Brutális tények: ezt teszik a magyar szülők az elhízott gyermekeikkel

elhízás túlsúly gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hogy lesz egy hat hónapos kisbaba túlsúlyos? Mi a legrosszabb, amit a szülő elkövethet, amikor a kisiskolás korú gyermekére felszaladnak a pluszkilók? Miért nem beszélhetünk gyermekek esetében fogyókúráról, és milyen szörnyű betegségnek tesszük ki a saját gyerekünket, ha nem segítünk neki abban, hogy normális legyen a testsúlya? Tabudöntögető interjú következik!

10 év múlva 80 millió elhízott gyerek lesz!

Jelenleg 41 millió ötévesnél fiatalabb gyermek túlsúlyos vagy elhízott világszerte, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint pedig ez a szám 2025-re megduplázódhat. A legfrissebb kutatási eredmények alapján Magyarországon minden harmadik 1-3 éves gyermek rendszeresen kap olyan ételt, ami felnőttek számára készült, és a megengedett cukormennyiség több mint másfélszeresét fogyasztják napi szinten. Az Európai Elhízás Elleni Napon Kubányi Jolánnal, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnökével beszélgettünk.

Mivel kell kezdenünk, ha ennyire fiatal, elhízott gyerekeken szeretnénk segíteni?

A megelőzés az elsődleges, amely már az anyaméhben megkezdődik. Egyáltalán nem mindegy, hogy mit eszik a kismama, ahogyan az sem, hogy milyen testtömeg-gyarapodással fejezi be a várandósság idejét. Téves nézet, hogy két ember helyett kell táplálkoznia, hiszen az első trimeszterben plusz 150 kilokalóriával, a második és harmadik trimeszterben pedig napi plusz 300 kilokalóriával szükséges számolni. Ha normál testtömegről indul a kismama, abban az esetben összesen 10-12 kilogramm többlet megengedett a terhesség 9 hónapja alatt. Ennek megközelítően a felét el is veszíti, amikor megszületik a baba.

Ha normál testtömegről indul a kismama, összesen 10-12 kilogramm többlet megengedett a terhesség alatt Forrás: Thinkstock

Mikor kezdjen diétázni a kismama?

Fontos betartani, hogy kizárólag a szoptatás befejezése után kezdjen fogyókúrázni a kismama. A szoptatás ideje alatt az egészséges táplálkozásra vonatkozó ajánlásokat szükséges betartani, amelyben főként a zöldség- és gyümölcsfogyasztásra, a minőségi fehérjebevitelre, a teljes kiőrlésű gabonafélék biztosítására és nem utolsósorban a napi folyadékmennyiségre kell hangsúlyt helyezni. Az első hat hónapban – ha lehetőség van rá – kizárólag anyatejjel tápláljuk a babát, majd féléves korban kezdjük meg a hozzátáplálást.

Mi történik akkor, ha egy- és hároméves kor között kezd el rohamosan hízni a gyerek?

A legtöbb hiba a felmérések értelmében akkor következik be, amikor a gyermekek elérik az egyéves kort, és a szülők úgy kezdik el táplálni, mintha felnőtt lenne, megfeledkezve arról, hogy ebben az időszakban jóval kevesebb kalóriára van szükségük. Továbbá úgynevezett teljes értékű fehérjét napi szinten kell az étrendjükbe beépíteni, elsősorban növekedésük, valamint a különböző anyagcsere-folyamatok, a csontozat és az idegrendszer megfelelő fejlődése érdekében.

Kevesebb nasi, édesség és túlságosan sós étel szerepeljen a napi étrendben. Ha nem tartjuk be a táplálkozási ajánlásokat, abban az esetben a túlsúly és az elhízás következményeként a későbbiekben kialakulhatnak a krónikus betegségek.

Kevesebb nasi, édesség és túlságosan sós étel szerepeljen a napi étrendben Forrás: Thinkstock

Milyen betegségekkel néz szembe egy elhízott gyerek?

Kimutatható, hogy az élet első 1000 napjában, illetve a kisgyermekkorban megjelenő túlsúly miatt sokkal nagyobb eséllyel alakulnak ki felnőttkorban különböző krónikus betegségek. Például szív- és érrendszeri kórképek, magas vérnyomás, anyagcserezavar, valamint 1-es, sőt már a 2-es típusú diabétesz is.

Van olyan pont, amikor felemeljük a kezünket és azt mondjuk, nem tudunk változtatni?

Mindig, minden korban lehet változtatni, természetesen komoly probléma, ha a gyermek elhízott, de létezik megoldás. Mindenekelőtt az első lépés, hogy az életkorának megfelelő energiamennyiséget biztosítsuk számára, se többet, se kevesebbet, ebben az életkorban tilos fogyókúrázni. Mindennap szerepeljen teljes értékű fehérje az étrendjében, amely változatos legyen. A húsok, húskészítmények mellett a tejre, a tejtermékekre a megfelelő kalciumbevitel miatt fontos odafigyelnünk, a fehér lisztből készült péksüteményeket pedig teljes kiőrlésű pékáruval váltsuk ki. Fogyasszanak a gyermekek napi 400 gramm zöldséget és gyümölcsöt, amelyből legalább egy adag nyers legyen. Így nemcsak rostban gazdag táplálékhoz jutnak, de a rágás miatt a fogazat épségének megőrzéséhez is hozzájárulunk. A megoldás nemcsak az egészséges táplálkozásban, hanem a rendszeres mozgásban is rejlik.

Mennyi a szükséges folyadékbevitel?

Gyermekek esetében életkortól függően napi 1,5-2 liter folyadékról beszélünk, amelybe a kész ételek folyadéktartalma is beleszámítandó, mint például a leves vagy gyümölcs, vagy akár a szilárd táplálékok víztartalma. Fontos, hogy kerüljük a cukrozott üdítőket, célszerű otthon készített teát vagy friss gyümölcslevet adni nekik, amely pluszízesítést nem igényel.

Kerüljük a cukrozott üdítőket, adjunk inkább helyette otthon készített teát, vagy friss gyümölcslevet a gyerekeknek Forrás: Thinkstock

Komoly kérdés az elhízás lelki háttere a gyerekeknél.

Igen, hiszen a túlsúlyos gyermeket gyakran piszkálják, kiközösítik az iskolában. A felnőtt felelőssége, hogy ezen változtasson, és próbálja a gyermeket az egészséges életmód felé terelni.

Egy tornaóra keretén belül sem a padra kell a túlsúlyos kisiskolást ültetni, hanem ellenkezőleg, a mozgásra kell buzdítani, még akkor is, ha a feladatot nem tudja tökéletesen megoldani.

A túlsúlyos gyermeket motiválni kell olyan gyakorlatokkal, amelyeket ő is el tud végezni, és sikerélményt nyújt számára.

Nem lenne szükség ilyenkor pszichológusra?

Természetesen vannak esetek, amikor elengedhetetlen a pszichológus közreműködése. A túlsúly, de főként az elhízás kezelésében ideális esetben felnőttek és gyermekek vonatkozásában egyaránt egy teamnek kellene együttműködnie, amelyben orvos, dietetikus, pszichológus és gyógytornász közösen dolgozik a megoldás érdekében. Ekkor lehetünk igazán sikeresek.

A szülő semmiképpen se fogja fogyókúrára a gyermeket, inkább motiválja olyan mozgásra, amit szívesen végezne rendszeresen Forrás: AFP

Lehet azt mondani, hogy „fogyókúrázzon ez a gyerek"?

Gyermekek esetében soha nem beszélhetünk fogyókúráról, sokkal inkább arról, hogy kizárólag az életkorának megfelelő mennyiségű kalóriát biztosítsunk a napi táplálékkal. Továbbá motiváljuk a rendszeres, általa kedvelt mozgásformára. Fiatal korban a lerakódott zsiradék a fizikai aktivitás növelésével gyorsabban mozgósítható, ezáltal hosszú távú eredményt lehet elérni a fogyásban.

Mi a legrosszabb, amit a szülő tehet, ha túlsúlyos a gyerek?

A szülő semmiképpen ne fogja fogyókúrára a gyermeket. A megengedett kalóriamennyiségen belül biztosítsa számára a napi 5 étkezést, változatosan megtervezve és a minőségi szempontokat is betartva. A gyakori kisétkezések az éhségérzetet csökkentik, hiszen a szervezet vércukorszintje folyamatosan egyensúlyban van. Fontos, hogy a szülő motiválja és támogassa túlsúlyos gyermekét. Semmiképpen ne szidalmazza vagy büntesse ezért.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.