Kávézás terhesség alatt: igen vagy nem?

Forrás: Thinkstock -
terhesség kávéfogyasztás kávézás kávé várandósság kismama
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sok nőben talán éppen akkor vetődik fel először a terhesség gondolata, amikor a korábban élvezettel elfogyasztott reggeli kávénak már az illatától is felfordul a gyomra. Nekik ezzel el is intéződött a várandósság alatti kávézás dilemmája, a többi kismamának azonban továbbra is kérdéses, hogy továbbra is indulhat-e a napjuk kedvenc feketéjükkel, vagy a kisbabájuk védelme érdekében le kell-e mondaniuk róla?

Szakértők egyetértenek abban, hogy a várandós kismamáknak érdemes a minimum alá csökkenteniük a napi adagjukat születendő gyermekük egészsége érdekében.

A szakértők szerint szabad kávézni a terhesség alatt is, mindössze a mennyiségre kell odafigyelni Forrás: Thinkstock

A túlzásba vitt kávézás ugyanis a benne lévő koffein miatt fokozza a vetélés és az alacsony születési súly kockázatát, kivonja a kalciumot a csontokból, csökkenti a vas szintjét, élénkítő hatása miatt pedig felelőssé tehető az álmatlanságért, illetve fejfájást és gyomorégést is okozhat. Mindezek ellenére

a szakértők szerint szabad kávézni a terhesség alatt is, mindössze a mennyiségre kell odafigyelni.

De pontosan mennyi is az annyi?

A kulcs a mértékletesség

Lemondani tehát akkor sem kell a kávézásról, ha kisbabát vársz, egyedül a napi ajánlott mennyiségre kell figyelned. A szakemberek között a 100 milligramm koffein jelenti a biztonságos határt: ez nagyjából egy csésze presszókávényi mennyiséget takar.

Azt azonban érdemes észben tartanod, hogy nem csupán a kávé tartalmaz koffeint, így nem csupán az egy csésze feketédet kell beleszámolnod a napi ajánlott mennyiségbe. Számolj vele, hogy

egy csésze feketetea, egy pohár kóla vagy egy szelet csokoládé is tartalmazhat koffeint.

Ezért érdemes minden egyes élelmiszernél nagyobb gonddal eljárnod, és elolvasnod, pontosan mennyi is található bennük ebből az anyagból.

A szakemberek között a 100 milligramm koffein jelenti a biztonságos határt Forrás: Thinkstock

Nem is gondolnád, miben lehet még koffein

Ezeken az ételeken és italokon túl egyes gyógyszerek is tartalmaznak koffeint, ezért ha várandós vagy, mindenképp tájékoztasd róla az orvosodat és a gyógyszerészed még akkor is, ha recept nélküli szert vásárolsz.

Mindezek ellenére sem érdemes lemondanod az ételek és italok élvezetéről, csak egy kevés változtatás szükséges a részedről: a szokásos tejeskávédat kérd koffeinmentes kávéból, avagy próbáld ki a mennyei ízű gyümölcs- vagy rooibos teákat!

„Ilyenkor gyűlölöm az embereket" – Mindennapok egy mizofóniás lány szemszögébőlhttp://www.life.hu/drlife/20161124-mindennapok-egy-mizofoniaban-szenvedo-lany-szemszogebol.htmlViszonylag frissen felfedezett rendellenességként tartja számon az orvostudomány a zajoktól, hangoktól való irtózást, amelyet a szaknyelv mizofóniaként emleget. A mizofónia nem csupán az ebben szenvedő beteget, hanem a környezetét is megviselheti. Dr. LifeThinkstockÚjra támad a halálos vírus? Magyarországtól nem messze tombol a kanyaróhttp://www.life.hu/drlife/20161130-kanyaro-okozta-jarvany-tombol-magyarorszagtol-nem-messze.htmlA legutóbbi jelentések szerint kanyarójárvány tombol a Magyarországgal szomszédos Romániában. A hatóságok szerint eddig hatan vesztették életüket a vírus következtében, és több mint 1300 ember fertőződött meg tőle. Íme, minden, amit a kanyaróról tudni érdemes. Dr. LifeThinkstockA nagy vitaminmítosz: mi árt, és mi használ?http://www.life.hu/drlife/20161121-vitaminok-es-etrend-kiegeszito-tablettak-szedese-art-vagy-hasznal.htmlEgy friss kutatás eredményei szerint sokkal többet költünk vitaminokra, mint fájdalomcsillapító gyógyszerekre. De valóban megéri? Tényleg hasznosak ezek az étrend-kiegészítő tabletták? Ennek jártunk utána dietetikus szakértőnk segítségével. Dr. LifeThinkstockMiért nem kér segítséget a férfi, ha a mentális egészségéről van szó?http://www.life.hu/drlife/20161116-a-ferfiak-inkabb-nem-fordulnak-pszichologushoz-ha-mentalis-problemajuk-van.htmlA férfi mindent megold, megjavít és elsimít, ám ha a mentális egészségéről van szó, mintha megakadna – egy friss kutatás eredménye szerint ugyanis hiába vannak tisztában azzal, hogy gond van, a nőkkel ellentétben inkább nem fordulnak vele szakértőhöz. Mindeközben a statisztikák szerint még mindig az erősebbik nem tagjai követnek el több öngyilkosságot. Dr. Life--Ezért eszünk többet, ha fáradtak vagyunkhttp://www.life.hu/drlife/20161116-ez-az-oka-annak-hogy-ha-faradt-vagy-tobbet-eszel.htmlHogy egy kevés alvással töltött éjszaka után kimerültebbnek, ezáltal pedig éhesebbnek is érezzük magunkat, nem új keletű téma. Egy nemrég készült felmérésből pedig kiderült, átlagosan mennyivel is fogyasztunk többet ezeken a napokon, és pontosan mit is okoz a szervezetben az alvásmegvonás. Dr. LifeThinkstockLehet, hogy szívrohamod van, csak nem tudsz róla?http://www.life.hu/drlife/20161116-a-csendes-szivrohamnak-nincsenek-jellegzetes-tunetei-megis-nagyon-veszelyes.htmlA „csendes” szívrohamnál nincsenek jellegzetes tünetek, sokszor panaszmentesen lezajlik, ennek ellenére mégis ugyanolyan veszélyes lehet, nagymértékű károsodást okozhat a szívizomban, és akár halált is okozhat. Dr. LifeThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.