Oroszországban fél éven belül lesz oltóanyag Ebola ellen

Forrás: AFP/Mike Stone -
Oroszország halál Texas állam oltóanyag Ebola-járvány ebola Amerika
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Oroszországban fél éven belül lesz oltóanyag az Ebola-vírus ellen - jelentette ki az orosz egészségügyi miniszter. Közben újabb Ebolás eset bukkant fel Texas államban.

Az orosz egészségügyi miniszter azt mondta, hogy vezető orosz virológusok három oltóanyagon is dolgoznak. Az egyiket, amely inaktivált vírustörzsből készült, már klinikai kipróbálásnak vetették alá. A másik kettő úgynevezett genetikailag módosított vakcina. Szkvorcova szerint azért kell körülbelül fél év az oltóanyag kidolgozására, hogy a lehető legkisebbre csökkentsék annak esetleges káros hatását – írja az MTI.

Forrás: AFP/Mike Stone

Az orosz egészségügyi miniszter közölte, hogy Oroszország lakosságának nem kell tartania az Ebola-vírus elterjedésétől: a veszélyes fertőző betegségnek az országban való megjelenése ellen május óta tesznek lépéseket. Július óta járványvédelmi intézkedéseket vezettek be.

A vírus kimutatására létrehoztak egy tesztrendszert. Havonta 7 és félezer repülőjárat utasainak a járványügyi ellenőrzését végzik el Oroszországban, ez majdnem másfél millió embert jelent. Mobil és rögzített hőkamerákat helyeztek el 71 orosz repülőtéren. Most 101 fiatalt tartanak továbbra is orvosi megfigyelés alatt. 16 diákot helyeztek el kórházban, de velük kapcsolatban nem bizonyosodott be az Ebola-vírussal fertőzöttség gyanúja.

Az egészségügyi miniszter a beszélt az Oroszországban nemrég létrehozott Triazaverin nevű gyógyszerről is, amely hatékonynak bizonyult az Ebolával rokon lázas megbetegedést okozó vírusok, így a Marburg-vírus ellen. A gyógyszert egyelőre Afrikából behozott vírustörzseken próbálják ki.

Forrás: AFP/Joe Raedle

Legutóbb Amerikában ütötte fel a fejét a vírus, egy dallasi kórházban pozitív eredménnyel zárult egy páciens Ebola-vizsgálata. A beteg végül nem élte túl.

Közben újabb ebolás esetet jelentettek vasárnap Texas államban, ahol a nemrég elhunyt férfi egyik ápolónőjénél állapították meg a betegséget. Az ápolónő viselt ugyan egészségügyi felszerelést, de szakértők szerint megsértette a biztonsági előírásokat.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete szerint az idei, Nyugat-Afrikában kitört járvány során több mint 8300-an kapták el a kórt, és több mint 4 ezren haltak már bele. Az eddig megfertőződött 416 egészségügyi alkalmazott közül 233-an nem élték túl a betegséget.

Már Európában is fertőz az Ebola-vírushttp://www.life.hu/drlife/20141007-az-ebola-mar-europaban-spanyolorszagban-is-fertoz-egy-apolono-betegedett-meg.htmlEbola-vírussal fertőződött meg egy spanyol ápolónő egy madridi kórházban. Ő az első, aki Afrikán kívül kapta meg a járványos betegséget - jelentette be a spanyol egészségügyi minisztérium.Dr. Life--Maláriás volt az Ebola-gyanúval kórházba szállított nigériai diáklányhttp://www.life.hu/drlife/20140924-malarias-volt-az-ebola-gyanuval-a-szent-laszlo-korhazba-szallitott-nigeriai-diaklany.htmlKedden este Ebola-fertőzés gyanújával szállítottak a Szent László kórházba egy külföldi diákot. Később kiderült, a diáklány maláriás volt. Még kórházban van.Dr. Life--Papagájkór, nyúlpestis, Ebola - állatok által terjesztett betegségekhttp://www.life.hu/drlife/20140908-papagajkor-nyulpestis-ebola-allatok-altal-terjesztett-betegsegsek.htmlAz állatokkal való közös élettéren való osztozkodás - ha nem zsákmányszerzésről van szó - a legtöb esetben békés, ártalmatlan módon zajlik. Együtt élünk kutyával, macskával, nyulat dédelgetünk, papagájjal díszítjük otthonunkat és járjuk a természetet is. Különösen ősszel kedvelt program az erdőjárás, a mókusles a gyerekkel. Nem célunk a rémisztgetés, de valószínűleg kevés embernek jut eszébe, hogy a közös felület, a találkozás az állatokkal, hadviselés nélkül is komoly veszélyeket rejthet magában. Íme, három súlyos betegség, amit az állatok terjesztenek.Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.