immunrendszer betegség védelem egészség szervezet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az őszi, téli időszakban egyre nagyobb figyelmet kap az immunrendszerünk, hiszen ez a komplex rendszer véd meg a vírusok és baktériumok meg-megújuló támadásaitól.

Összetett védelem

Az immunrendszer tulajdonképpen a szervezet eszköze a vírusok, baktériumok és egyéb testidegen anyagok elleni védekezéshez. Természetes pajzsunk nemcsak véd, de a küzdelmet is felveszi a betolakodók ellen. Ahhoz, hogy valóban jól és zavartalanul működhessen, nemcsak vitaminokra van szüksége, hiszen több szabályozó mechanizmus is beleavatkozik a védelem kialakulásába. Immunrendszerünk szervrendszerét alapvetően a nyirokrendszer adja, mely a nyirokszervekből - ide tartozik a csontvelő, a féregnyúlvány, a mandulák, a lép, a csecsemőmirigy is - és az azokat összekötő nyirokerekből tevődik össze. Sejtszinten főként a fehérvérsejtek szolgálják a védelmünket, ezek legnagyobb számban a vérben és a nyirokrendszerben találhatók.

Forrás: Thinkstock

Két szinten véd minket

Az immunitást kétféle rendszer biztosítja: a hormonális molekuláris szinten véd minket, például antitesteket termel a testidegen anyagokkal szemben, a másik a celluláris rendszer, ami sejtszinten óvja a szervezetet. A jól ismert T-limfociták is a celluláris rendszerhez tartoznak, ezek képesek közvetlenül megtámadni a szervezetbe kerülő kórokozókat, vagy idegennek nyilvánított anyagokat. Ehhez azonban szükség van legalább egy találkozásra az adott „ellenséggel”, hogy kialakuljon a megfelelő védelem. Ez a működési forma teszi hatékonnyá a védőoltásokat, hiszen akár egy életre rögzülhet a megfelelő immunválasz.

Szerzett és eleve meglévő immunrendszer

Ahogyan a védőoltásoknál már említettük, létezik szerzett és veleszületett védekezési forma. Az utóbbi ugyan gyengébb, és nem specifikus a kórokozókra, de cserébe mindenkiben jelen van, a limfocitáknak és fagocitáknak nevezett fehérvérsejtek segítségével pedig minden idegen anyag ellen ugyanúgy védekezik. Ugyanolyan nélkülözhetetlen, mint a szerzett, azaz adaptív immunrendszeri rész, mely életünk során folyamatosan alakul. Ennek működésében ugyanúgy részt vesznek a limfociták, de itt a bekerülő idegen anyag elindítja azok érését, átalakulását, így az adott sejt később képes lesz emlékezni a kórokozóra, és speciálisan az arra kialakított mechanizmussal elpusztítani azt. Maga az elpusztítás is kétféle módon történhet meg: a T-limfociták érés után azonnal végeznek a kórokozóval, míg a B-limfociták ellenanyag-termelésbe kezdenek – ráadásként mindkettőből úgynevezett memóriasejtek is képződnek, melyek a testben keringve az újabb kórokozó-támadás esetén hamarabb beindítják a megfelelő immunválaszt. Nincs hát könnyű dolga annak a kórokozónak, amely jól működő szervezetünk ellen indítana támadást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.