Mennyi az annyi? Így hat az egészségedre az alkohol

Forrás: Dreamstime -
szívderítő alkoholfogyasztás ivás egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Káros-e, ha mindennap iszunk alkoholt? Mit igyunk, ha iszunk? Valóban rendelkezik jótékony hatásokkal a napi egy pohár vörösbor? Íme, a válaszok.

Az Európai Unió tagállamai közül az alkoholfogyasztási szokásokat vizsgálva Magyarország az ötödik helyen végzett a „legiszákosabb” országok között. Mindeközben itthon százezer ember halála közül több mint száz eset közvetlen összefüggésbe hozható az alkohollal.

Egészséges, vagy sem?

A mértékletes alkoholfogyasztásnak számos egészségre gyakorolt jótékony hatását is kimutatták, ezzel párhuzamosan az ellenzők oldalán is vannak bizonyító erejű adatok.

Forrás: Dreamstime

Egyelőre annyi biztos, hogy

a nagyon kis mennyiségű alkohol képes némileg növelni a vérben a „jó” HDL-koleszterin szintjét,

és ezzel együtt segít az erek állapotának megóvásában. Ezenkívül a vörösborban különösen nagy mennyiségben jelen levő antioxidánsok segíthetnek megelőzni a vérrögök kialakulását, a kutatások szerint azonban a pozitív hatás csak 45-55 éves kor után figyelhető meg.

Hogyan hat az agyra, a szívre, a vérnyomásra az alkohol? Károsítja-e az immunrendszer működését? Összefüggésbe hozható-e a daganatos megbetegedésekkel? Még több érdekes információért kattints a Szívderítő.hu oldalára!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.