Szeplőtelen fogantatás a Balcsin? Avagy amikor a napfény segít teherbe esni

Forrás: Thinkstock -
terhesség nyár 2015 napfény
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Csodás találmány ez a napsütés. Legutóbb például az derült ki róla, hogy a napozás és a napfény a hosszú élet titka. Most pedig az, hogy a napfürdőzés akár harmadával is növelheti a megtermékenyülés esélyét.

A nyaralás nemcsak arra lehet jó, hogy az ember lazítson és egészséges színre tegyen szert, hanem még a családalapításnak is kedvezhet, legalábbis ezt állítják a szakemberek. Úgy vélik, hogy a fogantatás előtti hónap időjárása számít a leginkább ebből a szempontból - tájékoztat a Huffingtonpost.

Forrás: Thinkstock

Dr. Frank Vandekerckhove Európa legnagyobb termékenységi konferenciáján mondta el, hogy nagyjából 6 000 nő mesterséges megtermékenyítési statisztikáját vette górcső alá, hogy összehasonlítsa azokat az időjárási körülményekkel.

A mesterséges megtermékenyítés dátumának időjárása nem gyakorolt hatást az eredményre, ám az egy hónappal azelőtti már igen. A magas hőmérséklet, a csapadékhiány és a napfény egytől egyig növelték a siker esélyét. A napfény hatása volt a legszembetűnőbb: akár 35 százalékkal is emelte a teherbe esés lehetőségét - hangzott el a European Society of Human Reproduction lisszaboni ülésén.

Amikor teherbe esni teljesítménytúra: beavatkozások, lehetőségek

Azt mondják, a stressz a legjobb fogamzásgátló, és ez sok esetben igaz is. Előfordulhatnak azonban olyan eshetőségek is, amikor valami más baj van. Szervi, szervezeti, nála vagy nálam. Vagy csak nem klappolunk össze. Mikor jön el az a pont, amikor külső segítség kell? És ha eljött, hová fordulhatunk? A Life.hu korábban ennek járt utána.

Dr. Vandekerckhove, a Genti Egyetem munkatársa szerint tehát a fogantatás előtt egy hónappal kell napfürdőzni a peteérés kedvéért.

Ez valószínűleg a megemelkedett D-vitamin szintnek tudható be, mely akkor termelődik a szervezetben, amikor napfény éri a bőrt, illetve annak, hogy befolyásolja a melatonin-háztartást, ami az alvás-ébrenlét ciklus szabályozása mellett a női hormonális ciklust is alakítja.

Forrás: Thinkstock

Noha a mostani eredmények mesterséges megtermékenyítésen átesett nőkre vonatkoznak, a szakember szerint minden okunk megvan feltételezni, hogy a napfény a természetes metódusra is hasonlóan hat.

"Napjainkban tehát, amikor egyre gyakrabban kell orvosi segítséget kérni a teherbe eséshez, a napfény egyszerű megoldást jelenthet" - tette hozzá Dr. Vandekerckhove. Azért ez így egy kicsit túl egyszer, nem?

Remény a meddő pároknak:

A terméketlen nők sokszor mindent megtesznek azért, hogy gyermeket hordhassanak ki. Ebben pedig rengeteg orvosi beavatkozás van segítségükre. A lombikprogram lassan idejétmúltnak számít: a Göteborgi Egyetemen két fiatal nőnek a saját édesanyja méhét ültették be. A Life.hu 2012-ben utánajárt a témának.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.