Aki szereti a kolbászt, annak veszélyben van a szíve?

Forrás: Thinkstock -
betegség szív és érrendszer szívderítő szívbetegség táplálkozás egészség szív
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Férfiak számára fontos, esetenként szomorú tényeket tartalmazó cikkünk következik - ha nem tudják rávenni magukat az elolvasásra, mert attól tartanak, hogy sóvárogni kezdenének a kamrában vagy hűtőben lévő kolbász után, akkor küldjék tovább a cikket a párjuknak, úgyis a nőkön múlik döntően, hogy mi kerül a férfiak tányérjára.

Úgy tűnik ugyanis, hogy kimutatható összefüggés áll fenn a feldolgozott vöröshús-készítmények fogyasztása és a szívünk egészsége, illetve egyes súlyos, sőt halálos szívbetegségek előfordulási aránya között.

Forrás: Thinkstock

Bár sok férfit elszomoríthat az adat, hogy a kolbász árthat a szívünknek, de fontos, hogy elolvassák a cikket és tudjanak a problémáról, illetve a lehetséges megoldásról. Egy igazán átfogó, több mint 37 ezer férfi egészségét követő vizsgálat adataiból vonták le a következtetést. A Cohort of Swedish Men elnevezésű svéd vizsgálat keretében 45 és 79 év közötti férfiak egészségét és életmódját vizsgálták átlagosan 11,8 évig.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a vizsgált férfiak körében a szívmegállás, illetve azon belül is a halálos szívmegállások előfordulása 12 év alatt gyors ütemben emelkedett – egyenes arányban azzal, ahogyan nőtt a kutatás résztvevőinek étrendjében a feldolgozott vöröshús-készítmények, például a kolbászfélék, a sonka és a felvágottak aránya.

Aki szereti a kolbászt, veszélyben van?

Ez a következtetés már csak azért is riasztó, mert a kockázat emelkedése független az összes többi szív- és érrendszeri kockázati tényezőtől, a résztvevők napi kalóriabevitelétől és a teljes kiőrlésű gabonafélék, zöldségek és hal fogyasztási arányától. Vagyis az is ki van téve neki, aki alapjaiban véve egészségesen él, de szereti a kolbászféléket. A vizsgálatot végző kutatók azt is megnézték, hogy a vörös húsok fogyasztása általában véve hogyan hat a szív egészségére.

Forrás: Thinkstock

A vizsgálat eredményeiről, valamint a kutatók következtetéseiről bővebben a Szívderítő.hu oldalán olvashatsz.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.