Megduplázódott a 2-es típusú cukorbetegek száma Magyarországon

Forrás: Thinkstock -
cukorbetegség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
12 év alatt csaknem megduplázódott Magyarországon a cukorbetegek száma. Ma a diabétesz közel félmilliárd embert érint világszerte az egészségtelen táplálkozás és a mozgáshiány miatt pedig már kisgyermekkorban is egyre gyakoribb a 2-es típusú cukorbetegség. Becslések szerint minden második kismama már a várandósság korai szakaszában túlsúlyos vagy elhízott. Erdélyi-Sipos Alízzal, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkárával beszélgettünk.

Minek „köszönhető”, hogy ilyen nagy mértékben emelkedett a cukorbetegek száma?

A cukorbetegek 90%-a 2-es típusú cukorbetegségben szenved: a megnövekedett szám egyrészt annak köszönhető, hogy a szűrési folyamat sokat fejlődött, így egyre több embernél tudják diagnosztizálni a betegséget, másrészt a nem megfelelő életmódnak.Az alapvető probléma a mozgásszegény életvitel és a helytelen táplálkozás.

A megnövekedett szám többek közt annak köszönhető, hogy a szűrési folyamat sokat fejlődött Forrás: Thinkstock

A cukorbetegségnek három típusát különböztetjük meg: a főként autoimmun eredetű 1-es típusú diabéteszt, a helytelen életmóddal szorosan összefüggő 2-es típusú diabéteszt, illetve a terhesség alatti (gesztációs) diabéteszt.

Mi a legvészjóslóbb adat?

Sajnálatos, hogy gyermekeknél is megjelent a 2-es típusú cukorbetegség, ami korábban nem volt jellemző. Az 1-2 éves gyerekek 14%-a túlsúlyos, amely azt jelenti, hogy már ebben a korban sem táplálják megfelelően a babákat a szülők. Pedig a fogantatástól számított első 1000 nap kulcsszerepet tölt be az egészséges fejlődésben, ezért lényeges, hogy a szülők szakszerű információkhoz jussanak az étkezéssel kapcsolatban, hogy szeretettel, odafigyeléssel, de helyesen táplálják csemetéjüket. Megfelelő korai táplálással olyan felnőttkori népbetegségeket előzhetünk meg, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések, az elhízás vagy a 2-es típusú cukorbetegség.

Sőt már a várandósság és a szoptatás alatt is fontos, hogy milyen tápanyagokhoz jut a pici az anyuka étrendjén keresztül. Ennek ellenére tíz kismamából csak négy változtat az étkezési szokásain, ha megtudja, hogy várandós. Javuló tendencia, de ez az arány még messze nem megfelelő.

Mi az első lépés?

Napi ötszöri étkezés, minőségi élelmiszerekből. Hagyjuk el a nassolást, kezdjünk el rendszeresen mozogni, és fogyasszunk több zöldséget és gyümölcsöt.

Kezdjünk el rendszeresen mozogni, és fogyasszunk több zöldséget és gyümölcsöt Forrás: Thinkstock

Jó hír, hogy bár a 2-es típusú cukorbetegség esetén személyre szabott étrendet állít össze a dietetikus, a diéta kisebb megszorításokkal nagyon hasonlít az egészséges táplálkozáshoz.

Miért fontos, hogy felkeressünk egy dietetikust?

Ha egy cukorbeteg dietetikus segítségét kéri, akkor pontosan tudni fogja, hogy a diétának megfelelően miből, mennyit ehet, ezért vendégségben vagy nyaralás alatt sem fog megijedni, pánikba esni.

Szintén fontos, hogy hosszú távon tudja tartani a diétát, hiszen a fogyás is sokat segít a túlsúlyos vagy elhízott cukorbetegek vércukorértékein.

Sokan azt gondolják, hogy majd bekapkodják a gyógyszert, és kész.

A gyógyszer sosem helyettesítheti a mozgást vagy a helyes táplálkozást. Mindezek együtt tudják meghozni a kívánt hatást. A legfontosabb persze a megelőzés, és ebben nemcsak a kismamáknak és az anyukáknak, hanem a kispapáknak és az apukáknak is szerepük van: ők is példát mutathatnak a babának, hogy az egészséges életmód később természetes legyen számára.

Hogyan lesz egy hat hónapos kisbaba túlsúlyos? Mi a legrosszabb, amit a szülő elkövethet, ha a kisiskolás gyermekére felszaladnak a pluszkilók? Miért nem beszélhetünk gyermekek esetében fogyókúráról, és milyen betegségeknek tesszük ki a gyerekünket, ha nem segítünk neki a normális testsúly megtartásában? Tabudöntögető interjú következik! – olvasd el korábbi cikkünket a témában!

Egyre többet hallunk a nők körében az inzulinrezisztenciáról.

Az inzulinrezisztencia tüneteit sokan a világhálóról olvassák és fedezik fel magukon. Könyvek, blogok és divatdiéták követésével többször felesleges korlátozásokkal terhelve élik életüket.

Könyvek, blogok és divatdiéták követésével többször felesleges korlátozásokkal terhelve élik életüket Forrás: Thinkstock

A legfontosabb, hogy senki se próbálja meg otthon diagnosztizálni magát! Mindenképpen menjen el endokrinológushoz, aki megállapítja, hogy a vérvételen kívül milyen egyéb hormonvizsgálatra van esetleg szükség, illetve mi legyen a következő lépés. Fontos hangsúlyozni, hogy az életmódváltás és a gyógyszeres kezelés inzulinrezisztencia esetén is csak együtt hatásos a dietetikai konzultáció pedig elengedhetetlen.

Terhesség alatt lett cukorbeteg Csemer Bogihttp://www.life.hu/drlife/20161114-cukorbeteg-lett-a-terhessege-alatt-csemer-bogi.htmlA gyönyörű énekesnőről nyáron derült ki, hogy babát vár. Csemer Bogi annak idején a közösségi oldalán tudatta a hírt a rajongóival. Nagyon boldog volt, de nemrég kiderült, hogy nem felhőtlen a várandósság időszaka: cukorbeteg lett az énekesnő. Dr. Life--Cukorbeteg vagy? Ezekre érdemes odafigyelni a boltokban!http://www.life.hu/drlife/20160720-megszunnek-a-boltokban-a-diabetikus-polcok.htmlHa cukorbetegségben szenvedsz, akkor most tényleg érdemes figyelni! Megszűnnek a boltokban a diabetikus polcok és eltűnik a termékekről a diabetikus jelölés – a narancssárga kör – július 20-a után. Dr. Life--Durva fotókkal kampányolnak a cukorbetegség ellenhttp://www.life.hu/drlife/20160329-durva-fotokkal-kampanyolnak-a-cukorbetegseg-ellen.htmlSokkoló fotósorozat hívja fel a figyelmünket a cukorbetegség veszélyeire. Az biztos, hogy a céljukat elérték, és egy ideig nem is fogunk édességre gondolni! Dr. LifeThinkstockMeghalt a fiatal, mert az orvosa nem vette észre cukorbetegségéthttp://www.life.hu/drlife/20160317-meghalt-a-17-eves-irorszag-claire-taylor-amiert-az-orvosa-nem-vette-eszre-hogy-cukorbeteg.htmlA 17 éves lány szülei úgy döntöttek, hogy beperlik a gondtalan orvost, hiszen egy egyszerű vizsgálattal megmenthette volna gyermekük életét. Dr. Life--Sokkoló adatok: percenként három ember veszti el lábát a cukorbetegség miatthttp://www.life.hu/drlife/20160311-cukorbetegseg-szovodmenyekent-husz-masodpercenkent-amputalnak-labat.htmlElvben ma már egyetlen végtagot sem szabadna amputálni a cukorbetegség szövődményeként megjelenő neuropáthia miatt, ezzel szemben a világon húsz másodpercenként hajtanak végre ilyen beavatkozást! Dr. Life--Így kapcsolódik össze a klimax és a cukorbetegséghttp://www.life.hu/drlife/20160304-klimax-cukorbetegseg-okok-tunetek-igy-kapcsolodnak-ossze.htmlA legtöbb nő életének egyik célkitűzése, hogy gyerekei lehessenek. A mai körülmények között a családalapítás időszaka azonban sokszor erősen kitolódik, így nem ritka, ha 35 éves kor felett kerül sor az örömteli eseményre. Bizonyos tényezők azonban nehezíthetik a teherbe esés lehetőségét. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.