A Pszichológus Pasi - Romantikamu, avagy önámítások és tévedések a szerelemben

Forrás: Dreamstime -
pszichológus élet házasság A Pszichológus Pasi film párkapcsolat romantika
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Azt mondják, hogy a pornográfia káros, mert megtölti a fiatal férfiak fejét hamis képekkel és elvárásokkal – amik aztán betesznek a nemi életnek és a párkapcsolatoknak. A romantikus regények filmek és sorozatok gyakran ugyanezt teszik – aztán betesznek a szerelmi életnek és a párkapcsolatoknak. 

Romantikus lelkű embernek tartom magam, megnéztem én is jó pár ilyen jellegű filmet (talán többet is, mint amennyit az átlag férfiak), ám bizonyos dolgokon mindig is megütköztem. Számos alapvetően téves üzenetet látok a legtöbb úgynevezett romantikus történetben (legyen az akár drámai hősszerelmes, vagy éppen romantikus komédia).

Forrás: Dreamstime

Lássuk csak:

Kapcsolat = happy end? Nem.

Az egyik legfőbb probléma a happy end koncepciója, miszerint a történet akkor ér véget, amikor a férfi és a nő egymásra talál, összejönnek, és utána boldogan élnek, amíg meg nem halnak; onnantól már nem is kell semmit tenni, ez magától értetődő. Ezzel csak az a bökkenő, hogy a közös történetük igazából itt kezdődik. De mégis sokan ezt várják a kapcsolatuktól. Pedig egy tartós kapcsolattal munka van, azzal foglalkozni kell. A happy end illúziójában az is benne van, hogy az csak „a tökéletes párral” lehetséges. Tökéletes ember pedig nem létezik. Sok egymást szerető ember azért adja fel és válik inkább el, mert elhiszi, hogy a gondok megjelenése azt jelzi, hogy a mellettünk lévő ember még nem az a bizonyos igazi.

Ha úgy kell lennie, úgyis együtt lesztek! Nem.

Ilyen egészen egyszerűen nincs. Le lehet élni egy életet boldogtalan, akár bántalmazó kapcsolatban is, és el lehet sétálni a boldogság lehetősége mellett számtalanszor. Olyan van, hogy egy élet során két ember újra meg újra összetalálkozzon, de ez sem jelenti azt, hogy ez a személy az, akivel a gondtalan happy end garantált. Valószínűbb, hogy valami dolgotok van egymással, tanulhattok valamit egymástól.

A párkapcsolat a boldogság forrása? Nem.

Sokan egy drogfüggőhöz hasonlóan kergetik azt a feldobottságállapotot, amivel egy szerelmi fellángolás járhat. Akinek csak ez kell, az nem kapcsolatra vágyik, és sok kapcsolat nem is éli túl azt, amikor az első ilyen időszak kifúj. A boldogságra való lehetőség bennünk van, a külső dolgok nem sokat változtatnak. Ezen egy párkapcsolat pont annyit változtat, mint a betegség: egy darabig lehet örülni vagy szomorkodni, de aztán visszaáll az alapszint. Ha nem teszünk a saját boldogságunkért, akkor a kapcsolatban is boldogtalanság vár.

Forrás: Dreamstime

Minél nagyobb a vágy, annál biztosabb, hogy ő az igazi? Nem.

A máshoz való vonzódásunk gyakran csak arról szól, hogy kiben látunk meg valamit, amit esetleg magunkban hiányolunk – az erő, a magabiztosság vagy a sikeresség lehetnek ezek az erények. Illetve arról se feledkezzünk meg, hogy a vonzalom és a vágy talán nem is arról az emberről szól, hanem arról, amit kivetítettünk rá, hiszen szeretnénk megtalálni azt a párt, akit elképzeltünk magunknak.

Egyből tudod, ha ő az igazi? Nem.

Létezik szerelem első látásra, és van, akivel egyből megvan a kémia, de nem garantált, hogy ő lesz az igazi. Ha az ember szerelmes, akkor hajlamos azt hinni, hogy a párja az igazi. Hacsak nem az első szerelmeddel vagytok együtt azóta is, akkor ez sem állja meg a helyét. Sokszor egy barátságból sokkal jobb, harmonikusabb kapcsolat kerekedhet, mint egy hirtelen fellángolásból.

A férfi a nőért majd megváltozik? Nem.

Ha valakinek ez újdonság, akkor az én tisztem közölni, hogy másokért nem tudunk megváltozni. Ha valaki változtatni akar, akkor egy támogató társ mellett ez szárnyra kaphat, de a békát bármennyit is csókolgatják, nem lesz királyfi. Szóval a viselkedésen, szokásokon lehet változtatni, a személyiség nem fog átváltozni. A nagyra nőtt embergyerek egy párkapcsolattól nem lesz egyből felelősségteljes felnőtt, főleg ha a párja kiszolgálja minden igényét a pótszülő szerepében – ergo asszisztál ahhoz, hogy ne is kelljen felnőnie. A csapodár gazember nem lesz hirtelen hűséges és megbízható társ pont a te kedvedért, valószínűbb, hogy átver. Hasonlóképpen egy agresszív ember sem lesz attól békés, hogy valaki önként szegődik mellé bokszzsáknak, az efféle történeteknek a valóságban egész más végük szokott lenni.

Forrás: Dreamstime

A klasszikus szerelmes sorok

Amikor szerelemre hivatkozunk, gyakran a szeretet mellett sok mindent belemosunk, a vágyakozástól a birtokláson, kölcsönös függőségen keresztül a teljes önámításig. Nem szándékos ez, és gyakran fel sem tűnik, mert társadalmilag elfogadott, gyakori dolgok ezek.

Nézzünk a sorok mögé!

„Légy az enyém!”

Jól hangzik, de a klasszikus mondat jelentése mögött felsejlik a „légy a tulajdonom” jelentéstartalom is. Ezt feliratozhatnánk úgy is, hogy legyünk ketten egyek, aminek neve ÉN. Van, akinek minden vágya valakihez tartozni vagy feladni az önrendelkezés jogát, de kérdem én: jó alap ez egy egyenrangú, boldog párkapcsolathoz?

„Kellesz nekem, vagy szükségem van rád!”

A legtöbben szeretjük érezni, hogy fontosak vagyunk, hogy szükség van ránk, ám ez inkább szól az egónkról, mintsem arról, hogy szeretnénk azt a másik embert. Mégis, ha valaki ezt hihetően megtestesíti számunkra, abba bele lehet szeretni. Így találhat egymásra egy nagy gyerek és egy kényszeres gondoskodó, vagy az uralkodni vágyó és a kényszeres alárendelődő. Kérdés, hogy érdemes-e a kapcsolatot egy egyoldalú vagy éppen kölcsönös függésre építeni? Nem.

Forrás: Dreamstime

„Te vagy a legszebb az egész világon.”

El tudom hinni, hogy van olyan szituáció, amikor valaki esetleg ezt tényleg így gondolja, de a túlzó mondatokkal érdemes óvatosnak lenni. Abszolút megértem, hogy egy nőnek jólesik ezt hallani, de sajnos nem ismerek olyan férfit, aki az élete során ezt csak egyetlen nőnek mondta volna. Így felmerül a kérdés: hány nőnek mondta ez idáig?

„Mindig szeretni foglak.”

A mindig vagy soha kezdetű mondatok gyakran tévesek. Az ígéret szép szó, ha megtartják úgy jó. Na de hogyan ígérheti meg bárki, hogy mit fog érezni a jövőben? Persze ha két ember között szoros érzelmi kapocs létesül, az fennmaradhat egy életen át, de arra nincs garancia, hogy együtt is lesznek. Szóval, bár szeretjük a túlzó, dagályos mondatokat, érdemes a jelenben zajló érzésekre fókuszálni.

„Szeretlek!”

Ó, egy csodás kifejezés, és annyi félét tudunk érteni alatta, hogy muszáj egy-kettőt említenem.

Gyakori jelentései:

  • „Szeretem azt, aki melletted vagyok!” – Ez rólunk szól, és nem a másik emberről.
  • „Szerelmes vagyok a rólad alkotott képembe.” – Ez is igen gyakori, ám a szerelem a kapcsolattal együtt szokott szertefoszlani, amint kiderül, hogy a másik mégsem olyan.
  • „Ne haragudj.” Vagy esetleg: „Kimondtam, most már szexelhetünk végre?” – No komment.
Forrás: Dreamstime

A fenti sorok nem a cinizmusról szólnak, hanem azokról az önámításokról és csapdákról, amikbe sokan belefutnak. De ha odafigyelünk, és őszinték vagyunk magunkkal, abszolút lehetséges a boldog párkapcsolat. Érdemes félretenni a romantikus történetekből szőtt elképzeléseket és esetleges elvárásokat, mert félrevezethetnek, és megakadályozhatják, hogy megleljük, amit igazából keresünk.

A Pszichológus Pasi

Tóth Dániel vagyok, pszichológus. Az önismereti munka számomra életforma. Hiszem, hogy önmagunk jobb megismerésén keresztül a világot is jobban megérthetjük, beleértve problémáinkat is, arról nem is beszélve, hogy valódi önbizalmunk, önbecsülésünk is csak ezt követően alakulhat ki. Minél jobban ismerjük hát önmagunkat, annál szabadabbá, elégedettebbé és egészségesebbé válhatunk. A mai kor emberének a felgyorsult tempó mellett az önismeret még fontosabb, mint valaha, hiszen az újszerű jelenségek – például az internet, közösségi oldalak és videojátékok – számos új kihívást és lehetőséget hordoznak. A rohanó világban igyekszem gyors segítséget nyújtani, elgondolkodtatni, egyszersmind támpontokat és irányelveket adni.
nextgenpsyche.eu
www.facebook.com/apszichologuspasi
A Pszichológus Pasi – Az iskolában kinevelik belőlünk, de aztán nagyon kellene az életben: mi az? http://www.life.hu/drlife/20160317-pszichologus-pasi-a-kreativitasrol-gyermekkorunkban-elfelejtodik-de-eloidezheto-felnottkent.htmlKreatív embernek tartod magad? Pedig a kreativitásról a legtöbb iskolában szó sem esik. Egy rajzolgató, dúdolgató diákot sokszor megbüntetnek, mondván: nem figyel. Így domboríthatod ki ismét a kreatív énedet! Dr. LifeThinkstockA Pszichológus Pasi – Csak semmi pánik, különben pokol lesz az életed! http://www.life.hu/drlife/20160218-a-pszichologus-pasi-tanacsai-panikroham-ellen.htmlA pánikbetegség ma már szinte népbetegség! Észrevétlenül kezdődik, akár éveken át lappang, és gyakran a legváratlanabb helyzetben, hirtelen mutatkozik meg, és onnantól pokollá teheti az ember életét. Akinek ilyen rohama van, az a legkevésbé sem a közönségnek produkálja magát, ellenkezőleg: zárt ajtók mögött, a legbiztonságosabb közegben is szenvedhet, mint a kutya. Dr. LifeThinkstockA Pszichológus Pasi: A múlt ne akadályozza meg a boldogságunkathttp://www.life.hu/drlife/20160309-a-pszichologus-pasi-a-lelkiteherrol-es-a-lelkierorol-mult-es-a-boldogsag.htmlVan, aki a bolhából csinál elefántot, míg más a legnagyobb feladatokat is látszólag könnyedén viseli. Egyesek megerősödnek a sorscsapásoktól, mások a nyugalomban, vagy éppen siker közepette esnek szét. Miért? Dr. Life--A Pszichológus Pasi: Amibe energiát invesztálunk, azt komolyabban fogjuk vennihttp://www.life.hu/drlife/20160204-online-tanacsadas-elonyei-es-velejaroi-a-pszichologus-pasi-szemevel.htmlAki került már váratlan, megrázó helyzetbe, esetleg megélt szorongást, depressziót, pánikrohamot vagy bármi lelki problémát, az tudja, hogy néha egyszerűen nincs kecmec: segítségre van szükség. Dr. LifeThinkstockMesterségem címere: pszichológus, avagy az elromlott életek szakértőjehttp://www.life.hu/drlife/20160114-pszichologusok-testkozelbol-ez-a-kulonbseg-koztuk-es-a-pszichiaterek-kozott.htmlSomogyi Katalin, a Life.hu klinikai szakpszichológusa beavatott minket izgalmas munkájának részleteibe. Kiderül, mi a különbség a pszichológus és a pszichiáter között, valamint hogy mennyire számít arcpirítónak, ha Magyarországon szakember segítségét kérjük a problémáink megoldásához. Dr. LifeThinkstockA Pszichológus Pasi: Mindennapi vámpírizmus – akik ellen a kereszt sem védhttp://www.life.hu/drlife/20151008-energiavampirok-mindenhol-vannak-az-eletunkben-is-vedjuk-magunkat-ellenuk.htmlGyerekként sok vámpírlegendát olvastam. Érdekesnek, elgondolkodtatónak találtam őket, és persze elbűvölt a dolog misztikuma. Édesanyám persze rendre emlékeztetett, hogy vámpírok a valóságban nem léteznek – persze nem hittem neki. Aztán kiderült, hogy valahol mindkettőnknek igaza van. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.