John Travolta Toni Braxton autista autizmus Joe Mantegna Tommy Hilfiger Sylvester Stallone sztár gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy autista kisgyermek érkezésével az egész család élete megváltozik. Szerencsés az a pici, aki olyan családba érkezik, ahol mindent meg tudnak tenni érte a szülei. Íme, öt híresség, aki autista gyermeket nevel. 

Toni Braxton

A híres énekesnő fiánál hároméves korában diagnosztizálták a betegséget. Diesel abban szerencsésebb a többi beteg gyermekhez képest, hogy a korai felismerés miatt időben el tudták kezdeni a kezelését, így kordában tartható az állapota. Az énekesnő először magát hibáztatta kisfia állapotáért, hogy biztos valamit nem csinált jól, de később elfogadta a helyzetet.

Toni Braxton és fia, Diesel Forrás: AFP, Instagram/Toni Braxton

Sylvester Stallone

1985-ben állapították meg kisfiánál, a szintén hároméves Seargeoh-nál az autizmust. Stallone akkoriban már híres sztár volt, a Rocky harmadik részének forgatási munkálatai zajlottak, mikor kiderült a szomorú hír. A fényűző életért cserébe Stallone feláldozta a családját, akiktől nem sokkal ezután külön is vált.

Sylvester Stallone és fia, Seargeoh Forrás: AFP, articlebio.com

John Travolta

A híres színész sokáig tagadta fia autizmusát. Ám 2009 januárjában egy epilepsziás roham következtében Jett elhunyt, és egy rendőrségi jegyzőkönyv felfedte az igazságot. A tünetei mindig is egyértelműen autizmusra utaltak, de a szülők azt állították, hogy gyermekük Kawasaki-kórban szenved. Ezt azért híresztelték, mert a szcientológiai egyház szerint nincs pszichés betegség, márpedig az autizmus az.

John Travolta és elhunyt fia, Jett Forrás: AFP, Northfoto

Tommy Hilfiger

A divatmogul 2011-ben vállalta fel a nyilvánosság előtt, hogy két gyermeke is autista. Az akkor tett nyilatkozatában azt mondta, hogy büszke rájuk, mert mindkettő elképesztően okos, emiatt egy külön iskolába járatják őket, ahol a képességeiknek megfelelően fejlődhetnek. Azóta Hilfiger is kampányol az autizmus korai felismeréséért, mivel a gyógyíthatatlan betegség kezelését nagymértékben befolyásolja, hogy mikor diagnosztizálják.

Tommy Hilfiger és Kathleen Hilfiger Forrás: AFP

Joe Mantegna

Hat hónapos terhes volt a színész felesége, amikor egy fertőzés miatt sürgősségi császármetszéssel világra kellett hozni a koraszülött babát. Az orvosok akkor nem voltak bizakodóak a csecsemő életben maradási esélyeit illetően, de csodával határos módon a kislány jól vette az akadályokat. Később azonban kiderült, hogy lányuk, Mia, autista, ettől akkor a szülők nagyon megrémültek, de mára már egyáltalán nem zavarja őket ez a tény.

Baloldalt látható Joe Mantegna autizmussal élő lánya, Mia Forrás: AFP

De mi is pontosan az autizmus?

Egy olyan pszichés betegség, amelynek az okairól egyelőre nem tudunk biztosat, de az orvostudomány genetikai összefüggéseket feltételez. Az bizonyos, hogy idegi-fejlődési rendellenességet okoz, ennek következtében a beteg másképp illeszkedik be a társadalomba, és teljesen eltérő módon szemléli a világot.

Kommunikációs és kapcsolatteremtési képességeik csökkentnek tekinthetőek az átlagoshoz képest, ám cserébe sok autista ember életében van legalább egy dolog, amelyben kiemelkedően tehetséges másokhoz viszonyítva. Az autizmussal élő emberek általában nagyon zárkózottak, meg nem értettnek érzik magukat, nehezen nyílnak meg idegeneknek, de még azoknak is, akiket jól ismernek. Jellegzetesen zavart a beszédstílusuk, sokszor helytelenül használják a szavakat, de nem kevés olyan betegről tudni, aki egyáltalán nem beszél.

Minden autista ember különböző, így nincs olyan technika, amely mindenkinél egyformán sikeresen hatna, de léteznek jól bevált tippek, amelyek többnyire hasznosak. Sajnos hazánkban egyetlen olyan intézmény van, amely az autisták helyzetével foglalkozik, ez az Autisták Országos Szövetsége, amelyet beteg gyerekek szülei alapítottak még 1988-ban. Ám sokan mégsem kérnek a lehetőségből, és végleges gyógyítást sem akarnának, ha lenne rá mód, mert jó néhányan úgy vélik, hogy

az autizmus nem betegség.

Szerintük az állapot felülírása olyan lenne, mintha a páciens személyiségének egy részét írnánk felül, változtatnánk meg, amihez senkinek nincs joga.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.