Hajhullás, ritkuló szemöldök - erről árulkodik a tested

Forrás: Thinkstock -
hajhullás szemöldök betegség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem tudod, miért hullik a hajad, és miért pirosodik ki az arcod? A test mindig jelez, ha valami baj van - most megtudhatod, mire utalnak a leggyakoribb tünetek. 

HAJ

Hajhullás

A nőknél ez a fokozott pajzsmirigyműködés jele lehet, de annak az okát, hogy ez miért válthat ki hajhullást, még nem lehet tudni. Emellett a nőknél előforduló kopaszodás jele lehet a vashiány, mivel a vas kötődik a ferritin nevű fehérjéhez, ami fontos a hajszálak termelésében.

Forrás: Thinkstock

Szőrös arc

Angliában 20-ból több mint egy nőnek van policisztás ovárium szindrómája, amely a magas androgén hormon miatt túlzott szőrnövekedést és pattanásokat okoz az arcon. Az arcszőrzet megjelenése a klimax közeledtét is jelentheti.

Ritkuló szemöldök

A szemöldök elvesztése klasszikus jele a pajzsmirigy alulműködésének. A pajzsmirigy ugyanis nem termel elegendő tiroxin hormont, amely létfontosságú a szőrszálaknak.

FÜLEK

Ráncos fülcimpák

Számos kutatás azt mutatja, hogy a fülcimpa ráncosodása és a szívbetegségek kapcsolatban állnak egymással. Egy tanulmány szerint azoknak a szervezetében, akiknek ráncos a fülcimpájuk, 10%-kal van nagyobb esély egy artéria elzáródására. Ez azt jelenti, hogy ahol a koleszterin lerakódik, egy ránc keletkezik.

ARC

Pirospozsgás arc

Míg az arcon megjelenő bőrpír legtöbbször bőrprobléma jele lehet, mint például a borvirág nevezetű bőrbetegség, a szervezetben más belső kimenetele is lehet. Jelezheti akár a Cushing-szindrómát is, amely a kortizol hormon túlzott termelése miatt alakul ki. A kortizol hormon megduzzasztja az ereket, a felsőtest erei pedig nagyon érzékenyek.

Forrás: Thinkstock

Lilás arc

A kék vagy lila arc a vér alacsony oxigénszintjét jelentheti. Ennek egyik oka lehet a magas vérnyomás a tüdőt vérrel ellátó artériákban, vagyis nem elég oxigéndús vér kering a szervezetben. Az oxigénhiányos vér kék vagy lila, mivel a vörösvérsejtek kevesebb oxigént hordoznak. A vér alacsony oxigénszintje együtt jár a krónikus tüdőbetegséggel és bizonyos szívbetegségekkel is.

Kiütések

A pillangó alakú kiütés, amely az orrnyeregre és az arcra terjed ki, a lupus jele lehet, ami egy ritka autoimmun betegség: okozhat fáradtságot vagy akár ízületi fájdalmat is. Összefüggésben van a nappal, így inkább tavasszal és nyáron jellemző, ilyenkor az immunrendszer túlzottan reagál arra, amikor az UVA sugarak károsítják a bőrsejteket. A lila kiütések néha az arcon is megjelenhetnek, különösen nagy hatással vannak a fejbőrre és a szemekre, valószínű ezt az immunrendszer hibás működése váltja ki, amikor elkezdi támadni a bőrsejteket. Nagyon ritka betegség, de akár a rák, mell- és petefészekrák jele is lehet, néhány embernél ugyanis a rák megjelenése váltja ki ezt az immunválaszt.

ORR

Csomók az orron

Viszonylag ritkán előforduló betegség, amit szarkoidózisnak nevezünk és sebeket okozhat a test különböző területein, legelőször piros dudorokkal jelentkezik az orron és a füleken. A leggyakoribb az észak-európai és afrikai/karibi származású embereknél, náluk többnyire a fejbőrön és az arcon jelenik meg.

Forrás: Thinkstock

Nagy orr

A jó hír az, hogy a nagy orrú emberek kevésbé vonzzák a vírusokat. Egy 2010-es amerikai tanulmány szerint a nagyobb orrú emberek jobban ellenállnak a baktériumoknak és a porszemcséknek, valószínűleg azért, mert egy nagyobb orrban több szőrszál található, amelyek meg tudják akadályozni a szemcsék tüdőbe jutását. A jobban kilógó orr a szájnak is jobb védelmet nyújt és még akár a pollenek ellen is működhet.

Life.hu tipp

Ráncos bőr, rövid fogak - ezek is sok mindenre utalhatnak. Arról, hogy milyen problémákat jeleznek a testedben, itt olvashatsz!

Ráncos bőr, rövid fogak - arcod árulkodik egészségi állapotodrólhttp://www.life.hu/drlife/20141212-ritkulo-szemoldok-rovid-fogak-az-arc-arulkodik-egeszsegi-allapotodrol.htmlNagy orr, ráncok, hajhullás - a legtöbben változtatni szeretnénk a kevésbé előnyös dolgokon. Az arcvonások azonban sok mindenről árulkodnak: a kidülledt szemek például pajzsmirigy- rendellenességet jelezhetnek. De vajon mire utalnak a rövid fogak, a ritkuló szemöldök? Most eláruljuk!Dr. LifeThinkstockRokonok tökéletesen összeillesztett arcai: kitalálod, ki kicsoda?http://www.life.hu/drlife/20141002-fantasztikus-fototrukk-tokeletesen-osszeillesztett-arcok.htmlLátsz valami furcsát? Egy horvát diák, Ino Zeljak készítette a Metmorfoza című fotósorozatot, amely a hasonlóságokat és különbségeket mutatja be emberek között, akik genetikailag kapcsolatban vannak, és azok között is, akik nincsenek. Dr. LifeOrigoAutomata védelem: a HPV ellen a szervezet is felveszi a harcothttp://www.life.hu/drlife/20141207-a-hpv-ellen-az-immunrendszer-automatikusan-felveszi-a-harcot.htmlBagatell fertőzésnek tűnik, alapvetően magától gyógyul, eltűnik a szervezetből. Annak viszont akár méhnyakrák is lehet a vége, ha a szervezet nem győzi le a magas kockázatú HPV-törzset. De vajon mit tehetsz, ha tudomást szerzel arról, hogy a vírus megtelepedett a szervezetedben?Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.