A depressziónak számos előjele van – kapd el még az elején, nehogy nagyobb baj legyen!

Forrás: Shutterstock -
betegség tünet depresszió megelőzés remotiv2019
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A depressziónak számos előjele van – kapd el még az elején, nehogy nagyobb baj legyen! Mutatjuk, mire figyelj oda!

A rosszkedvűség még nem feltétlenül depresszió! Depresszióról akkor beszélünk, ha az itt felsorolt tünetek közül egyszerre több is fennáll, huzamosabb ideig, akár két hétnél is tovább. Ilyen tünet lehet az erőtlenség, a megmagyarázhatatlan szomorúság érzése, kedvtelenség, passzivitás, általános rossz közérzet, életuntság érzése, koncentrációs nehézségek. A testi tünetek közül a gyakori fejfájást, az álmatlanságot, az emésztőrendszeri panaszokat, az étvágytalanságot és a székrekedést lehetne kiemelni. A szakirodalom a felsoroltak mellett számos egyéb tünetet is leír. Hogy időben el tudjuk csípni a bajt, érdemes figyelni a saját viselkedésünket és időben észrevenni, ha az megváltozott, a szokásostól eltérő lett. Ha ezeket a tüneteket nem csupán 1-12 napig, hanem tartósan észleljük, érdemes szakorvos segítségét kérnünk. Ha ugyanis sikerül még az elején észrevenni a bajt, egy időben elkezdett gyógyszeres kezeléssel akár véget is vethetünk neki.

A depressziónak számos előjele van Forrás: Shutterstock

A depresszió okai

A depressziót bármi kiválthatja, ami mélyen érint valakit. A leggyakoribb okok egy szeretett személy vagy szerelem elvesztése. De állhat a hátterében másfajta személyes dráma is, például válás, vagy ha valaki anyagilag tönkrement, vagy elveszítette a becsületét, megszégyenült. Ne hagyjuk, hogy a türelmetlenség, a bosszússág, a harag és az önsajnálat befészkelje magát a gondolatainkba. Ha mégis megtörténik, és nem sikerül ebből az örvényből kikerülni, ne szégyelljük, kérjünk segítséget!

Kezelés

A gyógyszeres kezelés mellett szükség lehet egyénre szabott pszichoterápiára is, azonban fontos tudni, hogy mindez kizárólag akkor lehet eredményes, ha a beteg maga úgy dönt, hogy meg akar gyógyulni, ha szembe mer nézni a problémájával. Éppen ezért rendkívül fontos az önismeret és hogy mielőbb saját magunkon érezzük a lelkünkben zajló, és esetleg nem jó irányba mutató változásokat.

Gólyahír: megszületett a Viszkis kislányahttp://www.life.hu/csalad/20190212-megszuletett-a-viszkis-kislanya.htmlKedden délután megszületett Ambrus Attila, a Viszkis kislánya. Szívből gratulálunk a kicsihez! Család--Jobb ember leszek: a szeretlek szó elsöprő erejehttp://www.life.hu/csalad/20190131-jobb-ember-leszek-lezaro-cikk-szeretlek-januar.htmlValójában nem is annyira könnyű kimondani valakinek: „szeretlek", mint amennyire ezt gondoltam akkor, amikor belevágtam a Life.hu Jobb ember leszek elnevezésű kampányának januári kihívásába. Talán a legnagyobb bátorság akkor kellett hozzá, amikor tudtam: ez az egyetlen szó – térben és időben egyszerre, tűpontosan elhelyezve – milyen érzelmi hullámokat korbácsolhat fel... De lássuk az elejétől... Család--Évente 12 millióra tehető a házasságra kényszerített gyerekek számahttp://www.life.hu/csalad/20190213-evente-12-milliora-teheto-a-hazassagra-kenyszeritett-gyermekek-szama.htmlA Valentin-napot a romantikával és leánykéréssel szokás azonosítani, azonban milliók, főleg fiatal lányok számára a házasság nem saját döntés kérdése. Évente 12 millió, vagyis napi 35 ezer gyereket kényszerítenek házasságra a világon – figyelmeztet a szerelmesek napja közeledtével az UNICEF. Család--Semmelweis Ignác az anyák életéért küzdött, de csak a halála után ért célthttp://www.life.hu/csalad/20190210-semmelweis-ignac-nem-erhette-meg-hogy-minden-no-biztonsagban-szulhessen.htmlMind az anyák megmentőjeként tekintünk Semmelweis Ignácra, aki felfedezte, hogy az orvosok kezének fertőtlenítésével, az akkoriban rengeteg nő életét követelő gyermekágyi láz megelőzhető. Ugye te is így ismered a „történetet"? Nos, az igazság ennél sokkal árnyaltabb, és, mondhatni, tragikusabb. CsaládOrigoMásodik gyermekével várandós a magyar szépségkirálynő, Cserháti Tamarahttp://www.life.hu/csalad/20190212-masodik-gyermekevel-varandos-a-magyar-szepsegkiralyno-cserhati-tamara.htmlCserháti Tamara második gyermekét hordja a szíve alatt: az örömhírt Instagram-oldalán közölte követőivel. CsaládOrigoCooky és Debóra elárulták születendő gyermekük nevéthttp://www.life.hu/csalad/20190212-cooky-es-debora-elarultak-szuletendo-gyermekuk-nevet.htmlCooky és Debóra néhány hónap múlva kétszeres szülők lesznek. Mindannyian nagyon várják a legújabb csemetét, akinek már a nevét is kitalálták. CsaládOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.