A leggyakoribb tévhitek a menstruációról

Forrás: Thinkstock -
terhesség szex menstruáció tévhit fájdalom menzesz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bár manapság egyre kevésbé számít tabu témának a menstruáció, mégis sokak fejében makacsul tartja magát néhány tévhit vele kapcsolatban. Most összegyűjtöttük ezeket.

A menstruáció alatt nem szabad szexelni

Valószínűleg egyes vallási nézetek miatt terjedhetett el ez a tévhit, mivel sokan azt gondolták, hogy a nők ilyenkor tisztátalanok. Orvosi értelemben azonban teljesen indokolatlan a szexuális együttlét mellőzése a menzesz ideje alatt. Sőt, az orgazmus igazi gyógyírként szolgálhat a menstruáció alatti fájdalmakra, rosszkedvre és fejfájásra, hála a felszabaduló endorfinoknak.

Az orgazmus segíthet a menstruáció alatti fájdalmak, a rosszkedv és a fejfájás oldásában Forrás: Thinkstock

Menstruáció alatt nincs esély a terhességre

Bármennyire is jól hangzik, ez is egy a sok tévhit közül, amely a mai napig tartja magát. A női szervezet és maga a biológia azonban nem óraműpontossággal működik: bár alapvetően a peteérés, vagyis az ovuláció környékén van a legnagyobb esély arra, hogy a spermium megtermékenyítse a petesejtet, néha előfordul, hogy több petesejt is megérik egyszerre. Az is tény, hogy az ondósejt több napig, akár 5 napig életben tud maradni a méhnyakban, a méhben vagy a petevezetékben. Tehát aki nem szeretne kisbabát, annak a menstruáció alatt is gondoskodnia kell a megfelelő védelemről.

A testmozgást kerülni kell a vérzés ideje alatt

A menstruáció nem valamiféle betegség, hanem egy teljesen természetes állapot. Ez azt jelenti, hogy a „nehéz napok" alatt is nyugodtan edzhetsz, ha kedvet érzel hozzá. Sok nő ilyenkor a menzesz alatti görcsökre hivatkozva kerüli a testmozgást, azonban számtalan kutatás bebizonyította már, hogy az ilyenkor végzett könnyebb edzésformák, mint a jóga vagy a pilates, sokat javíthat a közérzeten, és csillapíthatja az ilyenkor jelentkező fájdalmakat. A kulcs tehát az, hogy azt tedd, ami jólesik: ha pihenni kívánsz, pihenj, de ha mozognál, a menstruációd ne jelentsen akadályt!

Bizonyos jógapózok csillapítják a menstruációs görcsöket Forrás: Thinkstock

Teljesen normális, ha fáj a menstruáció

A menzesz kezdetekor fellépő görcsök és fájdalmak bizonyos mértékig normálisnak tekinthetők. Ezek hátterében a méh falában levő erek és a méh izmos falának összehúzódásai állnak, amelyek a vérzés kezdetén a menstruációs folyamat elindításához szükségesek. A céljuk az, hogy a ciklus folyamán felépített méhnyálkahártya lelökődjön és távozzon, hogy a következő ciklusban új, a megtermékenyített petesejt befogadására képes méhnyálkahártya képződhessen. A tartós és erős méhizom-összehúzódásokért a hormonok felelnek. Ez tehát normálisnak tekinthető, ám ha a fájdalom akadályozza a nőt a mindennapi életben, érdemes felkeresni nőgyógyászt, a túlzott görcsök és elhúzódó fájdalmak hátterében ugyanis más kórképek is állhatnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.