Sztárok, akiknek egy neurológiai betegség határozza meg a napjaikat

betegség Johnny Cash Michael J. Fox világnap parkinson-kór Michael Newman Muhammad Ali
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Parkinson-kór tüneteit elsőként James Parkinson angol orvos és természettudós írta le. A világon második leggyakrabban előforduló idegrendszeri betegség világnapját 1997 óta minden évben április 11-én tartják. A betegség az elmúlt évtizedekben a hírességeket sem kímélte.

Michael J. Fox

A híres színésznél 1991-ben, harmincéves korában állapították meg, hogy Parkinson-kórban szenved – akkor mindössze tíz évet jósoltak neki az orvosok. A tökéletes látszatot megtartotta, de mellette az alkoholba menekült, hogy tudomást se vegyen állapotáról. A gödörből felesége segítette ki. Az 54 éves Fox azóta csak a családjának él, a Parkinson-kór kutatását pedig aktívan támogatja, ezt bizonyítja, hogy még saját alapítványa is van (Michael J. Fox Foundation for Parkinson's Research).

Forrás: AFP/Josh Edelson

Michael Newman

A Baywatch egykori szereplője is Parkinson-kórral küzd. Érdekesség, hogy ő volt az egyetlen szereplő, aki saját nevével szerepelt, valamint úszómesteri képzettsége is volt. A sorozatban a kezdetek óta részt vett, eleinte háttérszereplő volt, majd nagyobb szerepeket is kapott. „Hosszú időbe telt, amíg szembe mertem nézni a betegséggel. Kezdetben tagadtam, és úgy tettem, mintha minden rendben lenne. De egyre komolyabbak lettek a tünetek, és az egész életemet át kellett rendeznem” – nyilatkozta betegségéről a már 69 éves Newman.

Forrás: AFP

Muhammad Ali

A 74 éves egykori sportolónál 1981-es visszavonulása után diagnosztizálták a Parkinson-kórt. Állítólag már 1960-ban, a római olimpián is előfordult, hogy képtelen volt beszélni, annyira rossz volt az egészségi állapota. A 21 éves hivatásos pályafutása alatt 61 mérkőzéséből 56 meccset megnyerő, Cassius Marcellus Clay néven világra jött Ali 2014-ben igencsak megijesztette rajongóit, amikor egy tüdőgyulladás miatt kórházba kellett őt szállítani. A meccsein csupán öt ember győzte le őt, egyelőre a halál sem kerekedett felül rajta.

Forrás: AFP/Paul J. Richards

Velük már végzett a betegség

Bob Hoskins

A Golden Globe-díjas színésznek még a munkáját is félbe kellett hagynia betegsége miatt. 2012-ben diagnosztizált betegsége húzta keresztbe több mint 40 éven át tartó karrierjét. A 2014-ben elhunyt Hoskins olyan filmekben szerepelt, mint Mona Lisa, Hook, Roger nyúl a pácban.

Forrás: AFP

Johnny Cash

A Grammy-díjas amerikai énekes, dalszerző 1997-ben hozta nyilvánosságra a betegségét. Mindez nem gátolta abban, hogy karrierje új lendületet vegyen, egészen 2003-ban bekövetkezett haláláig.

Forrás: AFP

Maurice White

Az Earth, Wind & Fire egyik alapító tagjánál az 1980-as években jelentkezek először a Parkinson-kór tünetei, amikor a zenekar karrierje még igencsak felfelé ívelt. Állapota ellenére nem csak hogy tovább énekelt, de a diagnózis felállítása után (1992) még évekig titokban tartotta betegségét, és tovább turnézott a zenekarral.

Forrás: Northfoto

Ők is csak emberek: 2015 legmegdöbbentőbb sztárbetegségei

A csillogás és a pompa mögött ők is összeomlanak olykor. Életük színpadán a betegségekkel kell megvívniuk, és közben már csak presztízsből sem szabad mások előtt összetörniük. A Life.hu összegyűjtött öt sztárt, akiknek a betegsége 2015-ben bombaként robbant a köztudatban.
Sztárok, akik őszintén vállalják krónikus betegségükethttp://www.life.hu/drlife/20160303-halle-berry-tom-hanks-missy-elliott-is-kronikus-betegsegben-szenvednek.htmlGazdagok, sikeresek, betegek. Ez a közös azokban a sztárokban, akik betegségüket nem rejtegetik, hanem felvállalják – másoknak példát mutatva. Krónikus migrén, a diabétesz két arca, autoimmun betegségek és társaik. Dr. LifeAFPSztárok, akik azért vállalták fel betegségüket, hogy másoknak segítsenek http://www.life.hu/drlife/20151125-elton-john-bulimiaval-brad-pitt-depresszioval-adam-levine-hiperaktivitassal-kuzd.htmlNéha hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a sztárok tökéletesek, és persze egészségesek is, elvégre egész biztosan van pénzük a legkülönfélébb kórok kezelésére is. Ez persze nincs mindig így, sőt sokszor az ő mosolyuk mögött rejzőtik a legtöbb fájdalom. Íme a sztárok, akik azért vállalták fel árnyoldalukat, hogy másoknak segítsenek általa! Dr. LifeAFPNépszerű sztárok ritka betegségeihttp://www.life.hu/drlife/20160226-morgan-freeman-jessie-j-miley-cyrus-michael-j-fox-mind-ritka-betegsegek-miatt-szenvednek.htmlA ritka betegségek világnapját február utolsó napján tartják meg minden évben, a megemlékezés célja, hogy felhívják a társadalom figyelmét olyan állapotokra, amelyek a világon csak minden kétezredik embert érintenek. A mai világnap kapcsán olyan világsztárokat gyűjtöttünk össze, akik szintén nem hétköznapi betegségekkel és tünetekkel élnek együtt. Dr. LifeAFPSztárok, akiket legyőzött a HIVhttp://www.life.hu/drlife/20151118-sztarok-betegsege-anthony-perkins-rock-hudson-charlie-sheen-hiv-pozitiv-aids.htmlMindent meg kell tenni annak érdekében, hogy egy sztár hírneve és imidzse makulátlan maradjon. Egyesek titkolják egy életen át, mások nyíltan vállalják, sőt együtt is élnek HIV-betegségükkel. Bombaként robbant Charlie Sheen HIV-betegségének híre, ami már csak a következmények miatt is aláásta a sztár tekintélyét. Ennek apropója kapcsán a Life.hu összegyűjtött olyan sztárokat, akik ebben a betegségben szenvedtek. Dr. LifeOrigoMég fel se fogtuk: sztárok, akiket legyőzött a rákhttp://www.life.hu/drlife/20160118-alan-rickman-lemmy-david-bowie-patrick-swayze-is-rak-miatt-hunyt-el.htmlAlighogy észhez tértünk Lemmy Kilmister tavaly év végi halálhíre után, 2016 első heteiben máris három másik híresség vált a gyilkos kór áldozatává. Az elmúlt években azonban más sztárokat sem kímélt a rák. Dr. LifeAFPSztárok, akik olyan betegségeket éltek túl, amikbe rengetegen belehaltakhttp://www.life.hu/drlife/20150914-lance-armstrong-sharon-osbourne-is-rakban-szenvedett-de-tuleltek.htmlA rák és különböző formái még a sztárokat sem kímélik, míg némelyiküket két fajtája is megtámadta, másikuk az orális élvezeteknek tudja be állapotának eredetét. Mégis szerencsésnek mondhatják magukat, hiszen mindannyian átvészelték a halálos kórt.Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.