Rettegsz az Alzheimer-kórtól? A vércsoportodtól függ, veszélyben vagy-e

agy kutatás vércsoport Alzheimer-kór
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Sheffieldi Egyetem munkatársai szerint a vércsoporttípus befolyásolja az idegrendszer fejlődését, vagyis meghatározza a szellemi hanyatlás kialakulásának kockázatát.

Matteo De Marco és munkatársai 189 önkéntes egyént vizsgáltak meg mágneses rezonancia képalkotó (MRI) segítségével, és arra a következtetésre jutottak, hogy a 0-s vércsoportúak agyi szürkeállománya vaskosabb, mint az A-, B-, és AB-csoportba tartozóké. Úgy vélik, hogy a nagyobb szürkeállomány véd az olyan a demenciával járó betegségekkel szemben, mint az Alzheimer-kór.

Forrás: Wikipedia

A Brain Research Bulletin oldalain megjelent tanulmány részletesebben is foglalkozott a különböző vércsoportba tartozók szürkeállomány-mintázatával. Eszerint a 0-s csoport mellett főként a kisagy hátsó részének szürkeállománya kifejezett, emellett az A-, B-, és AB-csoportba tartozóknál a homloklebeny és a limbikus régió (ideértve a bal hippokampuszt), elvékonyodott – ez utóbbi struktúrák károsodnak leghamarabb Alzheimer-betegeknél.

Az életkor előrehaladtával normálisan is csökken a szürkeállomány mennyisége, azonban a fent részletezett vércsoportbeli különbség egyre fokozottabb lesz. Mindazonáltal, a jelenség magyarázata újabb vizsgálatokat igényel.

Tess Holliday: Avagy lehet valaki egyszerre szép és kövér?http://www.life.hu/drlife/20150612-tess-holiday-a-people-magazin-cimlapjan-22-es-meretu-plus-size-modell.htmlTess Holliday plus-size méretű modellnek/aktivistának elsőként sikerült bekerülnie szupermodellként egy neves ügynökséghez, így számos kampány részeként népszerűsítheti a teltebb idomokat. Például a People magazin címlapján, igencsak nagy feltűnést keltve ezzel.Dr. Life--Húszmilliót kokainozott el két év alatt az RTL Klub sztárjahttp://www.life.hu/drlife/20150613-berczesi-robi-az-rtl-en-futo-szelfi-szereploje-huszmilliot-kokainozott-el-ket-ev-alatt.htmlÉlete legnehezebb időszakáról vallott kendőzetlen őszinteséggel az énekes.Dr. Life--Csoda történt! Lefagyasztott petefészekből született egészséges kisfiúhttp://www.life.hu/drlife/20150612-gyermekkorban-lefagyasztott-petefeszekbol-szuletett-egeszseges-fiucsecsemo.htmlBelgiumban egy nő a világon elsőként adott életet egy babának úgy, hogy olyan transzplantált petefészekszövetet használtak fel az orvosok, amelyet még az anya gyermekkorában fagyasztottak le. De hogyan lehetséges mindez?Dr. LifeA te iskolád elsősegélybarát? Íme az egyik legjobb kezdeményezéshttp://www.life.hu/drlife/20150612-guiness-rekord-a-te-iskolad-elsosegelybarat-ime-az-egyik-legjobb-amerikai-kezdemenyezes.htmlGuinness-rekordot állítottak fel New Yorkban, a Times Square-en múlt hét csütörtökön, amikor több száz ember végzett újraélesztést bábukon, összesen 12 órán át.Dr. Life--Kórházba került Bálint gazdahttp://www.life.hu/drlife/20150612-balint-gazda-korhazba-kerult.htmlTúlhajszolta magát a Life.hu sztárzerzője, Bálint György. Az idén 96 éves kertmészmérnököt az utóbbi hetekben többször szállították kórházba.Dr. LifeFotó: Szabó Balázs/Life.huJó tanácsok kánikulában - Így vészeld át!http://www.life.hu/drlife/20150612-jo-tanacsok-kanikulaban-igy-veszeld-at.htmlFokozódik a kánikula, immár másodfokú riasztás van érvényben. Íme néhány trükk, hogy miként csillapíthatod a testhőmésrsékleted!Dr. Life

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.