220 mínusz az életkor egyenlő a maximális pulzusszámmal

Forrás: Thinkstock -
szívderítő vérnyomás egészség mozgás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Van, akinek egyetlen csésze kávé is erős szívdobogást okoz, míg mások ugyanezt elfogyasztva jóízű álomba merülnek. Mindenki máshogy reagál az ingerekre, melyek mögött a legtöbb esetben nincs semmiféle kóros elváltozás. Nem árt azonban vigyázni!

Mi okozza az erős szívdobogást egy nyugalmi helyzetben című cikkünkben írtunk róla, mi gyorsíthatja fel a ketyegőnket. Akkor szakértőnk azt mondta, a szívünk minden külső hatásra reagál, gondoljunk csak arra, mit érezünk, ha megpillantjuk a kedvesünket: megdobban a szívünk, gyorsabban ver. Vagyis ez nem feltétlen szívbetegség jele.

Forrás: Thinkstock

A Szívderítő oldalára is érkezett ezzel kapcsolatos kérdés.

"Pulzusproblémám van, nyugalmi állapotban 90-100 közötti, ha például bringázom 5-10 percet, felmegy 130-ig is. EKG készült, semmit nem mutatott, csak azt, hogy gyors a pulzusom, sinus tachycardiának minősítették. Gyógyszert nem kapok. Ami mindig zavar és megijeszt, az az, hogy régebben hetente, most már csak havonta egyszer elalvás előtt, úgy érzem, hogy a szívem ki akar ugrani a helyéről, alig kapok levegőt. Pár perc alatt magától rendeződik ez az állapot, de ijesztő. Mit tanácsol, menjek további kivizsgálásokra? Ha igen, milyenre? 33 éves nő vagyok."

A Szívderítő szakértője, dr. Kerkovits Gábor tanácsadó válaszolt a felmerülő kérdésre:

"Szerintem sportoljon nyugodtan tovább, az segít a legtöbbet. Vannak, akik magas fordulatszámon dolgoznak, rendszeres edzéssel lelassulhat a nyugalmi pulzusa. Életkora alapján az ön maximális pulzusszáma 220-életkor=190/min. Egy jó tréningpulzus ennek a 75-80%-a, tehát van még bőven tartalék, hogy fitt legyen. Mivel az említett esti panaszai terheléstől függetlenül, nem azzal egyidőben jelentkeznek, ártatlan jelenség, gyógyszeres kezelés nem kell."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.