Táplálkozás a jól működő pajzsmirigyért

Forrás: Thinkstock -
betegség pajzsmirigy hormonháztartás étrend egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Azt, hogy valóban megnövekedett e a pajzsmirigyes betegek száma, vagy csak azért tart jóval több pajzsmirigyproblémával küzdő beteget számon az egészségügy, mert finomabb eszközökkel, hamarabb lehet kiszűrni ezt a betegséget, nem tudni. Az viszont nem kérdés, hogy a pajzsmirigy működése étrenddel jó irányba befolyásolható.

A Szívderítő közösségének néhány tagját is érinti ez a betegség.

"Pajzsmirigy alulműködésénél milyen diéta ajánlott, hogy ne is essek össze, de azért ne is hízzak annyira?"

Forrás: Thinkstock

A Szívderítő szakértője, Huszáros Bernadett terápiás dietetikus véleménye szerint pajzsmirigy alulműködése esetén az energiaszegény étrend a megfelelő út:

"Az étrend energiaszegény (25-30 kcal/ttkg), telített zsírsavakban szegény és normális koleszterin tartalmú (300 mg/nap), vitamin- és rostdús kell, hogy legyen. Az étrendből kiiktatjuk az állati zsiradékokat, sertészsír, tepertő, belsőségek, szalonna. A húsok, felvágottak, tejtermékek közül is úgy válogatunk, hogy a zsírszegényebbeket (soványabbakat) részesítjük előnybe. Természetesen a mennyiségekre is oda kell figyelni. Konyhatechnológiából a főzést, a párolást és a sütőzacskóban zsiradék nélküli sütést alkalmazzuk. A vitaminokat, rostokat zöldségfélével és gyümölcsökkel pótoljuk. A zöldségféléket nyersen, párolva és salátának elkészítve ajánlom. Természetesen a saláta öntete ne majonézes legyen, hanem joghurtos vagy kefires."

Ismerd meg a Szívderítőt!

A Szívderítő olyan közösségi oldal, amelyen az érintettek hiteles, ellenőrzött információkhoz jutnak hozzá szív- és érrendszeri betegségekről és azok megelőzéséről. A szakmai felügyeletet a Magyar Kardiológusok Társasága látja el, közülük kerülnek ki az oldal szakértői is.
Kérdezz, olvasd cikkeinket, nézd meg videóinkat, főzd meg az általunk ajánlott ételeket, hozz létre csoportokat vagy lépj be a már meglévő közösségekbe - vigyázzunk együtt a szíved egészségére!

A szívinfarktus akár a húszéveseket is veszélyezteti?http://www.life.hu/drlife/20140930-a-szivinfarktus-egyre-fiatalbb-korosztalyban-jelentkezik.htmlA szív és érrendszer megbetegedései egyre fiatalabb korosztályban jelentkeznek, nem ritka a negyven év alatti páciens, de extrém esetben akár a huszas korosztály tagjai is érintettek lehetnek.Dr. LifeOrigoAki szereti a kolbászt, annak veszélyben van a szíve?http://www.life.hu/drlife/20140924-a-taplalkozas-hatasa-az-errendszerre-es-szivre-oriasi-igy-hat-a-kolbasz.htmlFérfiak számára fontos, esetenként szomorú tényeket tartalmazó cikkünk következik - ha nem tudják rávenni magukat az elolvasásra, mert attól tartanak, hogy sóvárogni kezdenének a kamrában vagy hűtőben lévő kolbász után, akkor küldjék tovább a cikket a párjuknak, úgyis a nőkön múlik döntően, hogy mi kerül a férfiak tányérjára.Dr. Life--Szívgyilkos szokások - így teszed tönkre a szíved!http://www.life.hu/drlife/20140513-eletmodunk-alapvetoen-befolyasolja-keringesunket-es-szivuk-allapotat.html7 merénylet, amit te követhetsz el a keringésed és a szíved ellen!Dr. Life

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.