Skizofrén vagyok, de anyaként is funkcionálok

Forrás: Rethink Mental Illness Schizophrenia Awareness Week -
betegség hétköznap család anya skizofrénia beteg
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Minden a lehető legjobban működött Sonia életében: boldogságban, harmóniában éltek férjével, mígnem a nőnél 28 éves korában pálfordulás következett be. Ekkor jelentkeztek nála először a skizofrénia tünetei... 

Sonia a történetével akarja felhívni a közvélemény figyelmét arra, hogy

a skizofrénia igenis egy súlyos, mentális betegség,

ami az érintett életére összetett és negatív módon hatással lehet. Sonia szerint sokan csak a saját életüket élik, és egyáltalán nem gondolnak bele a másik - adott esetben egy beteg - élethelyzetébe.

Sonia a skizofréniát bemutató sminkkel Forrás: Rethink Mental Illness Schizophrenia Awareness Week

„A paranoia és a skizofrénia egyes tüneteit 28 évesen kezdtem el megtapasztalni. Németországban nőttem fel, de ekkor éppen Londonban éltünk a férjemmel. Az első esetnél nagyon megijedtem, zavart voltam, aggódtam, nem értettem, mi történik velem. A férjem végig mellettem állt, mindenben támogatott.”

Sonia időközben anya lett, és egyre inkább fontosnak érezte, hogy a környezetével is tudassa betegsége részleteit, de

ugyanabba a falba ütközött bele folyamatosan.

„Sok ember, amikor meghallja a skizofrén szót, egyből a tudathasadásra asszociál. Ezért döntöttem úgy, hogy megtöröm a sztereotípiákat, és egy kampányfilmben kétarcúvá sminkelve mutatom meg magam: az egyik felem élénk, míg a másik fekete-fehér színű.”

A fekete sávok jelképezik a tisztánlátást, amikor Sonia blokkolja a negatív tüneteket (depresszió, motiváció hiánya) és a gyógyszerek mellékhatásait. A színes rész pedig a betegsége vad és pozitív tüneteit szimbolizálják.

Skizofrén és anya

Sonia a terhessége alatt rettegett attól, hogy nem tud majd eleget aludni, és a babája később szintén beteg lesz, és az ő sorsára jut. Még az abortusz gondolata is megfordult a fejében, annyira félt, de végül férjével úgy döntöttek, hogy - mivel együtt mindenre képesek -, ezt is végigcsinálják. Az orvosok gyógyszert javasoltak neki, amit a terhesség alatt végig szedett, emiatt nem alakultak ki komplikációk, sőt!

Sonia a mindennapokban egy elégedett anyuka Forrás: Rethink Mental Illness Schizophrenia Awareness Week

„A férjemmel egy gyönyörű, 14 hónapos kisfiú szülei vagyunk. Egy anyának a legnagyobb öröm, ha látja a gyermeke arcán az elégedettséget és az örömöt, miközben azt mondja »mama«.”

Emellett jelenleg egy médiavállalatnál dolgozik, pozíciója fontos számára. Normális anyaként funkcionál, de a lelke legmélyén retteg attól, hogy gyermekén élete során bármikor jelentkezni fognak a mentális betegség tünetei.

A skizofrénia

Az esetek többségében a skizofrénia késő tizenéves vagy korai felnőttkorban fordul elő, férfiaknál jellemzően 25, nőknél 30 éves kor körül. A skizofrénia agyi rendellenesség, amely befolyásolja az ember cselekedeteit, gondolkodását és azt, ahogy a világot látja. Aki ebben szenved, más realitássalérzékkel bír, az érintettek többször félnek, visszahúzódnak a világ szeme elől. Előfordul, hogy nem létező dolgokat képzelnek oda vagy hallanak, furcsa, zavarba ejtő dolgokat mondanak, azt képzelik, hogy mások kárt akarnak okozni nekik, vagy hogy folyamatosan figyelik őket. Az érintettek erre a külső világtól való visszahúzódással reagálnak, vagy zavartan, félelemben intézik teendőiket.

A kutatók által gyógyíthatatlannak vélt mentális betegséget gyógyszerrel és terápiával karban lehet tartani, több beteg is képes az önálló életre ilyen módon. A skizofrénia örökölhető, kb. 12 százalék eséllyel adhatjuk át utódainknak ezt a betegséget, azonban ahol a családban első fokon fordult elő a betegség, tízszer nagyobb eséllyel öröklődhet tovább.

Akkor is összetörnénk magunkat, ha tisztában lennénk a következményekkel?http://www.life.hu/drlife/20151019-csonttores-csontritkulas-nemzetkozi-napja-megelozes-fontossaga.htmlOktóber 20-a a csontritkulás világnapja! Tudtad hogy Magyarországon már minden tizedik embert érinti és egyes előrejelzések szerint a következő harminc évben két-háromszorosára is nőhet a betegek száma? A hatékony terápiás lehetőségek ellenére a kezelőcentrumokban mégis csak az érintettek kevesebb, mint 20%-a fordul meg. Dr. Life--Megrázó egyperces kisfilmek a dohányzás következményeirőlhttp://www.life.hu/drlife/20151019-dohanyzasrol-kisfilm-igaz-megrazo-tortenetek.htmlDrámai egyperces kisfilmekkel és három élettörténeten keresztül hívja fel a figyelmet a dohányzás káros következményeire a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet Egészségkommunikációs Központja. Dr. LifeThinkstockA skizofréniának előjelei vannak az agybanhttp://www.life.hu/drlife/20150815-ezek-az-elojelei-a-skizofrenianak-az-agyban.htmlMár azelőtt agyműködési rendellenességek figyelhetőek meg, hogy valakinél kialakulna a betegség – állítják a szakemberek.Dr. Life--"Színesebbek lettek a napok" - Rajzolással gyógyulnak a skizofrén betegekhttp://www.life.hu/drlife/20120103-rajzolassal-gyogyulnak-a-skizofren-betegek.htmlA jobb agyféltekés rajzolás egyre népszerűbb hazánkban is, az viszont forradalmian új, terápiás jellegű kezdeményezés, hogy a tanfolyamon súlyos pszichiátriai kórképpel élő kezeltek is részt vegyenek.Dr. LifeSkizofrén vagyok, gyereket nevelek – vagy megölöm…http://www.life.hu/csalad/20141014-egy-skizofren-no-megolte-a-sajat-gyereket-megprobaltunk-utanajarni-milyen-mentalis-betegseggel.htmlEgy skizofrén nő éppen a bölcsődébe készült gyermekével, amikor egy hang azt mondta neki, hogy ölje meg a kicsit és saját magát is. A nő ennek megfelelően besétált a Dunába, elengedte gyermekét, aki megfulladt, ő maga pedig egy idő után zavartan kisétált a folyóból. Az eset 2013 szeptemberében történt, 2014 októberében vádat emeltek a zavart anya ellen. Mégis ki a felelős egy ilyen halálesetért?CsaládOrigoAutóbalesetben életét vesztette a paranoid skizofréniával küzdő csodálatos elme, John Nashhttp://www.life.hu/news/20150524-john-nash-matematikus-aki-paranoid-skizofreniaval-kuzdoot-es-akirol-az-egy-csodalatos-elme-cimu.htmlAutóbalesetben életét vesztette John Forbes Nash, a Princeton Egyetem matematikusa, közgazdasági Nobel-díjas, akinek életéről Egy csodálatos elme címmel négyszeres Oscar-díjas film készült.News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.