Lélekfitnesz: Különféle módszerek, amelyekkel növelhetem az energiaszintemet

lélek energia egészség életmód corleonis energiaszint
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kávéfüggő vagyok, gyakran éjszaka is dolgozom (írok, cikket, könyvet, blogot, mikor mit), heti háromszor, vagy ha összejön, akár többször is edzek, pedig a munkaidőm alkalmanként több mint 10 óra hosszú. Épp egy életmódváltás közepén vagyok, ami helyett szándékosan nem diétát írtam, mert ez sokkal több annál, és több erő is kell hozzá. Egyfolytában rohanok, intézek, szervezek, kattogok, stresszelek, és csak akkor nem alszom rosszul, ha annyira elfáradok napközben, hogy hullaként zuhanok az ágyba. Ezért döntöttem úgy, hogy belevágok a Life.hu Lélekfitnesz kihívásába, és olyan módszereket próbálok ki, amikkel növelhetem az energiaszintemet. 

Alvás igen, kávé nem

Hogy a nagy missziót ne mínuszos energiaszinttel, hanem legalább nullással kezdjem, első körben ügyeltem arra, hogy rendesen kialudjam magam. Arianna Huffington nagy rajongójaként tisztában vagyok az igazán pihentető alvás fontosságával, és azt is tudom magamról, hogy teljesen máshogy indul egy napom, ha magamtól ébred(het)ek, és máshogy, ha a mobilom ébresztője kelt fel. Reggel persze az első dolgom egy öblös bögrényi, tejalapú kávé előállítása, de mivel a koffein energiaszint-növelési szempontból rossz barát, kihagytam ezt a rituálét, és a napi kettőt – vagy néha hármat – is lecsökkentettem maximum egyre.

„Első körben ügyeltem arra, hogy rendesen kialudjam magam” Forrás: Thinkstock

Kurkumadopping

Helyette elkezdtem felturbózni a reggeli smoothie-mat. Alapvetően a citrusféléket részesítem előnyben (mert utálom a bogyós gyümölcsök kicsi magvait inni), ezek pedig tökéletesen kombinálhatók gyömbérrel és kurkumával. Utóbbiból csak őrölt verziót sikerült beszereznem, de bíztam benne, hogy így is megteszi a hatását. Azt olvastam valahol, hogy az erős sárga színű fűszernövény kurkumint tartalmaz, ezáltal rengeteg jótékony egészségügyi hatással bír. Gyulladáscsökkentő, segíti a fizikai kimerültség gyógyítását, és az energiánk megfelelő szintre hozását. Mivel rendkívül erőteljes az íze, egy kés hegyéről adagoltam a turmixomba annyit, hogy ne vegye át teljesen az uralmat.

Karácsony óta kizárólagos tulajdonosa vagyok egy turmixgépnek, ami nélkül elengedhetetlen az életmódváltás Forrás: Life.hu

5 fűszer, amely csodát tesz a testeddel

Könnyen megbetegszel? Fáradékonysággal küzdesz? Drága étrendkiegészítők és gyógykészítmények helyett fordulj a természethez, hogy megerősítsd szervezeted védelmét. Íme, a legjobb fűszerek, amelyek gondoskodnak immunrendszered épségéről.

Kőkemény edzésterv

Lehet szó diétázásról, életmódváltásról, energiaszint-növelésről vagy bármilyen hangzatos fitneszhóbortról, az edzés és a rendszeres testmozgás kikerülhetetlen, ha az ember lánya tényleg tenni akar valamit a saját egészségéért, végső soron pedig az életéért. Persze rohadt nehéz a túlzsúfolt, leterhelt, teljesítménykényszeres életünkbe heti három sportolást beiktatni, de érdemes megpróbálni. Akik azt mondják, hogy arra van időd, amire akarod, hogy legyen, szerintem hülyék, és legszívesebben arcon csapnám őket, amikor be akarják osztani az időmet. Abban viszont hiszek, hogy minden csak szervezés kérdése.

Mondhatjuk, hogy könnyű nekem, mert nem kell a kölyköket iskolába vinnem, vagy nem hétkor kezdem lapátolni a GDP-t a munkahelyemen. Akadályok, kifogások, szar sztorik mindig lesznek köztünk és a céljaink közt, de ha sikerül ezeket megugrani, csodálatosan boldog, kiegyensúlyozott emberek lehetünk.

Tarts velünk a Life.hu Lélekfitnesz következő kihívásában!

Most az energiaszintünk növelését, előtte pedig a nemet mondás művészetét és a korlátaink átlépését gyakoroltuk a Lélekfitnesz kihívásainak keretei között. A challenge azonban tovább folytatódik: jövő héten mindennap mantrázni fogunk. Csatlakozz te is!

Forrás: Giphy

A legtöbb valamirevaló sportlétesítményben még este 20:00-kor is kezdődnek csoportos órák, ahogy vannak éjjel-nappal nyitva tartó termek is. Sőt, Budapesten már arra is van lehetőség, hogy edző nélküli, úgynevezett CYBEROBICS® módban, kivetített trénerekkel dolgozzunk, akár az éjszaka közepén is. És persze vannak helyek, ahol már reggel 6-tól tartanak órákat a legkeményebbeknek. Ehhez persze marha korán kell kelni, időben reggelizni, odamenni, átöltözni – és küzdeni. De ha megvívtuk a harcot, utána sokkal energikusabbak leszünk egész nap, eredményesebbek a munkánk során, nem utolsósorban pedig elégedettek magunkkal, amiért meg tudtuk csinálni a lehetetlent.

Mivel már hozzászokott a testem a rendszeres mozgáshoz, a legtöbb sporttevékenység után fittebbnek és erősebbnek érzem magam. A különböző aerobic órák és súlyzós edzések mellett kardiónak az Infratrainert választottam, mert ezzel egyszerre méregtelenítem, erősítem, feszesítem a testem, növelem az állóképességemet és fogyok. Utána pedig úgy érzem, hogy feltöltődtem, és energikusabb lettem.

Fontos, hogy mindenki megtalálja magának azt a mozgásformát, amelyben nem azt érzi, hogy elfáradt, hanem hogy kikapcsolt és új erőre kapott.

A jóga állítólag kiváló energiaszint-növelő, én ugyan nem rajongok érte, de a kolléganőim imádják, épp ezért számtalan cikket írtunk már róla, például ezt, ezt és ezt.

Víz, lé, tea

Nem lehet elégszer elmondani, vagy leírni, milyen fontos, hogy mindennap elegendő mennyiségű vizet fogyasszunk. Hogy pontosan mennyi is az annyi, arról még tárgyalnak a brit tudósok, a dietetikusok, fitneszedzők és a női magazinok, de az igazság szerintem valahol a két és a három liter között van. Bár inkább abban hiszek, hogy mindenki ismerje meg annyira a saját testét, hogy ezt el tudja dönteni. Mint ismeretes, a hidratálással csökkenthetjük a fáradtságérzetünket, és megfelelő szinten tarthatjuk az energiakészletünket is. A víz emellett az izomfáradtság csökkentésével megnöveli az állóképességet is.

Nem lehet elégszer elmondani vagy leírni, milyen fontos, hogy mindennap elegendő mennyiségű vizet fogyasszunk Forrás: Thinkstock

Energia szempontjából jó választás még a zöldtea is, továbbá a különböző gyümölcs- és zöldséglevek, de persze

nem az előredobozoltak, hanem az otthon meghámozott és kipréselt verziók.

Csoki, cukor, liszt sztornó

Gyanítom, hogy aki idáig eljutott ezen cikk olvasásában, jó ideje nem fogyaszt már fehér lisztet, péksütiket, cukrot és gyorséttermi kajákat. Felesleges újra leírni, miért nincs szüksége ezekre a szervezetünknek, és miért érezzük magunkat erőtlenebbnek és teltebbnek, amikor ezeket fogyasztjuk. Energianövelőként azonban érdemes felvenni az étlapra a kókuszolajat, az almaecetet, illetve a magnéziumban gazdag ételeket, mivel a magnéziumnak fontos szerepe van a glükóz lebontásában és energiává alakításában. De a zabpehely, a joghurt, a spenót, a dió és a magvak, valamint a babfélék szintén hasznos energiaforrások a testnek. Utóbbiakról itt írtunk bővebben.

Szuperélelmiszerek, amikben rengeteg magnézium van

A szív egészségéhez, az immunrendszer megfelelő működéséhez, a szellemi frissességhez, más ásványi anyagok és vitaminok hasznosulásához, de a depressziós tünetek elkerüléséhez is nagy szükségünk van magnéziumra. Étrend-kiegészítőkkel is pótolhatjuk, de a megfelelő étkezés is sokat számít a kielégítő magnéziumszint eléréséhez. A témáról korábban itt írtunk bővebben.

Ha a lélek pityereg

Lehet eleget aludni, okosan és tisztán enni, sokat inni és rengeteget sportolni, de ha a lelkünk mindeközben szenved, ugyanúgy a béka segge alá mehet az energiaszintünk. A testi egészség és kiegyensúlyozottság mellett fontos a lelkünk és az elménk nyugalma is. A kihívás alatt igyekeztem még jobban kerülni a stresszt, elegendő időt tölteni önmagammal, és időt szánni a pihenésre. Nem kizárólag az alvásra, hanem a feltöltődésre és a kikapcsolódásra is. Érdemes idevenni a szórakozást és a barátok aktív jelenlétét is.

A testi egészség és kiegyensúlyozottság mellett fontos a lelkünk és az elménk nyugalma is Forrás: Thinkstock

Én legalábbis ezt tapasztaltam, miközben olyan luxusokat engedtem meg magamnak, mint hogy másfél órán át olvasgattam a levendulaolajos fürdővízben, vagy éppen sétáltam a tavaszi napfényben, és onnan gyűjtöttem energiát. Szóval hajrá!

Szeretnél még többet kihozni magadból?

Ha szeretnél tanulni, fejlődni és még többet kihozni magadból, akkor 2017. április 1-jén látogass el a Wake-Up! Day elnevezésű eseményre, 2017 legnagyobb motivációs/transzformációs rendezvényére, ahol olyan világhírű coachok és trénerek lépnek színpadra, mint Lisa Nichols, Marisa Peer, Jeffrey Allen, illetve számos hazai példakép is, így dr. Kemény Dénes, Hosszú Katinka, Shane Tusup és még sokan mások. A világszinten egyedülálló, tartalmas program délelőtt 10 órától este 7 óráig nyújt színvonalas kikapcsolódást, tanulási és fejlődési lehetőséget, akár életre szóló útravalót a résztvevőknek.
A rendezvényre jegyet itt rendelhetsz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.