Szorongás az első sorból – így keseríti meg egy ember életét a mentális betegség

Forrás: Thinkstock -
betegség terápia szorongás mentális betegség egészség mentális zavarok
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Marisa Lancione életmódblogger szerint a szorongás egy olyan állapot, amivel könnyű azonosulni, hiszen sokan megtapasztaltuk már életünk során – még ha valójában nem is realizáltuk. Az egyszerre két mentális problémával küzdő nő őszintén vallott arról, hogy a népbetegségnek számító szorongás olykor hogyan uralkodik el rajta.

„A pillangók a gyomrodban vagy a mellkasi szorítás mind ide tartoznak. Normális helyzetekben is előfordulnak, azonban a szorongásos zavar más történet.”

Forrás: Thinkstock

A szorongásos zavar egy súlyos mentális betegség, amikor egy mások számára érdektelen dolog az érintettből irracionális félelmet vált ki. Amennyiben ez állandósul, a beteg idővel képtelenné válik a normális életminőség kialakítására. Különböző formában és tünetekkel mutatkozhat meg a szorongás: szívdobogás, légszomj, alvászavarok, szédülés, pánikbetegség, fóbiák és generalizált szorongásos zavar formájában is.

Lady Gaga: "Egész életemben szenvedtem a szorongástól"

A depresszió jelei és a vele járó szorongások mindennap jelentkeznek a kaméleonstílusú híres énekesnőnél – őszintén beszélt érzéseiről egy interjúban!

Marisa annyira „szerencsés”, hogy nem csupán bipoláris zavartól, hanem – a pszichiáterek által társbetegségnek hívott – szorongásos zavartól is szenved egyszerre.

„Az emberek gyakran megkérdezik, mi váltja ki belőlem a szorongást. Vegyük például a bevásárlást, ami elsőre nevetségesen hangozhat másoknak. Ki kell találnom, mit akarok venni, listát írnom és megkeresnem a termékeket, amitől frusztrált leszek.

Egyszer azért is rám jött egy szorongásos roham, mert nem találtam a szalvétákat,

és sírva fakadtam a bolt közepén. Máskor a tömeg miatt szorongok.”

Mi zajlik le belül egy emberben, ha szorong?

„Már szinte minden napom így kezdődik. Felébredek, az egész testem feszült, a kezem és a lábam bizsereg, olyan érzés tör rám, hogy valami fontosat elfelejtettem, de nem emlékszem rá. Nehezen összpontosítom és csoportosítom a teendőimet, mintha fejben a felhők között járnék, emiatt ideges leszek.”

Tudtad?

A szorongásos zavarok a leggyakoribb betegségek közé tartoznak, a világ népességének 25 százaléka legalább egyszer átesik valamely formáján életében. A nőknél nagyobb számban fordul elő ez a kórkép, kétszer-négyszer nagyobb gyakorisággal, mint a férfiaknál.

Marisa kísérletezett önmagán, hogy megtudja, meddig bírja kitolni a saját szorongásának határait. „Eljött a szokásos heti gyógyszertári látogatásom napja. Sajnos rossz napot fogtam ki, amit már akkor éreztem, amikor elhagytam a házat. A szívem csapkodott a mellkasomban, és jött a szokásos bizsergető érzés a testemben. Annak ellenére, hogy nem sütött a nap, napszemüveget kellett felvennem, mert túl világos volt a szememnek. A gyógyszertárban mintha a telerakott polcok színei közelítettek volna felém. A testem ordított, hogy menjek el onnan, mert baj lesz. Mégis maradtam, és igyekeztem stimulálni az érzékeimet, realizálni, hogy szorongok.

Forrás: Thinkstock

Addig bírtam, amíg hazaértem, akkor az összes színes dobozú gyógyszert elrejtettem a takaróm alá.”

A lány sokszor érzi azt, hogy a világ összeesküdött ellene, olykor nehezek a napjai, és sosem tudja, mi fog történni a következő pillanatban.

Somogyi Katalin, a Life.hu szakértője

A szorongásos zavarok egyik legjellemzőbbike a pánikzavar, ami a legnagyobb lelki szenvedést képes okozni az érintettnek, a másik a szociális fóbia, ami szintén veszélyes, mert gyakorlatilag mindenhol emberek vesznek minket körbe. Ezeknek lehetnek kombinációi a generált szorongások, amikor az illető már sok mindentől fél. Vannak olyan külső behatások, amelyek a környezetünkből érnek minket, de az csak rajtunk múlik, hogy stresszként vagy szorongásként éljük meg. A negatív stresszel járó folyamatok esetében (válás, haláleset stb.) szintén az egyéntől függ, miként dolgozza fel a helyzetet.

A szorongás kezelésének legkönnyebb módja a negatív gondolatok elengedése, – egy kognitív terápiára hasonlító önsegítő gyakorlattal –, amikor egy lapra felírjuk az automatikussá vált negatív gondolatainkat (mint például azt, hogy az illető valamire alkalmatlan, nem elég jó valamiben). Ezekkel szembesülve a páciens elengedéses gyakorlattal oldja a kialakult, berögzült, szorongást kiváltó gondolatokat.

Lady Gaga betegségéről vallott: "Egész életemben szenvedtem a depressziótól, szorongástól"http://www.life.hu/drlife/20151017-depresszios-lady-gaga-demonjaival-nap-mint-nap-megkuzd-interjuban-meselt-rola.htmlA depresszió jelei és a velejáró szorongások mindennap jelentkeznek a kaméleon stílusú híres énekesnőnél - őszintén beszélt érzéseiről egy interjúban! Dr. Life--Amerikai legveszélyesebb embere szerint hallucinogénekkel gyógyítható a szorongáshttp://www.life.hu/drlife/20150918-az-lsd-akar-pszichoterapiakent-is-alkalmazhato-lehetne-nem-mindegy-a-mennyiseg-kutatas.htmlNéhány illegális szer, mint az LSD és a varázsgomba, segíthet a szorongásos tünetek és a poszttraumás stressz szindróma enyhítésében – állítja egy friss kutatás. Egy amerikai professzor korábban még egy ennél is meredekebb dolgot jelentett ki a szerekről.Dr. Life--Szorongsz? Így segít az arzénhttp://www.life.hu/drlife/20130613-az-arzen-a-legrosszabb-hiru-mereg-szamos-betegsegen.htmlMegfázás, hurut, hasmenés - és ez csak három baj és betegség, amin az egyik legismertebb és legrosszabb hírű méreg, az arzén segíthet!Dr. LifeA Pszichológus Pasi: Mindenkinek szüksége van a mentális vírusirtásrahttp://www.life.hu/drlife/20150924-a-pszichologus-pasi-mindenkinek-szuksege-van-a-mentalis-virusirtasra.htmlManapság szinte divat magunkat és egymást is stresszelni. Majdnem mindenki rohan, aggódik valami miatt, akar valamit, amije nincs, panaszkodik valamiről, és közben már szinte teljesen elfelejt élni. Dr. Life--A tömeggyilkosságok hátterében mentális zavarok állnak?http://www.life.hu/drlife/20150517-a-tomeggyilkossagok-hattereben-mentalis-zavarok-allnak.htmlNoha egyre gyakrabban kerülnek címlapra olyan esetek, amikor mentálisan sérült személyek követnek el tömegmészárlást, a kutatások arról szólnak, hogy a pszichózis csak nagyon ritka esetben vált ki erőszakot.Dr. LifeThinkstockA depresszió már a szex után sem kímél bennünkethttp://www.life.hu/drlife/20151016-szex-utani-depresszio-sokan-megtapasztaltuk-mar-letezo-dolog-kutatas-szerint.htmlA forró, átszeretkezett éjszaka után egy dolog tudja igazán arcul csapni az embert, amikor vége van az örömöknek: ha egyéjszakás kalandról volt szó, és az egyik fél már lelécelni készül. Akkor a másikra rátör az a bizonyos egyedüli érzés... Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.