Vigyázat! A túl sok edzés vérmérgezést okozhat!

kutatás vérmérgezés edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már csak azért sem szerencsés, ha túlzásba visszük az edzést, mert ennek hatására a bélbaktériumok a véráramba kerülhetnek, ami aztán vérmérgezéshez vezet – állítják a Monash University tudósai.

A kutatás során olyan önkénteseket vizsgáltak, akik egy sor extrém edzésen estek át: 24 órás ultramaratont futottak, illetve egymást követő napokon több fázisban futottal le ultramaratonokat.

„Az események előtt és után vett vérmintákból, amelyeket a kontrollcsoportéval hasonlítottunk össze, kiderült, hogy a hosszú időn keresztüli extrém fizikai megterhelés hatására a bélfal megváltozik, aminek hatására az ott jelenlévő természetes baktériumok, az ún. endotoxinok a véráramba ürülnek. A szervezet immunsejtjei ennek hatására begyulladnak, mintha csak súlyos fertőzésről volna szó, ami egyes esetben akár vérmérgezést is okozhat" – mondja a kutatást vezető Dr Ricardo Costa professzor. Ha a vérmérgezést nem diagnosztizálják és kezelik időben, akár halálos is lehet.

Forrás: Thinkstock

Azoknak az embereknek a szervezetében, akik rendszeresen keményen sportolnak, ez nem okoz különösebb gondot, mivel az immunreakcióik megakadályozzák a probléma kialakulását. Ugyanakkor azok, akik sportolnak ugyan, de csak egy-egy verseny kedvéért lépnek ki a komfortzónájukból és terhelik túl magukat extrém módon, a problémák sajnos megjelenhetnek. A hőség fokozza a tüneteket, ezért nyáron különösen érdemes vigyázni az extrém sporttevékenységekkel.

Az ijesztő az, hogy a kutatás résztvevői közül szinte mindenkinek voltak vérmérgezéses tünetei. Ez annak tudható be, hogy a bakteriális endotoxinok a vérbe kerültek, és a szervezet immunreakciója erősebbnek bizonyult, mint az ellenreakció.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.