Kulka János újra elkezdte a gyógytornát

Fotó: Origo -
Kulka János gyógytorna
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kulka János tavaly áprilisban került kórházba, ahol életmentő műtéten esett át. A színész azóta azon dolgozik, hogy felépüljön a stroke után: ismét gyógytornára jár.

Súlyos stroke-on esett át tavaly áprilisban Kulka János. A kórházban életmentő műtétet hajtottak rajta végre, a színész azóta keményen dolgozik, hogy újra színpadra állhasson. A művész állapota folyamatosan javul, decemberben félbeszakított gyógytornáját is újrakezdheti.

Kulka János újra gyógytornára jár Fotó: Pályi Zsófia [origo]

"Folytatjuk a kezelést, amit tavaly decemberben félbehagytunk. Január végén folytatjuk a mozgásterápiát, amelynek gyakorlatai hasonlóak lesznek a tavaly végzettekhez" - árulta el a Borsnak Kalmár Nagy Klára Laura, a színész gyógytornásza. Azt is elmondta, milyen feladatok várnak a színészre: minden stroke-on átesett betegnek hasonló a terápiája.

"Pontosan meghatározott gyakorlatokat végzünk egy speciális szalag segítségével

a terápia kezdetén, ami mozgásra stimulálja az izomzatot. Ezzel feloldjuk a görcsös izomtónust, ami a sérült agyterület miatt gátolja a beteget a mozgásban. A foglalkozások során hétköznapi mozgásokat végzünk egyszerűektől a bonyolultabbak felé, például papírlapot kell ollóval vágni. Ezen kívül járó, egyensúlyozó, koordinációs és manipulációs gyakorlatokat végzünk" - mondta a gyógytornász. Hozzátette, egy beteg felépülése sok mindentől függ: elsősorban az agyi sérülés mértékétől, de az illető akaratereje és hite nagyban befolyásolhatja a kezelés hatékonyságát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.