Veszélyesebb, mint a rák: egyre többen halnak bele kórházi fertőzésekbe

Forrás: Thinkstock -
adatok betegség halál daganatos betegségek baktérium Bécs Semmelweis Alapítvány kórház rák kórokozó fertőzés konferencia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A legfrissebb adatok szerint 15 év múlva már többen veszítik életüket egy-egy kórházi fertőzés következtében, mint daganatos megbetegedésben.

Európában minden 18. kórházi ápoltat nem az alapbetegsége, hanem az ott-tartózkodása során összeszedett fertőzése miatt kezelnek – írja a Blikk a Semmelweis Alapítvány legutóbbi, bécsi konferenciáján elhangzottak alapján.

Forrás: Thinkstock

A szakemberek szerint olyannyira súlyos a helyzet, hogy várhatóan 2020-ra több ember fog meghalni kórházi fertőzések következtében, mint rákos megbetegedésekben. Az adatok szerint a kórházi intézményekben pusztító baktériumok évente 1,4 millió embert fertőznek meg világszerte.

Az összesítés szerint Magyarországon a legrosszabb a helyzet: itthon évente körülbelül 100 ezer ember betegedik meg valamilyen kórházi fertőzés következtében. Az egyik leggyakoribb kórházi kórokozó a húsevő baktériumként elhíresült MRSA.

Arra ébredt, hogy nincs lába

Sajnos nem csupán a rémálmokban létezik a húsevő baktérium: Aimee Copeland sokkoló történetét ide kattintva olvashatod el a Life.hu-n.
Bizarr diagnosztika! Egy szellentésből is kimutatható a rák http://www.life.hu/drlife/20150315-egy-szellentesbol-is-kimutathato-a-rak-allitjak-a-melbourne-i-rmit-egyetem-es-monash-egyetem.htmlLegalábbis ezt állítják azok az ausztrál kutatók, akik gázelemző kapszulát fejlesztettek ki a belet érintő különféle betegségek, így a végbélrák és az irritábilis bélszindróma kimutatására.Dr. Life--Vágyölő tisztaság - nem mindegy, mikor és hogyan védekezel a kórokozók ellenhttp://www.life.hu/intim/20141104-a-tisztasag-fontos-de-kozvetlen-szex-elott-kikovetelve-vagyolo-lehet.htmlMindenek előtt szeretnénk leszögezni, hogy nem vagyunk az intim tisztaság ellen. A szex akkor kellemes, ha senkiben nem okoz ellenérzést. A rossz szag, az intim testrészek elhanyagoltsága nem szexi. De az sem, ha a vágy felgerjedésének pillanatában zavarod a párodat a mosdóba. Fontold meg, ez igencsak vágyölő lehet!Intim--Angelina Jolie nyolc családtagját veszítette el rákos megbetegedésbenhttp://www.life.hu/drlife/20150330-angelina-jolie-nyolc-csaladtagja-halt-meg-rakos-megbetegedes-kovetkezteben-ezert-retteg-a-szineszno.htmlLátni, hogyan betegednek meg, majd végez a szeretteinkkel a halálos kór, egészen más, mint olvasni róla a lapokban – és ezt Angelina Jolie is nagyon jól tudja.Dr. Life--Kelly Osbourne: „Én is rendelkezem a rákos génnel"http://www.life.hu/drlife/20150325-kelly-osbourne-rendelkezik-azokkal-a-rakos-genekkel-amely-miatt-angelina-jolie-eltavolittatta.htmlOzzy és Sharon Osbourne legidősebb lánya a The Talk című műsorban vallotta be: ő is rendelkezik azzal a bizonyos génnel, amely miatt a napokban Angelina Jolie petefészek- és petevezeték-eltávolításon esett át.Dr. Life--Közösségi kórokozók! Téged is megfertőznek a kollégáid? http://www.life.hu/drlife/20140206-a-szuk-terekben-egyutt-dolgozo-vagy-tanulo-emberek-ujra-es-ujra-megfertozik-egymast.htmlFáj a fejed és kapar a torkod? A legszívesebben ágyban maradnál, de nem engedheted meg magadnak az ágynyugalom luxusát? Vár a munkahely és a kollégák, akik gyanakodva figyelik a tüneteidet. Fertőzésgyanús vagy, és úgy érzik, merényletet követsz el ellenük a jelenléteddel.Dr. LifeOrigoEgészséges torna? Erre figyelj, hogy ne fertőződj meg fitnesz-baktériumokkalhttp://www.life.hu/drlife/20150216-a-sporteszkozok-bakterumokkal-fertozottek.htmlNe gondold, hogy ufó vagy, se azt, hogy mások kényes tisztaságmániásnak látnak csak azért, mert fontos számodra a sporteszközök higiéniája. Minél többen használják ugyanazt a gépet vagy eszközt, annál indokoltabb lehet az óvatosság.Dr. LifeThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.