Linda Lovelace hepatitisz Keith Richards hepatitis világnap Angelina Jolie Pamela Anderson vírus Steven Tyler sztár
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Egészségügyi Világszervezet kezdeményezésére július 28-a hepatitis világnapja, amely azért jött létre, hogy felhívják a figyelmet ennek a veszélyes vírusos megbetegedésnek a létezésére, megelőzésére és a gyógyulási lehetőségekre. A Life.hu ennek alkalmából összegyűjtötte azokat a hírességeket, akiknél annak idején diagnosztizálták a vírust.

Pamela Anderson

Forrás: AFP

Mi a hepatitis?

A májgyulladás vagy hepatitis a máj heveny vagy idült gyulladásos megbetegedése, amelyet elsősorban különböző vírusfertőzések, de más károsító hatások is okozhatnak. Vezető klinikai tüneteikben sok a hasonlóság, jellemző a sárgaság (icterus), de kórokozóik és az okozott betegségek különböznek egymástól.

Anthony Kiedis

A Red Hot Chili Peppers frontembere visszafogottnak cseppet sem nevezhető múltjában fertőződött meg droghasználat során a hepatitisszel. A rocksztárnál a kilencvenes években diagnosztizálták a betegséget, az ezt követő kezeléseinek és köztudottan nagyon egészséges életmódjának köszönhetően azonban kigyógyult belőle.

Forrás: AFP

Keith Richards

A The Rolling Stones legendás zenésze egy évekkel ezelőtt adott interjújában őszintén beszélt arról, hogy megfertőződött a hepatitis C vírussal, illetve azt is állította, hogy semmilyen gyógykezelésre, gyógyszerre vagy terápiára nem volt szüksége ahhoz, hogy kigyógyuljon belőle. Elmondása szerint csak hagyta, hogy szupererős immunrendszere dolgozzon, így győzte le a betegséget. Hogy mindebből mennyi igaz, azt a mai napig nem tudni.

Forrás: AFP

Tudtad?

A hepatitises megbetegedések tüneteiben sok a hasonlóság, de kórokozóik és az azok által okozott betegségek különböznek egymástól. A hepatitisvírusok többféle formában terjednek: a hepatitis A és E a tápcsatornán keresztül (például fertőzött élelmiszer), a hepatitis B, C, D és a többi vírus pedig vérrel és testnedvekkel (ondó, hüvelyváladék, nyál).

Steven Tyler

Forrás: AFP

Tudtad?

Magyarország az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a hepatitis A szempontjából közepes kockázatú ország, több megyében fokozott a fertőzésveszély; a hazai éves esetszám kb. annyi, mint az USA-ban. Itthon 2014-ben 1556, 2015-ben 979 hepatitis A-fertőzöttet regisztráltak. Tavaly két területi járvány esetében étellel terjedt a vírus. 2015-ben egy beteg halt meg hepatitis A-fertőzés miatt.

Linda Lovelace

A pornográf filmezés korai szakaszában híressé vált felnőttfilmsztár a hiedelmekkel ellentétben nem „munka" közben fertőződött meg hepatitisszel: Linda 1969-ben szenvedett autóbalesete után vérátömlesztést kapott, ekkor került át a vérébe a vírus. Később májátültetésen esett át, és élete végéig kilökődésgátló gyógyszert kellett szednie. A hepatitisfertőzés később sokban hozzájárult egészségének megromlásához.

Forrás: Northfoto

+ 1 Angelina Jolie

Az Oscar-díjas színésznőről néhány évvel ezelőtt merült fel, miszerint nem diétázásnak köszönheti extravékony alakját, hanem hepatitis C-fertőzése miatt fogyott csontsoványra. A National Enquirer akkor azt írta, hogy Angie visszafogottnak cseppet sem nevezhető fiatalkorában kapta el a betegséget. Később a Jolie-Pitt házaspár egyik közeli ismerőse cáfolta a fejleményeket, miszerint a mostanság rendezőként tevékenykedő filmcsillag nem betegség, hanem a túlhajszolt életmódja miatt fogyott le.

Forrás: AFP

Nyaralást tervezel? Légy körültekintő

A kedvelt hazai nyaralási célországok közül közepesen fertőzött Görögország, Horvátország és Törökország, kiemelten kockázatos Egyiptom és Tunézia.

Gond van az ágyban? Van, hogy a szex az orvosra is tartozikhttp://www.life.hu/drlife/20160719-az-orvossal-is-kell-beszelni-a-szexrol-idosebb-szivbetegek-eseteben.htmlBár a rendszeres lepedőgyűrögetés javíthatja a szívkoszorúér-betegségben szenvedő idősebb páciensek életminőségén, rájuk mégis kevésbé jellemző a szexuális aktivitás, mint az ebben a betegségben szenvedő kortársaiknál. Dr. Life--Minek kerüljek ciki helyzetbe, amikor az internet is tudja a választ?http://www.life.hu/drlife/20160720-az-internet-konfliktust-okozhat-a-csaladi-eletben-szulo-es-gyerek-kozott.htmlA kínos helyzetek elkerülése végett a gyerekek inkább a világhálóról tájékozódnak az őket érdeklő témákról, kérdésekről, semmint a szüleiktől. Ám nem csupán emiatt törhet ki veszekedés a családban – derül ki egy nemrég készült felmérésből. Dr. Life--Az életmód fontosabb, mint a genetika? Így gazdálkodj a szülői örökségeddelhttp://www.life.hu/drlife/20160714-az-egeszseg-megorzesenek-szempontjabol-fontosabb-az-eletmod-mint-a-genetika.htmlA The U.S. Centers for Disease Control meghatározása szerint egészségünket 43%-ban határozza meg életmódunk, 19%-ban környezetünk, 27%-ban öröklött tulajdonságaink, és csupán a fennmaradó 11% az egészségügyi viszonyok függvénye. A szülői örökség tehát adott, ám hogyan tudunk jól gazdálkodni vele? Dr. Life--Sztárok, akik elkaptak valamilyen csúnya nemi betegségethttp://www.life.hu/drlife/20160711-szexualis-uton-terjedo-betegsegben-szenvedo-sztarok-david-hasselhoff-brad-pitt-jessica-alba.htmlMi a közös Jessica Albában és David Hasselhoffban? Mit kapott a jegygyűrűn kívül Victoria Beckham a híres férjurától, David Beckhamtől? A Life.hu összegyűjtötte azokat a sztárokat, akikről – hála egy-egy pletykásabb családtagnak, rosszakarónak vagy éppen saját maguknak – kiderült, hogy valamilyen szexuális úton terjedő betegségben szenvedtek, avagy szenvednek a mai napig.Dr. LifeAFPEgyre több nő fertőződik meg HIV-vel – Megdöbbentő hazai adatok derültek ki a vírusrólhttp://www.life.hu/drlife/20160708-egyre-tobben-fertozodnek-meg-hiv-virussal-magyarorszagon.htmlEgy itthon végzett kutatás szerint nem csökkent itthon a HIV-fertőzöttek száma, sőt: csak június végéig 8 AIDS-es áldozat vesztette életét, míg tavaly összesen 11-en haltak meg a kór következtében. Szakértők szerint minden, szexuálisan aktív felnőtt számára kiemelten fontos a rendszeres szűrővizsgálat, mert kizárólag így derülhet fény a vírus létére. Dr. Life--Nem lett népszerűbb az óvszer, egyre több a nemi beteg itthonhttp://www.life.hu/drlife/20160706-egyre-tobb-itthon-a-nemi-beteg.htmlTöbbet tudunk a szexuális úton terjedő fertőzésekről, a statisztikák mégis azt mutatják, hogy egyre többen kapnak el valamilyen nemi betegséget. Az óvszerhasználat segítene, ennek ellenére még mindig nem túl népszerű, ahogyan az STD-k (sexually transmitted diseases), vagyis a nemi úton terjedő betegségek kiszűrésére specifikálódott vizsgálatok sem. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.