A fájdalom nem feltétlenül tartozik a mellrák tünetei közé

Forrás: Dreamstime -
mell mellrák egészség melldaganat felismerés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ma Magyarországon évente 7500 nő szembesül az emlődaganat diagnózisával, így fontos tudni, mik a mellrák tünetei. Az önvizsgálat, a korai felismerés és a helyes életmód jelentőségét hangsúlyozta dr. Demjén László nőgyógyász.

Jellemzően nincs a mellrák tünetei közt a fájdalom

A mellfájdalom (vagy mastalgia, mastodynia) számtalan okból jelentkezhet a nőknél, de az esetek legnagyobb részében nem emlődaganat áll a háttérben, sőt ez a tünet még csak nem is növeli az emlődaganat kialakulásának esélyét, különösen, ha ún. ciklikus mellfájdalomról van szó – állítja a brit The National Health Service.
A ciklikus fájdalom a menstruációs ciklushoz kötött, és többnyire a ciklus előtt 3-5 nappal kezdődik, és a menstruáció végén befejeződik. Olyan tünetekkel jár, mint a mellérzékenység, az elnehezedő emlők, a fájdalom, az esetleges csomók. Jellemzően mindkét mellet érinti, de előfordul, hogy a hónaljban is jelentkezik a fájdalom.
A nem ciklikus fájdalom – vagyis, ami nem a menstruációhoz kötött – többnyire csak az egyik mellben jelentkezik, gyakrabban fordul elő a menopauzán átesett nőknél, illetve ide sorolható a szoptatós anyáknál jelentkező mellfájdalom is.

Fontos a mell rendszeres vizsgálata Forrás: Dreamstime


"Bár az esetek többségében ártatlan jelenségről van szó, ajánlatos orvoshoz fordulni és tisztázni, esetleg kiküszöbölni a fájdalom okát, ellenőrizni, nincsenek-e jelen a mellrák tünetei" – hangsúlyozza dr. Demjén László.

Kockázatnövelő tényezők

Egy nemzetközi kutatás eredményeként kiderült, hogy azoknál a nőknél, akiknél a mellrák halmozódott a családban, és bizonyos génmutációt hordoztak, a fogamzásgátlók szedése egyharmadával növelte azt a kockázatot, amelyet önmagában a génelváltozás jelentett. A legnagyobb rizikó azokat a nőket fenyegette, akik 30 éves koruk előtt kezdtek el tablettát szedni vagy 1975 előtt szedték azt, akkor ugyanis még más hatóanyagot tartalmaztak a fogamzásgátlók. Ugyanakkor az is kiderült, hogy ugyanilyen génmutációval rendelkezőknél a tabletta csökkentette a petefészekrák esélyét. Vagyis akinek a felmenői közt több mellrákos is volt, kérjen szakorvosi tanácsot a fogamzásgátlásról.

Más kutatások azt bizonyították, hogy szoros összefüggés van az életmód és a mellrák kialakulása között, és a mellrákok kb. 40%-a lenne elkerülhető kevesebb alkoholfogyasztással, rendszeres testmozgással és egészséges étkezéssel. Napi 30 perc testmozgás, és napi legfeljebb egy pohár bor fogyasztása lenne ideális. A kockázat a már kialakult tumor esetén is nagyobb a túlsúlyos nőknél, hiszen náluk 50 %-kal nagyobb valószínűséggel válik végzetessé a mellrák.

"A mellrák az összes női daganatok közel 13 %-át teszi ki, így komolyan kell vennünk a megelőzés lehetőségeit. A mellrák önmagában nem halálos kór, csak akkor válhat azzá, ha áttéteket képez a szervezet más részein, bekerül a nyirokcsomókba, a tüdőbe vagy egyéb szervekbe. A korai felismerés a legjobb mód a terjedés megelőzésére" - hangsúlyozza dr. Demjén László.

Ismerjük fel! Íme, a mellrák tünetei

  • Megváltozik a mell alakja.
  • Csomó tapintható a mellben vagy a hónaljban.
  • Befelé fordulnak, vagy a szoptatáson kívül szivárognak a mellbimbók.
  • Narancshéjszerű behúzódások jelennek meg a mellen.
  • Az egyik emlő bőre az ellenoldalihoz képest duzzadttá, keménnyé vagy pirossá válik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.