Van egy jó és egy rossz hírünk a magasaknak és az alacsonyaknak is

Forrás: Thinkstock -
szex alacsony egészség magasság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha magas vagy, gyakran tapasztalod, hogy kevés a hely a lábadnak a repülőn, nehezen találsz nadrágot. De vannak ám előnyei és sajnos más hátrányai is annak, ha magasnak születtél. Az Ohiói Egyetem kutatói megmondták, mik azok. 

A magasabb emberek általában okosabbak, és jobbak a szociális képességeik. Ez megmagyarázhatja azt is, hogy miért keresnek több pénzt a magasabb dolgozók. Olyan súlyos problémákra is kevesebb az esélyük, mint a stroke vagy a demencia.

Forrás: Thinkstock

A kisnövésű (167 centi alatti) férfiak 36 százalékkal gyakrabban lesznek idős korukban demenciásak, mint az ennél magasabbak. Az alacsony férfiak gyakran sokat stresszelnek fiatalkorukban magasságuk miatt, a stressz alakítja ki a hajlamot a demenciára. Azonban szerencsére általánosságban nem nagy a demenciások aránya, húsz 65 év feletti személy közül általában egy érintett.

Az alacsonyak gyakrabban szenvednek szívbetegségben, magas koleszterinben is. Egy elmélet szerint, mivel a magasak nagyobb erekkel rendelkeznek, nehezebben tömődnek el zsírral, így a koleszterinnel kevesebb problémájuk van.

A magasak 17 százalékkal gyakrabban lesznek rákbetegek, mint az alacsonyabbak, főként a melanóma, méhnyakrák, veserák és pajzsmirigyrák veszélyes rájuk. Dr. Kabat tanulmánya szerint minden plusz 10 centiméterrel egyenesen arányosan 5 százalékkal növekszik a rákra való esély aránya.

Ha ikreket szeretnél, és magas nő vagy, szerencséd van. A magas nőknek nagyobb az esélye az iker gyerekekre.

A kutatás szerint a magas emberek gyakrabban törik el valamelyik csontjukat, nagyobb az esélyük a trombózisra, de kisebb az esélyük arra, hogy megsüketülnek, mint az igazán alacsonyaknak.





Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.