Feledékeny gyerekek: ez már a demencia előjele lehet?

Forrás: Dreamstime -
tünet feledékenység demencia gyermekkor egészség szakértő időskori betegségek Alzheimer-kór AH2016
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mindenkivel előfordulhat, hogy elfelejt bizonyos dolgokat. Ugyanez igaz a gyerekek esetében is. Ám mi van akkor, ha rendszeressé válik a figyelmetlenség miatt elmaradt házi feladat, vagy egyre szaporodnak az eltűnt tárgyak? Hol húzódik a határ a szétszórtság és a komoly betegség előjelei között? Ennek jártunk utána.

Nem minden demenciás alzheimeres, de minden alzheimeres demenciás


A szellemi leépülés, elbutulás, más néven a demencia első tüneteit elsősorban az időskor velejárójaként szokták emlegetni. A szellemi hanyatlással járó tünetcsoport egyik típusa az Alzheimer-kór, amit az egyik legrettegettebb időskori betegségként tartanak számon.

Forrás: Dreamstime

Nem véletlenül: az Alzheimer-kórral küzdő betegek fokozatosan veszítik el idő- és térbeli tájékozódási képességüket, egyre kevésbé emlékeznek a régmúlt történéseire, idővel a családtagok felismerése is gondot jelenthet számukra, illetve az olyan mindennapi tevékenységekben is segítségre szorulnak, mint az öltözködés, a tisztálkodás vagy az étkezés.

Mindezek pedig nem csupán a páciensek, hanem szeretteik életére is hatással van, ráadásul a tünetek enyhítésén kívül

egyelőre nem létezik olyan kezelési lehetőség, ami visszafordítaná vagy lassítaná a kór súlyosbodását,

ezért a beteg hozzátartozói figyelmükkel és támogatásukkal tudják csak segíteni az Alzheimerben szenvedőt.

Tudtad?

A demencia egy latin eredetű kifejezés, ami annyit jelent, hogy „ész nélküli állapot” . A demencia szót a mindennapi életben az időskori elbutulással azonosítják. Valójában egy olyan, a hétköznapi életet befolyásoló, szellemi hanyatlással járó tünetcsoport elnevezése, ami magában foglalja a memória zavarát, a racionalitás, gondolkodás vagy beszéd nehézségét, a problémamegoldó képesség hanyatlását, illetve a hangulat és a viselkedés megváltozását.

Már gyermekkorban is előfordulhat


Ám mi történik abban az esetben, ha a szülő a gyermekénél tapasztal hasonló tüneteket? A feledékenység és a szétszórtság nem minden esetben jelenti azt, hogy komoly betegségről lenne szó: szakértők elsősorban a szülői mintával, a nevelési módszerrel magyarázzák mindezt, ám előfordulhat, hogy figyelemzavar áll a háttérben, Csapó Krisztina neurológus szakorvos szerint pedig

akár a gyermekkorban jelentkező demencia tünetei is lehetnek.

Forrás: Dreamstime

Te is segítenéd a demenciakutatást? Ezzel a mobiljátékkal megteheted! http://www.seaheroquest.com/hu

Mire figyeljen a szülő?


Fontos tisztázni tehát, hogy az Alzheimer-kór nem fiatalabbaknál jelentkező betegség, a demencia tünetegyüttes jelei azonban már gyermekkorban megjelenhetnek.

Forrás: Dreamstime

Akár kisgyermekről, akár idősebb betegről van szó, az első jelek felismerése után mindenképp ajánlott szakszerű segítséget kérni, hogy kiderüljön, pontosan mi állhat a tünetek hátterében.

Leégtél? Hasznos tanácsok, ha megtörtént a bajhttp://www.life.hu/drlife/20160615-napeges-es-leeges-eseten-hasznos-tanacsok.htmlA nyári programok kellemes velejárója a szikrázó napsütés, amely ellen – mint ahogyan azzal legtöbbünk tisztában van – védeni kell bőrünket. A megelőzés mindig jobb, ha azonban megtörtént a baj, a szakértők szerint érdemes a lehető leggyorsabban cselekedni, és a megfelelő módon kezelni a leégett bőrfelületet. Dr. Life--„Nem váltak el a szüleim, pedig jobb lett volna” – Amikor a gyerek szenvedi meg a tönkrement házasságothttp://www.life.hu/drlife/20160614-nem-valtak-el-a-szuleim-pedig-jobb-lett-volna-tonkrement-hazassag-egy-gyerek-szemszogebol.htmlTanulságként mesélem el az én történetem, hogy minél több olyan szülő hallja meg, aki arra való hivatkozással tartja fent az alapjaiban megromlott, boldogtalanná, elégedetlenné, lelki beteggé tevő házasságát, mert szerintük a gyereknek így a legjobb. Mert azzal áltatják magukat, hogy a gyerek így nem sérül, családban nő fel, így a helyes... Dr. LifeThinkstockEgy csókba halt bele a súlyos mogyoróallergiában szenvedő fiatal lányhttp://www.life.hu/drlife/20160610-myriam-ducre-lemay-mogyoroallergiaban-szenvedo-lanyt-megcsokolta-a-baratja-es-meghalt.htmlA 21 éves Myriam Ducre-Lemay édesanyja szerint nem mondta el újdonsült barátjának, hogy mogyoróallergiája van, a fiú pedig mogyoróvajas szendvicset evett, mielőtt megcsókolta őt. Dr. LifeOrigoAnorexiás lenne? Döbbenetes állapotban van Johnny Depp lányahttp://www.life.hu/drlife/20160608-johnny-depp-lanya-lily-rose-depp-nagyon-sovanyra-fogyott.htmlLily Rose Depp egyre rosszabbul fest. Újabb friss fotók a világsztár 16 éves lányáról. Dr. Life--Újabb hírek Kulka Jánosról: otthonában, egyedül gyógyul a színművészhttp://www.life.hu/drlife/20160606-kulka-janos-szinmuvesz-otthonaban-gyogyul-egyedul.htmlSajtóértesülések szerint a testvérén és a rehabilitációs szakembereken kívül nem enged be mást a lakásába a színművész, akit április elején agyi infartkussal szállították kórházba. Dr. Life--"Mondjatok nemet a kábítószerre" - Megrázó videóban üzent a drogtól megnyomorított fiúhttp://www.life.hu/drlife/20160601-megrazo-videoban-uzent-a-partidrogtol-megnyomoritott-fiu.htmlEgy ártatlan bulinak indult, ám az egész életét megváltoztatta egyetlen tabletta - erről beszél videójában Jordy Hurdes, akinek felvételét több mint egymillióan nézték meg egyetlen nap leforgása alatt. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.