Értsd meg az immunrendszered nyelvét - így jelez a szervezet

Forrás: Thinkstock -
immunrendszer betegség léleknyelv egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokszor csak legyintünk a fejfájásra, bekapunk egy fájdalomcsillapítót, úgyis majd elmúlik alapon. A cserepes szánkat ajakápolóval kenegetjük, és legfeljebb bosszankodunk miatta, de eszünkbe se jut jelként tekinteni a tünetekre. Pedig sokszor így üzen az immunrendszer, hogy valami nincs rendben.Íme, néhány apróságnak tűnő jelzés, amelyek hátterében betegség állhat.

Karikák a szem alatt

Nemcsak akkor találkozhatsz szem alatti sötét karikákkal, ha nem alszol eleget, hanem allergia esetén is. Az allergia ugyanis nagyon sokszor színezi sötétre a szem és orr körüli ereket. Ha kideríted, mire vagy allergiás, és kezeled a tüneteket, a szemed alatti karikák is eltűnnek.

Forrás: Thinkstock

Elvékonyodott haj

Ha a hajad minősége hirtelen romlott, nagy valószínűséggel nem a samponváltás miatt történt. A pajzsmirigy működésének megváltozása befolyásolja a hajad minőségét. Ha ilyet tapasztalsz, mindenképpen megéri elmenni egy pajzsmirigyvizsgálatra.

Állandó fejfájás

A fejfájás több problémára is felhívhatja a figyelmet. A lelki okokból eredő fejfájást relaxálással, sporttal tudod kezelni, illetve a kiváltó ok feltérképezése és a probléma kezelése hozhat megoldást. A gyógyszerek csak időszakosan csillapíthatják a stresszből eredő fejfájást. Amennyiben úgy érzed, nem lelki okai vannak a fejfájásodnak, irány a szemorvos, hiszen nagy valószínűséggel a szemed rendetlenkedik: a szemproblémák szörnyű fejfájást tudnak okozni.
Meglepő lehet, de a sok diétás üdítő fogyasztása is lehet oka a fejfájásnak, ahogy a nagy mennyiségű mesterséges édesítők, főként az aszpartám túlzott fogyasztása is, amelyek akár migrénes fájadalmakhoz is vezethetnek.

Fehér foltok, csíkok a körmökön

A körmök fehérre színeződése vitaminhiányt mutat. Ha foltokat, csíkokat veszel észre a körmeiden, tankolj fel kalciumból, D-vitaminból és cinkből, általában ezek hiányát mutatják a körmök.

Állandó fáradtság

Ha túl gyakran vagy fáradt, pedig odafigyelsz a táplálkozásra, edzel, eleget alszol, vashiányod lehet.
A vas nagyon fontos a szervezetednek, mindenképp pótold vastablettával és fogyassz vastartalmú ételeket!

Édesség utáni vágy

Folyton édességeket nassolnál? Hiába eszel bármit, egy kis csoki mindig hiányzik? Akkor bizony krómra lesz szükséged. A króm fogyasztása csökkenti, sőt, szinte teljesen elmulasztja az édesség utáni vágyakozásodat, így a diétád is jobban fog működni. Persze néha pár kocka csoki lelkiismeret-furdalás nélkül megengedett.

Forrás: Thinkstock

Száraz ajkak

Nem lehet elégszer elmondani, mennyire fontos, hogy elég vizet fogyassz! A dehidratáltságot a száraz ajkak hamar megmutatják. Ha egy kicsit is száraznak érzed az ajkaidat, először ne az ajakápolódért, hanem egy nagy pohár vízért nyúlj!


Állandó hidegérzet

Ha állandóan fázol, hideget érzel, a felborult bélflóra-egyensúly lehet a hibás. Ha gyakran kellett antibiotikumokat szedned vagy drasztikusan diétáztál, igen valószínű, hogy a bélflórád nincs egyensúlyban, és a szervezeted úgy próbál jelezni, hogy folyton fázol.
Szerencsére ez könnyen kezelhető, néhány finom ételt kell beiktatnod a táplálkozásodba: a joghurt, a savanyú káposzta és a kefir kiváló módja annak, hogy jó baktériumokat juttass a szervezetedbe.

Hangulatingadozás, hízás, fáradtság

Ha ezt a tünetegyüttest veszed észre magadon, candidára kell gyanakodnod. Ha sok cukrot fogyasztasz, sajnos nagyobb esélyed van a candidára, mint ha egészségesen táplálkoznál, és ezt csak szigorú diétával tudod leküzdeni. Az immunrendszered talán így jelez, hogy legyengítetted, ideje megerősítened.

Így erősítsd a gyerek immunrendszerét!http://www.life.hu/drlife/20140909-a-gyerekek-immunrendszeret-erositeni-kell.htmlKözeleg az őszi latyakos, orrfolyós időszak. Az anyák többségének ismerős a helyzet, amikor a gyerek egy hét óvoda, egy hét nátha körforgásában szenved. Nem késő azonban még most sem egy alapos, immunerősítő programot elindítani, hogy megvédd a kicsit a kórokozókkal szemben.Dr. Life--Természetes immunerősítők- amikor a lélek nyelvén szólunk hozzá http://www.life.hu/drlife/20140909-immunerosites-a-lelken-keresztul.htmlImmunrendszerünket nemcsak vitaminok, gyógynövények és gyógyszerek segítségével erősíthetjük: a zene, a tánc, a sport és a masszázs is kifejezetten jó hatással van védekezőképességünkre, és a szervezet egészének erőt adhat.Dr. Life--Mi is az az immunrendszer?http://www.life.hu/drlife/20140909-az-immunrendszer-feladata-erositese.htmlAz őszi, téli időszakban egyre nagyobb figyelmet kap az immunrendszerünk, hiszen ez a komplex rendszer véd meg a vírusok és baktériumok meg-megújuló támadásaitól.Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.