Ballon? Gyűrű? Ezek a műtéti fogyás előnyei és hátrányai

betegség műtét fogyás gyomorgyűrű egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokszor hallani, hogy a magyar lakosság kétharmada túlsúlyos, valamint azt is, hogy világviszonylatban az elhízottak száma megelőzi az éhezőkét. Ezek az adatok persze oly távoliak és megfoghatatlanok, hogy amikor a közértben a csoki, a cukrászdában pedig a fánk után nyúlunk, aligha gátol meg minket a cukorbevitelben. A diéta tökéletes kezdőnapja mindig a holnap, van aki egy hónapja, és olyan is, aki több éve fogyókúrázik. Te is közéjük tartozol?

Unod a folyamatos önsanyargatást? Az egészségesnek mondott drága ételeket? Az állandó kalóriaszámlálást és a kínkeserves zsírégető órákat? Akkor itt az ideje, hogy megismerkedj más megoldásokkal is.

Forrás: Thinkstock

A gyomorballon előnyei:

A gyomorballon terápia lehet az átmenet a rendszeres diéta és a már drasztikus, sebészeti beavatkozások között. Az egyik legfontosabb előnye, hogy esetében nem műtéti eljárásról van szó, hanem egy endoszkóp segítségével juttatják le a ballont a gyomorba. Ez gátolja meg a későbbiekben (első körben hat hónap, de ez tovább növelhető) a táplálékfelvételt, és így szoktat rá arra, hogy a megfelelő időben mindig kisebb adagokat fogyassz. A behelyezett tartály kitölti a gyomor egy részét, így biztosítja a jóllakottság érzését. Mivel nincs szükség operációra, így nincsenek hegek sem, nem okoz fájdalmat, nincs gyógyuló seb, sem egyéb kellemetlenség. A ballonnal a folyamatos orvosi ellenőrzés mellett jelentős túlsúlytól szabadulhatsz meg, valamint életviteli és diétás segítséget is kapsz.

Forrás: www.spatzmedical.com

A gyomorballon hátrányai:

A behelyezésnek annyi kockázata van, mint egy teljesen általános gyomortükrözésnek. A terápia folyamata kis mértékben ingerelheti a nyálkahártyád, ezért a kezelés bélgyulladás, valamint nyelőcső- és gyomorfekély esetén nem ajánlott. A beültetés akár három hétig is kellemetlen érzetet okozhat, de idővel az általános diszkomfort érzet csökken, majd megszűnik. Előfordulhat hányinger, rosszullét és gyomorsav túltengés is, ezek ellen védekezned kell. Fontos megemlíteni azt is, honnan tudhatod, hogy probléma lépett fel a ballonoddal. Nos, a benne található kék színű élettani sóoldat jelzi számodra, ha valami gond van odabent, például ha kilyukad. A kék anyag ugyanis azonnal megjelenik a vizeletben és a székletben, vagyis pontosan jelzi, hogy mikor kell az orvosodhoz fordulnod.

A gyomorgyűrű előnyei:

Ha a gyomorgyűrűt választod, tudnod kell, hogy egy sokkal komolyabb műveletről van szó, mint a ballon esetében. Nem elég csak átesni a műtéten, együtt is kell élni a gyűrűvel. Komplett szemlélet- és életmódváltásra van szükség, hiszen ebben az esetben a fogyás folyamata évekig is elhúzódhat. Ahhoz, hogy a művelet sikeres legyen, vagyis látványos és tartós eredményt érj el, nem mindegy, hogy mit, mikor, hogyan és mekkora mennyiségben viszel be a szervezetedbe.

Ebben az esetben a műtéti beavatkozás során egy sebész (vagy sebészcsoport) szilikonból készült gyomorgyűrűt helyez be a gyomrod felső szakaszára, ezzel két részre osztva azt. A gyűrű szabályozható és a segítségével új étkezési, életviteli szokások alakíthatók ki. A szerkezet a gyomor szűkítése során csökkenti a felszívódó kalóriák mértékét, ezzel segítve a plusz kilók leadását. A tapasztalatok szerint a beavatkozás hatékony, és segítségével a túlsúlyos emberek valóban képesek megszabadulni a felesleges kilóktól.

Forrás: www.lapband.com

Ezt a megoldást előszeretettel választják külföldi és magyar sztárok is. Elég csak Sharon Osbourne-t, Amerika kedvenc feleségét említeni, vagy Mohamed Fatimát, aki az utóbbi években majdnem egy mázsát fogyott a gyűrűvel.

A gyomorgyűrű hátrányai:

Az Origo korábbi cikkéből kiderül, hogy bizonyos esetekben, a beavatkozást követően nem csupán lecsökken az étel iránti sóvárgás, hanem magával az étellel való kapcsolat is teljesen átalakul. Emellett rengeteg finom falat és ital is tiltólistára ikerül. Ilyenek például a nehezen rágható táplálékok, a kemény héjú gyümölcsök, bizonyos zöldségek, a kenyérfélék és az élesztőt tartalmazó tészták, valamint a húsok nagy része. A műtétet követően három napig csakis folyadékot lehet bevinni. A negyedik naptól engedélyezett csak a pépesített étel, a szilárdabbak pedig csak három hét elteltével következhetnek. Egy hónap után lehet csak visszatérni a rendes étrendre, de mindent péppé mixelve és rengeteg folyadékkal kell fogyasztani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.