Kalandozás intim tájakon: így vigyázz a higiéniádra!

Forrás: Shutterstock -
pénisz nők hüvely egészség intim higiénia nőitabuk férfiak
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az intim higiénia rendkívül fontos mind a férfiak, mind a nők esetében. Az ápoltsághoz és a tisztasághoz az intim testrészek napi gondozása is hozzátartozik. De mit tegyünk és mit ne, hogy minden rendben legyen odalent? Eláruljuk!

Ugye nem kell részletezni, hogy miért is fontos az intim higiénia? Természetesen elsősorban a különböző betegségek, fertőzések elkerülése végett van rá nagy szükség, de a szexuális együttlétet is megkeserítheti a partner testének, főként nemi szervének ápolatlansága.

A nők intim higiéniája

A hüvelyflóra gondoskodik a nők belső védelméről, az itt jelen lévő enyhén savas közeg nem kedvez a kórokozóknak. Hogy a szervezet saját védelmi mechanizmusa fennmaradjon, fontos, hogy megfelelően ápoljuk ezt a testtájékot. Mit is jelent ez a valóságban? Szakemberek szerint – bár ebben a kérdésben a mai napig nincsen teljes egyetértés – a napi tisztálkodás legjobb és leghatékonyabb módja a napi két zuhanyzásnál kezdődik. Abban azért mindenki egyetért, hogy a zuhanyzás jobb megoldás, mint a kádfürdő – ez utóbbit inkább csak néha, lazító jelleggel ajánlják a szakértők. A zuhanyzás során a szappan vagy tusfürdő segít leoldani a bőrfelületre rakódott zsíros réteget, majd a dörzsölés és a folyóvíz eltávolítja azt. Manapság külön beszerezhetőek a kifejezetten az intim testrészek ápolására, tisztítására szolgáló mosakodógélek, amelyek használata szintén előnyös, ám ezt sem szabad túlzásba vinni, és a hüvelybe ezek se kerüljenek be. Éppen úgy, ahogyan a hüvelyi irrigálás különböző gyógynövényekkel is előnyös lehet alkalomadtán, de a gyakori művelet éppen a céllal ellentétes hatást vált ki: felborulhat tőle a hüvelyflóra egyensúlya, így megnövekedhet a fertőzések veszélye.

Fontos, hogy megfelelően ápoljuk az intim testtájékot, a zuhanyzás jobb megoldás, mint a kádfürdő Forrás: Shutterstock

Ezekre a dolgokra figyelj oda!

- naponta kétszer zuhanyozz
- használj intim mosakodógélt, de ne vidd túlzásba annak használatát
- hüvelyi irrigálást csak indokolt esetben végezz, különben könnyen felborulhat a hüvelyflóra egyensúlya (intim együttlét után sem kell öblíteni!)
- vizelés után mindig használj vécépapírt (és moss kezet, előtte és utána is!)
- székelés után elölről hátrafelé törléssel tudod megakadályozni, hogy a székletmaradvány a nemi szervek közelébe kerüljön
- csak kóros hüvelyfolyás esetén használj tisztasági betétet
- kerüld a műszálas, szoros fehérneműket
- a szőrzetnek fontos szerepe van: tisztán kell tartani, de teljesen leborotválni nem célszerű, sokaknál a szőrtelenítés fölösleges gyulladásokhoz vezet
- szexuális segédeszközök használatakor kerüld a hámsérüléseket
- menstruáció idején különösen fontos a tisztálkodás: rendszeresen zuhanyozz, legalább 4 óránként cserélj tampont, betétet

Sajnos a nemi szervek anatómiai felépítéséből következik, hogy a nők jobban ki vannak téve különféle fertőzéseknek, éppen ezért a gyengébbik nem számára kifejezetten fontos a helyes intim higiénia betartása.

FONTOS! Ha bármilyen rendellenességet tapasztalsz, fordulj orvoshoz, és ne próbáld önmagad kezelni!

A férfiak intim higiéniája

A férfiak intim higiéniája ugyanolyan fontos, mint a nőké. Habár a férfi nemi szerv, anatómiai felépítésnek köszönhetően, talán kevésbé fogékony a fertőzésekre, mint a női nemi szerv, azért ugyanúgy baj történhet, ha nem teszünk meg mindent az intim tájak tisztán tartásáért.
A férfiaknak is célszerű zuhanyozáskor alaposan, az előbőrt is felhúzva megtisztítani a nemi szervüket, hiszen a vizeletcsepp, az izzadság, az esetleges váladéktermelődés kellemetlen testszagot okozhat, és a nedves közeg a baktériumoknak, gombáknak is ideális táptalajt biztosíthat. A szoros nadrágok, műszálas fehérneműk elősegítik a kórokozók megtelepedését, így a férfiaknak is érdemes lazább, pamutból készült fehérneműket hordaniuk. A bidét sem véletlenül találták ki: székelés után érdemes a végbél környékét alaposan megtisztítani, így kisebb az esélye annak, hogy a különböző kórokozók veszélyeztetik a nemi szervek egészségét.

A férfiaknak is érdemes lazább, pamutból készült fehérneműket hordaniuk Forrás: Shutterstock

Ezekre a dolgokra figyelj oda!

- naponta kétszer zuhanyozz, különös gonddal tisztítsd meg a nemi szerved
- vizelés előtt és után mindig moss kezet
- székelés után használd a bidét!
- kerüld a műszálas, szoros fehérneműket
- a szőrzetnek fontos szerepe van, tisztán kell tartani, de teljesen leborotválni nem célszerű, sokaknál a szőrtelenítés fölösleges gyulladásokhoz vezet

A szex és az intim higiénia

Szexuális együttlét alkalmával természetesnek kell lennie, hogy a felek ápoltan, tisztán közelítenek egymáshoz. Nem túl kellemes a szex egy izzadság- vagy vizeletszagú, netán váladékkal szennyezett nemi szervű partnerrel. Arról nem is beszélve, hogy a különböző kórokozókat, fertőzéseket könnyűszerrel átadhatjuk a szexuális partnerünknek.

FONTOS! Ha bármilyen rendellenességet tapasztalsz, fordulj orvoshoz, és ne próbáld önmagad kezelni!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.