A történelem legpusztítóbb betegségei: a fekete himlő

Forrás: Wikipédia -
betegség WHO fekete himlő pusztítás történelem Egészségügyi Világszervezet fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Utoljára a hetvenes évek végén pusztított a minden idők egyik legtöbb halálos áldozatát követelő fekete himlő, amely csak a huszadik században világszerte körülbelül 300 millió ember életét követelte. A Life.hu sorozatában ezúttal ennek a rettegett kórnak az útját járjuk körül.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1979-ben jelentette be, hogy többévnyi küzdelem után sikerült teljes egészében kiirtani a Földről a rettegett kórt, a fekete himlőt. Mindez hatalmas lépést jelentett egy olyan betegséggel szemben, amely miatt még a hatvanas években is körülbelül 2 millióan haltak meg.

Forrás: Wikipédia

Még ha túl is éled, akkor is viseled a nyomait

A fekete himlő vagy latin nevén variola vera egy fertőző betegség, amely kizárólag emberről emberre képes terjedni – nem véletlenül tartják a pestis mellett az egyik legnagyobb tömegpusztító biológiai fegyvernek. Két vírusvariánsa létezik: a nagy járványokért felelős major Variola, amely 30-35%-os halálozási aránnyal bír, illetve az „enyhébb” Variola minor, amely a statisztikák szerint „mindössze” a fertőzöttek 1%-ával végez.

A cseppfertőzés által és a bőrön tapasztalt elváltozások érintésével terjedő fekete himlő rendkívül ragályos betegség volt. Először levertség, láz, szédülés és fejfájás jelentkezett, majd

ahogy enyhült a láz, úgy később a nyálkahártyán, majd a bőrön megjelentek az apró kiütések, amelyek hólyaggá, majd gennyes búbokká alakultak,

majd egy-két hét múlva kezdődött a pörkösödés, vagyis a sebgyógyulás.

A Prevenciós Központ archív felvétele a fekete himlő kiütéséről Forrás: AFP/Ho

A fekete himlő a lappangási idő alatt nem fertőző, a kiütések megjelenésétől egészen a pörkök leválásáig azonban igen. Akik túlélték a kórt, örökké magukon viselték a betegség nyomait a hegek formájában. További szövődménye lehetett a szaruhártya-fekélyesedés, amely vakságot okozhatott, akárcsak az ismert magyar túlélőnél, Kölcsey Ferencnél, illetve a férfiakat akár meddővé is tehette.

A királyok betegsége, a hemofília

Ma már nem nevezhető megszokottnak, hogy házasságok családon belül, vérrokonok között köttetnek, de régebben hosszú évszázadokon át jellemző volt az uralkodó dinasztiákban, hogy unokatestvérek egymásnak fogadtak örök hűséget, és vállaltak közös gyermekeket, ettől remélve hatalmuk és birodalmuk megerősítését. Ilyenkor azonban elég, ha egyetlenegy apró hiba csúszik a gépezetbe egy genetikai eredetű betegség formájában, amely aztán az egész família életét megkeserítheti generációkon át. A hemofíliáról bővebben ide kattintva olvashatsz!

A tehenészlányok és az áttörés

A fekete himlő ellen kizárólag vakcinával lehet védekezni, amelynek elvét már több ezer évvel ezelőtt felfedezték: az ősi Kínából származik az úgynevezett varioláció nevű módszer, amelynek lényege hasonló, mint a mai vakcinázásé, vagyis az egészséges ember szándékos megfertőzése. Kevésbé kockázatos, ráadásul egy életre szóló védettséget biztosít a betegséggel szemben – azonban a fertőzött így is továbbadhatja a kórt.

Fekete himlő elleni védőoltás Forrás: AFP

Később 1789-ben egy vidéki angol orvos, bizonyos

Edward Jenner fejlesztette ki a ma is elfogadott védekezési módot a fekete himlő ellen,

miután észrevette, hogy a tehénhimlőn átesett tehenészlányok nem kapták el a fekete himlőt. A módszer ráadásul sokkal kevésbé veszélyes, mint a varioláció, mivel a tehénhimlő csak enyhe megbetegedést okoz az embernél.

Elképesztő pusztítás világszerte

A pestis mellett a fekete himlő végezte az egyik legnagyobb pusztítást az emberiség történelmében. A rettegett kórról már az ókorban is szóltak feljegyzések: indiai, kínai és arab források számoltak be róla.

A fekete himlő a becslések szerint csak a 18. század folyamán nagyjából 60 millió emberrel végzett Európában – mindez „csupán” a 30%-a volt azoknak, akik megfertőződtek.

A betegek 80%-a 5 éves kor alatti gyermek volt, és minden harmadik túlélő részlegesen vagy teljesen vakká vált a szövődményei miatt.

Kölcsey Ferenc is a fekete himlő következtében veszítette el egyik szeme világát Forrás: Wikipédia

Egyes feltevések szerint európai és afrikai hódítók adták át a fekete himlőt a frissen felfedezett Amerika őslakosainak is, akiknél 90-95%-os pusztítást végzett a kór. Állítólag a spanyol hódító, Cortés és hadserege számára azért nem okozott gondot másodjára az aztékok és az inkák leigázása, mert első látogatásuk során már átadták nekik a fertőzést, amelynek következtében mind katonailag, mind gazdaságilag meggyengült a birodalom.

A Jenner elmélete alapján kifejlesztett védőoltásnak és az ENSZ törekvésének hála 1979-ben végleg sikerült felszámolni a fekete himlőt.

A kór utolsó áldozatának Janet Parker brit fotóst tartják,

aki egészségügyi önkéntesként egy birminghami kórházban kapta el a megbetegedést a légkondicionálón keresztül, amely a mai napig tisztázatlan okokból a víruslabor elszívójával volt összekötve. Az utolsó járvány az ÁNTSZ honlapja szerint Koszovóban tört ki, ahová egy Mekkából visszatérő zarándok hurcolta be: ekkor 175-en fertőződtek meg, akik közül 35-en haltak meg.

Fekete himlővel fertőzöttek Forrás: Wikipédia

Gyötrelmes, kínszenvedéssel járó tünetek: a kolera

Nyolc világméretű járvány és több millió áldozat – ilyen számokkal söpört végig az elmúlt évszázadokon minden idők egyik legtöbb emberéletet követelő betegsége, az epekórság, azaz a kolera. Az elképesztő pusztítást végzett betegségnek hatalmas szerepe volt a megfelelő tisztaságú és karbantartott városi szennyvízcsatorna-hálózat kiépítésében. A Life.hu cikkéért kattints ide!
Védi az anyát és a babát is: ezért fontos a szoptatáshttp://www.life.hu/drlife/20160803-a-szoptatas-fontos-az-anya-es-a-kisbaba-egeszsege-miatt-is.htmlAz édesanyának és a babának is egyaránt fontos az anyatejes táplálás: általa nem csupán egészségesebbek lesznek a gyermekek, hanem az immunrendszerük is erősödik, elkerülhetik a cukorbetegséget, és egyes kutatások szerint az IQ-juk is magasabb lesz, míg az anyukákat többek között a mellrák kialakulása ellen védi, ha szoptatják kisbabájukat. Dr. LifeOrigoA nagy kalciummítosz: használ allergia ellen, vagy sem?http://www.life.hu/drlife/20160804-a-kalcium-allergia-ellen-hatekony-vagy-sem.htmlEgyre több professzor és főorvos adja nevét és egyetértését a dr. Novák Hunor által elindított kezdeményezéshez, amiben a kalcium allergiában való hatástalanságáról van szó. Bár korábban többször is jelentek meg ezzel kapcsolatos hírek, és indultak kezdeményezések, az általános vélekedés szerint az allergiás reakciók kezelésére még mindig a kalcium a legjobb, a legtermészetesebb és a legelérhetőbb szer. De vajon itthon miért terjedhetett el, és ivódhatott be ennyire mélyen a köztudatba ez a nagyon is téves vélekedés? Mit javasol a szakértő helyette? Ennek jártunk utána. Dr. Life--Ne menj ide nyaralni, ha kedves számodra az egészségedhttp://www.life.hu/drlife/20160725-az-all-inclusive-szallodak-nem-tesznek-jot-az-egeszsegnek.htmlBár a korlátlan étel- és italfogyasztást ígérő all-inclusive szállodák kedvezőnek tűnő feltételekkel várják vendégeit a legnagyobb kényelem ígéretében, mégsem biztos, hogy jót teszünk vele magunknak, ha őket választjuk. Dr. Life--Miért menstruálnak egyszerre a nők?http://www.life.hu/drlife/20160726-miert-menstrualnak-egyszerre-azok-a-nok-akik-sok-idot-toltenek-egymassal.htmlA köztudatban régóta élő mítoszok egyikét döntötte meg az Oxford Egyetem antropológusa, dr. Alexandra Alvergne, amikor arról írt, hogy miért hangolódik össze azoknak a nőknek a menstruációs ciklusa, akik huzamosabb időt töltenek egymás társaságában. Dr. LifeOrigoMinek kerüljek ciki helyzetbe, amikor az internet is tudja a választ?http://www.life.hu/drlife/20160720-az-internet-konfliktust-okozhat-a-csaladi-eletben-szulo-es-gyerek-kozott.htmlA kínos helyzetek elkerülése végett a gyerekek inkább a világhálóról tájékozódnak az őket érdeklő témákról, kérdésekről, semmint a szüleiktől. Ám nem csupán emiatt törhet ki veszekedés a családban – derül ki egy nemrég készült felmérésből. Dr. Life--Másként lesznek rosszul a hidegtől és a melegtőlhttp://www.life.hu/drlife/20160719-a-hidegfront-es-a-melegfront-sulyos-szivproblemakat-okozhatnak.htmlMíg a melegfront növelheti az infarktusok számát, addig a hidegfront ritmuszavarokat okozhat az erre érzékenyebbeknél. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.