Szabadon áramló fény és D-vitamin - Ha nincs eleget a szabadban a gyerek, rövidlátó lehet

Forrás: Thinkstock -
betegség egészség szembetegségek rövidlátás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egyre emelkedik a rövidlátó gyerek száma, és ennek egyik oka, hogy a kicsik nem töltenek elég időt a szabadban – állítják ausztrál tudósok.

A rövidlátás, másképpen miópia évről évre világszerte gyakoribb a gyerekek körében. Ez az állapot extrém esetben akár vaksághoz is vezethet, pedig a probléma könnyedén megelőzhető volna, ha a gyerekek egészen kiskoruktól fogva elegendő időt töltenének a természetben - írta a Medipress.

Forrás: Thinkstock

Nem túl meglepő módon azokban az országokban a legmagasabb a látászavarokkal küzdő gyerekek száma, ahol az iskolarendszer sok tantermi ücsörgésre kényszeríti a nebulókat.
„ A miópia kialakulásában a legfontosabb szerepet a környezeti tényezők játsszák. Vannak országok, ahol már egy évtized leforgása alatt is jelentősen nőtt a rövidlátó gyerekek száma. Korábban a tudósok azt hitték, hogy genetikai eredetű problémáról van szó, pedig a környezeti hatások sokkal többet számítanak” – mondja Kathryn Rose, a kutatás egyik vezetője.
A friss tanulmány a Sydney-ben és a Szingapúrban élő kínai gyerekek miópiáját hasonlította össze, és kiderült, hogy az Ausztráliában élő gyerekek körében ez a probléma jóval ritkább, mivel az iskolások több, körülbelül négyszer annyi időt töltenek a szabadban a kötelező iskolai programok keretében, mint kínában. Bizonyítást nyert tehát, hogy a rövidlátásnak nincs köze az etnikai hovatartozáshoz, viszont annál többet árul el az életmódunkról, elsősorban gyerekkorban.

Egyértelművé vált, hogy a sok területen hasznos D-vitaminnak a szem egészsége szempontjából is szerepe van, a legtermészetesebb forrás pedig maga a Nap, így nem véletlen, hogy a szabadban tartózkodó gyerekek számára ez elérhetővé válik, a tanteremben tartózkodó gyerekek számára azonban korlátozott ez a lehetőség. A mozgás is szerepet játszik a látás egészségében, a megfelelő mennyiségű mozgás serkenti a keringést, és a vér oxigénfelvételét is elősegíti - ezek pedig a szem keringését is jelentősen befolyásolják.

A szűrések elengedhetetlenek

A gyerekkori szembetegségek különösen az iskolai oktatás során válik akadállyá, hiszen az a diák, aki nem látja jól a táblát vagy az oktatást szolgáló képernyőt, szemléltetés eszközöket, hátrányba kerül. Meg is szaporodnak az iskolaév kezdetén a szemészeti rendelőkben az iskolás korú gyerekek, valamiért ekkor ébrednek rá a szülők, hogy lépni kellene, illetve ilyenkor derül ki (ha addig nem), hogy valami probléma van a gyerek látátásával. Nem látja a táblát, akadályozott az olvasás, fejfájás jelentkezik, sokat könnyezik a szem esetleg szaporán pisog. Az iskoláskor kezdetén lévő kicsiknél úgy tűnhet, hogy nincs még késve semmi, fejleszthető, korrigálható sok szemmel kapcsolatos gond. Bizonyos szembetegségek felismerése és kezelése, például kancsalság vagy tompalátás esetén azonban úgy látják a szakemberek, hogy "éppen ideje volt" már, sőt kicsit meg is késett a gyerek szakemberhez juttatása. Az egészségügy azt javasolja, hogy a gyerekek látásszűrését vegyék komolyan a szülők, és évente vigyék el a kicsit szemvizsgálatra, és ne akkor lépjenek, amikor már a tanulásban akadályozza a csemetét a megromlott látás.

Forrás: Thinkstock

Rövidlátás kiskamaszkorban

Különösen nagy figyelmet kell szentelni a kamaszkorban is látásvizsgálatoknak, mert a kamaszkor, a maga hirtelen és nagy testi és lelki változásaival egészségügyi területeken is okozhat változást. A kiskamaszkor szemészeti problémája lehet például a rövidlátás. Bár az esetek nagy részében nem okoz nagy problémát - csak jóindulatú rövidlátás jelentkezik, amely a 3-4 dioptriát nem haladja meg, valamint nem érinti a szemfenék állapotát. Mégis, kamaszkorban is fontos a rendszeres szemészeti ellenőrzés, majd a megfelelő szemüveg (vagy lencse) viselése - akkor is, ha a kamasz kézzel-lábbal tiltakozik a számára meglehet kellemetlen viselettől.

Forrás: Thinkstock

Azért is fontos a rendszeres szemészeti szűrés, mert sok más betegség a szem állapotán keresztül üzen. Riogatás nélkül ugyan, de nem kerülhető meg a tény, hogy az agyat érintő elváltozások olykor a szem váratlan romlását okozzák, de a kialakuló cukorbetegség is érinti a szem állapotát, így különösen fontos komolyan venni a szemmel kapcsolatos minden tünetet. A gyerekek (a kamaszok is) sokszor egyáltalán nem szólnak, nem jelzik, hogy gond van, a szülőnek kell "kiszúrnia", észrevenni a problémát. Például túl közelről nézi a monitort, a tv-t, túl közelre hajol az olvasáshoz, túl sokszor mondja (esetleg vállrándítással), hogy "nem látom", vagy rázza le ingerülten a szülő kérdéseit, kéréseit.

A Life.hu is foglalkozott már a szem betegségeivel. A Szemtorna 10 percben - így erősítsd a szemed a munkahelyen című cikkünkben azokat a szemkondi gyakorlatokat mutattuk be, amelyek sokat segíthetnek szemed egészségének megőrzésében.

Akár zöldhályog is lehet!

Gyerekeknél is megjelenhet a zöldhályog, sőt, a veleszületett zöldhályog is ismert az egészségügyben. Ilyenkor látványos jellel üzen a baba: az arc, a fej méreteihez viszonyítva túl nagy a szem.
A gyerekkori zöldhályog kialakulásának hátterében a kutatók szerint genetikai hiba állhat. A University of Alberta kutatócsoportja például az emberi örökítőanyag, a DNS olyan hibáját tanulmányozta, amely gyakran fordul elő gyermekkori zöldhályogban szenvedőknél. Felfedezték, hogy az emberi hatos kromoszómán létezik egy olyan szakasz, amelyen gyermekkori glaukómás betegek esetében az egészségesekénél több, illetve a megszokottnál kevesebb genetikai anyag található.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.