesz velem, velünk, ha két baba üvölt majd éjszakánként. A férjem azonban csak mondta, hogy jó lesz ez így, egyszerre leteszem a gondot, nem kell másik terhesség, meg együtt nőnek fel.

Forrás: jonababa.postr.hu

Aztán megszülettek a picik, kicsit korábban ugyan, mint ahogy vártuk a fiúkat, Zalánt és Milánt, de egy kis plusz várakozás után haza is hozhattuk a srácokat. És most nem kell elhinnie annak, aki nem akarja, de el nem tudnám képzelni azt, hogy csak egy gyerekem legyen. Imádom ezt a kettős anyaságot, és a srácok olyan jók, soha ennyit és és ilyen jól nem aludtam még, mint amióta megvannak, itt vannak velünk a fiúk. Nincs szükségem plusz segítségre, olyan szépen, okosan, egyszerre esznek, alszanak. Ha van kis nyűgösködés (mert mondjuk kicsit hamarabb éhezik meg), azt is szépen beosztják, ha az egyik nap nyűgös valamelyik, a másik csendben marad. Figyelem őket, hasonlítanak-e egymásra, de mindent együtt csinálnak: az elmúlt három hónap alatt egyetlen egyszer hánytak, akkor is egymás után."

Jön a baba Hadas Krisztával

Virág babavárásának időszakát és a szülés gyönyörű eseményét a szeptember 20-án induló Jön a baba Hadas Krisztával című sorozatban láthatod majd a LifeNetwork tévén. A sorozatban szereplő kismamák történetét, az aktuális eseményeket a produkció blogján ismerheted meg és követheted nyomon. Az őszinte hangvételű műsor kapcsán nem csak Hadas Kriszta nevét érdemes megjegyezned, a produkció fáradhatatlan szerkesztője Kéky Kira videoújságíró.

Így látta Hadas Kriszta Virágék történetét

Virág és a férje is valódi meglepetés volt, hiszen fiatal koruk ellenére olyan higgadt nyugalommal fogadtak minden nehézséget, amire még nem nagyon láttam példát. Ahogy ő is elmondta, természetesen megrémült a hír hallatán, hogy ikreik lesznek, de az elfogadás utáni állapotot a nyugalom jellemezte, jellemzi. A babák császármetszéssel születtek a 34. héten, nem lehettek azonnal együtt, de Virág ebben is a jót látta: ha erre van szüksége a kicsiknek, akkor elfogadja, hogy csak távolról láthatja őket, hogy látogatnia kell a csöppségeket. Sokat forgattam már újszülöttosztályon és láttam én már nem egy anyukát totál pánikban az inkubátorra borulva zokogni, de Virágot nem. Higgadt magabiztossággal viselt mindent. Azt is, hogy a kicsik nem tanultak meg szopizni, hogy tápszerrel eteti őket. De a babákkal kapcsolatos minden feladatot ilyen laza nyugalommal végeznek otthon is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.