„Van ádámcsutkám és egy petefészkem is: nagyon össze vagyok keverve” - Ilyen a transzszexuális lét 1. rész

műtét identitás interjú transzexuális műhiba
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mi vesz rá valakit arra, hogy ellenkező neművé műttesse magát? Zsuzsa saját megfogalmazása szerint nemcsak biológiailag, de identitás tekintetében is igencsak össze volt keverve. Azonban nővé válása problémába ütközött: most már csak az a fontos számára, hogy mindennapi fájdalmai végleg megszűnjenek, és teljes értékű életet élhessen jelenlegi testében.

Varga Zsuzsanna Anna eredetileg férfinévvel lett anyakönyvezve. Gyermekként és felnőttként sem a férfiak, sem a nők között nem találta a helyét a világban. „A középiskolában már annyira elidegenedtem mindenkitől, hogy nem találtam párt, bár sosem voltam az a típus, aki kósza flörtökre hajtana. Annyira beletemetkeztem a saját életembe, hogy mindenkit elzártam magamtól, sehogy sem éreztem jól magam. A pubertáskorom is érdekes volt, ugyanis az interszexualitásom miatt elmaradt.” Egy interszexuális kromoszómáit tekintve nem tekinthető sem nőnek, sem férfinak, biológiailag viszont mindkettő lehet. A fogalom a XX. században keletkezett azok számára, akik nem tudták magukat egyik oldalra sem sorolni.

Zsuzsa a műtétek után Forrás: Varga Zsuzsanna Anna

„Mivel egy kromoszóma-rendellenességgel, a Klinefelter-szindrómával születtem, gyakorlatilag testileg a két nem között álltam,

széles csípőm volt, akár egy nőnek, és szőrös állam, mint egy férfinak; van ádámcsutkám és egy petefészkem is: nagyon össze vagyok keverve.”

Zsuzsanna 18-20 éves korában ismerte fel, hogy valamivel másabb a kortársainál. „Elkezdtem orvosokkal beszélgetni, mert nem volt normális, hogy miközben mások társasági életet éltek, én zárkózott voltam, és nem találtam a közös hangot a felém közeledőkkel.” Több mint négy évig járt pszichiáterhez és pszichológushoz, mire egy orvos megállapította, mi lehet a probléma forrása. Ez indította el benne a „hogyan működöm?” folyamatot, ezt követően hasonló történeteket megélt embereket keresett, ez döbbentette rá, hogy ő is ebben a cipőben jár. A szüleivel már gyerekkorában megszakította a kapcsolatot: édesanyját elhagyta, édesapja külföldön él. Mikor először tálalta ötletét édesanyjának, az először nevetett, majd sírva fakadt, mondván mindig is szeretett volna egy lányt.

Még gyerekként Forrás: Varga Zsuzsanna Anna

Zsuzsa időközben Angliában tanult, egészen 2006-ig, 26 éves koráig. Ekkor még nem tudta, hogy néhány év választja el attól, hogy egy másik nemű valaki nézzen vissza rá a tükörből. „2006-ban úgy jöttem haza Magyarországra, hogy egyszerre férfiként és nőként éltem, megpróbáltam beilleszkedni és fokozatosan áttérni az új dolgokra. Elkezdtem utánajárni a nemátalakítási feltételeknek, szakvéleményeket kellet beszereznem, végül 2010-ben jutottam el arra a pontra, hogy az összes orvosi és minisztériumi engedélyt megkaptam. 2010 őszén nagyon felgyorsultak az események, az év decemberében megtörtént az előkészítő műtétem, majd 2011. február 14-én a nemátalakító műtétem.

A beavatkozás nem végződött jól!

Azóta tízszer műtöttek, hogy rendbe hozzák a hibát; a sok rosszul elvégzett műtétem miatt jelenleg folyamatosan vizsgálnak annak érdekében, hogy egyáltalán nemi életet tudjak élni. Mostanra eljutottam arra a pontra, hogy nem érdekel, mi van a lábam között, csak ne fájjon!”

A műtét Forrás: Varga Zsuzsanna Anna

Zsuzsának nem az volt a vágya, hogy női nemi szerve legyen, csak nem akarta „azt a lógó micsodát a lábai közé.” Mostani nevét a februári műtéte után, a kórházból hazamenet találta ki.

Egészen 2012-ig a vendéglátásban dolgozott, semmilyen atrocitás nem érte az akkor már nem csak férfias ruhákat viselő Zsuzsát.

„A kollégáim akkoriban jobban megértettek, mint a saját szüleim.

A sminkelést sem erőltettem, nem akartam transzvesztita lenni, csak az volt a fontos, hogy elfogadjanak az emberek. Jelenleg nőies ruhákat viselek, ezelőtt uniszexet hordtam, mivel a belém nevelt társadalmi elvárás ellentmondott a csajos öltözködésnek – elmondhatom, hogy 2011 óta nőként élek.

Én transzszexuális vagyok, mert megváltoztattam a nevemet és a nememet, azok, akik beöltöznek, vagy csak annak vallják magukat, transzneműek – bár elég tágak a határok.

Zsuzsa megtalálta a boldogságot párja oldalán Forrás: Varga Zsuzsanna Anna

Jelenleg egy közös vállalkozása van a szintén nemátalakítást tervező párjával. A Balaton partján élő párt – főleg a nyári szezonban – sokszor lehet együtt látni, néha kapnak egy-egy megjegyzést. „Már eljutottunk arra a pontra, hogy az egyik fülünkön bemegy, a másikon kijön, próbálunk normális életet élni, nem viselünk kihívó ruhákat, és nem viselkedünk extrém módon. A jövőbeli terveink egyike, hogy összeházasodhassunk, de ha a jelenleg férfi párom is megműtteti magát, ez lehetetlenné válhat Magyarországon.”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.