Selena Gomez visszavonul – Rejtélyes betegsége miatt tart szünetet az énekesnő

betegség Selena Gomez depresszió pánikroham lupus szorongás visszavonulás lupusz kemoterápia kezelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A világ egyik leghíresebb énekesnője a napokban jelentette be, hogy szünetet fog tartani karrierjében. Selena Gomeznél ugyanis néhány évvel ezelőtt állapítottak meg egy rejtélyes, ám nagyon alattomos betegséget, a lupust, ami miatt depresszióval, szorongásokkal és pánikrohamokkal is küzd. De mi is ez a betegség, ami miatt a mindössze 24 éves sztárnak vissza kell vonulnia egy időre?
Selena Gomez a betegsége alatt visszavonult a nyilvánosság elől Forrás: Instagram/Selena Gomez

De mi is a lupus?

A lupust, teljesen nevén szisztémás lupus erythematosust (SLE) az egyik legrejtélyesebb betegségként tartják számon. Nem véletlenül: a tünetei nem egyértelműek, emiatt pedig nehéz a diagnózis felállítása is.

A lupus egy autoimmun betegség, amely során az immunrendszer hibás működése miatt a szervezet saját maga ellen fordul, a megtámadott szervek pedig begyulladnak, illetve károsodhatnak is.

Általános tünetei közé sorolják a lázat, a hasmenést, a fáradékonyságot, gyengeséget, illetve depresszió és más idegrendszeri tünetek is felléphetnek.

A depresszió a lupus általános tünete Forrás: Dreamstime

Gyakori tünet lehet még a lábdagadás, a hajhullás, az arcon pillangószerűen elterülő bőrpír, a migrén, a pattanások. Ami még inkább megnehezíti az orvosok dolgát, az a betegség hullámzó lefolyása: a tünetmentesség akár éveken át is eltarthat, az aktív időszak alatt pedig folyamatosan változhat a súlyossága.

Vagy megtanulsz együtt élni vele, vagy meghalsz

A lupus karbantartható, a jelenleg rendelkezésre álló kezelési módszerek a gyulladás csökkentésére és az immunrendszer működésének szabályozására irányulnak –

ám maga a betegség egyelőre gyógyíthatatlan.

A lupus kezelésére gyulladáscsökkentő szereket, illetve rákos megbetegedésekre használt, immunrendszerre ható készítményeket ajánlanak, ezeken kívül azonban fontos, hogy az érintett odafigyeljen az egészséges életmódra: aludjon eleget, táplálkozzon helyesen, és szakítson időt a rendszeres mozgásra is.

Oda kell figyelni az egészséges életmódra Forrás: Dreamstime

Tudtad?

A lupus a leggyakoribb autoimmun betegség: többeket érint, mint a szklerózis multiplex vagy a leukémia. A legtöbbször (90%-ban) tizenéves kor végén és 30 év előtt alakul ki fogamzókorban lévő nőknél.

Míg a lupus megállapítása évekkel ezelőtt egyet jelentett a halálos ítélettel, ma már a megfelelő terápiák segítségével és az orvosi utasítások betartásával jól karbantartható, és éppen annyi ideig él egy lupusos, mint egy egészséges ember.

„El akartam mondani, hogy seggfejek vagytok!”

Selena 2013-ban esett át egy kemoterápiás kezelésen betegsége miatt, amelyet – természetesen – igyekezett megőrizni magának.

A fiatal énekesnő végül azért állt nyilvánosság elé, hogy elejét vegye a pletykáknak, amelyek szerint drogfüggősége miatt kellett félbeszakítania turnéját, illetve sokat bántották a felszaladt kilói miatt is.

Selena a betegsége miatt még a turnéját is félbeszakította Forrás: AFP

"Tudom, hogy milyen"

Lena Dunham, a Csajok című nagy sikerű sorozat írónője, színésznője és rendezője azon kívül, hogy szeret provokálni, nyíltan felvállalja és párbeszédet folytat rajongóival kényszerbetegségéről, szorongásáról és depressziójáról. Ő az élő példa arra, hogy mindezek mellett is lehet teljes életet élni és fényes karriert csinálni. A Life.hu cikkéért kattints ide!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.