A lány csak népszerűségre vágyott, ezért lett anorexiás – és majdnem halott

Forrás: Thinkstock -
betegség tinédzser testképzavar anorexia étel anorexia nervosa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ausztrál tini, Elle Lietzow 17 évesen eljutott arra a pontra, hogy anorexiája végső fázisában egy héten keresztül nemhogy ételt nem fogyasztott, hanem semmilyen folyadékot sem vett magához. A sokakat érintő testképzavar nemhogy eltűnik, de egyre fiatalabb tiniket érint. Így végződött a lány sztorija…

A ma 19 éves és mára már teljesen egészséges, vegetáriánus étrendet követő melbourne-i lány sorstársait segítendő vallott részletesen anorexiájáról és a végső stádiumig jutásáról, ami kevés híján a halálával végződött.

Elle Lietzow Forrás: Northfoto

A fogyással egyetlen célja volt: népszerűbbnek lenni és elfogadtatni magát társai körében,

akik rendszeresen nevetség tárgyává tették kissé duci testalkata miatt.

Bár korábban tehetséges úszó volt, olyannyira, hogy az olimpiai kvalifikációhoz is közel került már 15 éves korában, és a testével, kinézetével kapcsolatban is folyamatos pozitív visszajelzéseket kapott, mégis úgy döntött, hogy abbahagyja az úszást, és az iskolai tanulmányaira koncentrál. Az anorexia ekkor kezdődött: úgy akarta fenntartani a korábban a sportolással megszerzett testalkatát, hogy egyre alacsonyabb tápértékű és egyre kevesebb ételt és folyadékot fogyasztott. Ez vezetett oda, hogy amikor az egyhetes teljes megvonás után összeesett és kórházba került, olyan rettenetes állapotban volt már a szervezete, hogy az őt ellátó orvosok leginkább azon voltak meglepődve, hogy egyáltalán életben van.

Forrás: Northfoto

Az anorexia nervosa 1873-ban lett önálló kórkép, ekkortájt lett eszménykép a karcsúság. Egy 1994-es felmérés szerint a magyar lakosság 13-14 százaléka volt kifejezetten elhízottnak tekinthető, majd 2000-re a számarányuk elérte a 20 százalékot. Magyarország európai viszonylatban a középmezőnyben van, Olaszország lakosai a „legsoványabbak", míg a görögök a „legtestesebbek".

Elle mára már kilábalt a betegségéből és megtanulta elfogadni magát, nem szigetelődik el a környezetétől, és tudatosan táplálkozva, vegetáriánus életmódot folytat. „Azoknak, akik jelenleg is az anorexiával küzdenek, azt üzenem, hogy csak ti tudjátok megmenteni magatokat. Nektek kell a változáshoz vezető útra lépni és az életet választani!” – mondja Elle.

A testképzavar, amit a fiatalok tettek divattá?

Dr. Drinya Zoltán pszichiáter elmondása szerint az anorexiás panaszok a 13–18 éves korú nőknél tízszer nagyobb eséllyel fordulnak elő, amiben a divat és a média szerepe vitathatatlan. „Döntően napjainkban is csontsovány modelleket látni a kifutókon, továbbra is a sovány alkat az irigyelt forma, követendő minta elsősorban a fiatal nők, lányok számára. „Az anorexia gyakran tudatosan megkezdett fogyókúrával indul, amelyet az egyén nem tud abbahagyni. A fogyókúra ötlete egyébként, gyakran a családtagok, barátok megjegyzéseinek hatására születik meg. Tinédzserek között gyakran komoly fogyókúrás szövetségek alakulnak, szinte fogyókúrajárvány tör ki. A lányok abban versengenek, ki tudott jobban fogyni, tippeket, módszereket cserélnek, biztatják, támogatják egymást.”

Forrás: Thinkstock

Nem csupán testileg, de lelkileg is súlyosan leépülhet az, aki belekerül ebbe a spirálba: „Az életmód hatására a testsúly gyorsan csökken, a betegség diagnosztizálásakor előfordul a 30-40 százalékos mértékű súlyvesztés. A testi leépülés életveszélyes állapotba sodorhatja a beteget, aki akár már járni sem tud, de még mindig az elhízástól retteg. Gyakran társul a folyamat depresszióval, hangulati labilitással, igen kifejezett szorongásos tünetekkel. Sajnos a pszichés folyamatok részeként a betegségbelátás képessége is megszűnik, ez késlelteti a beteg orvoshoz kerülését, és nagyban nehezíti a gyógyítását. Az anorexiás kórtörténet tünetei változhatnak az idő előrehaladtával, és bulimiás állapotba mehetnek át, vagy a két kórállapot akár váltakozva is jelentkezhet.”

Amikor az izmok építése elfajul: a férfiak is testképzavarral küzdenek

A szuperizmos test a férfiak non plus ultrája. Míg a nők gazellaalakra vagy tökéletesen szálkásított testre vágynak, addig a férfiak minél nagyobbak akarnak lenni. Hulk és Arnold Schwarzenegger után szabadon. Történetünk Matthew sztorijával kezdődik, akit izomemberségre való törekvése komoly függőségbe taszított.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.