Minél durvább zenét hallgatsz, annál rosszabbat teszel a szíveddel

Forrás: Thinkstock -
kardiológia zene szívderítő kutatás egészség szív
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A zene jelentős mértékben képes az érzelmek és hangulati állapotok kiváltására és megváltoztatására, ahogyan a szív működésének, a vérnyomásnak és a légzésnek a befolyásolására is.

A zenének a szívre gyakorolt hatását vizsgáló eddigi tanulmányok habár mind a módszereikben, mind a minőségükben jelentősen különböztek, azonban az irodalmi adatok alapján a következő vélemény kristályosodott ki: a felkavaró zenét nagyobb pulzusszám és légzésszám kíséri, mint a megnyugtató zenét. A zene által kiváltott örömérzés (amit esetleg borzongás és a libabőrözés jellemez) mind a pulzusszámot, mind a vérnyomást növeli.

Forrás: Thinkstock

A csenddel összehasonlítva, a zene idején nő a szívfrekvencia (szívverés ritmusa) és a vérnyomás. Arra viszont nincsenek irodalmi adatok, hogy a zene ritmusa képes lenne a szívfrekvenciát befolyásolni. A felkavaró zene további egészségre gyakorolt hatásai kiderülnek a Szívderítő.hu cikkéből.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.