Agyvérzést okozhat a túl sok alvás?

Forrás: Thinkstock -
agyvérzés kutatás stroke egészség alvás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A napi 8 óránál tovább tartó alvás sokkal károsabb az egészségre, mint az ennél rövidebb alvásidő - állítja egy új amerikai kutatás eredménye.

Hiába esik jól hétvégente 10-12 órákat henyélni az ágyban, egy friss amerikai kutatás szerint jobb, ha nem teszed. A New York Egyetem orvostudományi karának professzorai megállapították: azoknál, akik napi 8 óránál többet alszanak, 146 %-kal megnövekszik az agyvérzés kialakulásának kockázata.

Forrás: Thinkstock

Ám az American Stroke Association Meetingen elhangzott tanulmány eredményei szerint az sem jó, ha az egyén kevesebbet alszik 7 óránál: igaz, ez esetben csak 22%-kal növekszik meg a stroke kockázata.

A kutatók nagyjából 288 ezer ember egészségi állapotát és életmódját követték nyomon 2004 és 2013 között, amelynek során azt találták, hogy az agyvérzés megelőzésének és egészségünk védelme szempontjából a legjobb, ha napi 7-8 órát alszunk, és heti 3-6 alkalommal időt szánunk a testmozgásra.

Tízpercenként alakul ki stroke, mégis későn ismerik fel

Félóránként hal meg valaki stroke-ban Magyarországon, részben azért, mert nem, vagy csak későn ismerik fel. A Life.hu cikkéért kattints ide!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.