táplálkozástudomány dió energia joghurt spenót
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha étkezés után fáradt és levert vagy, nem a megfelelő ételeket eszed. Válassz olyanokat, amelyek egyenletes energiaszintet biztosítanak, nem dobják meg hirtelen a vércukorszintedet. A cukros ételektől ugyan energikusnak érezheted magad egy rövid ideig, de ez az energia hamar elillan. 5 olyan ételt mutatunk, amitől friss, lendületes és egészséges leszel.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Zabpehely


Segít fenntartani az ideális vércukorszintet, és rosttartalma miatt is kiváló reggeli. Hamar energiát ad, mivel a szervezet a szénhidrátokat dolgozza fel a leggyorsabban, és a teljes kiőrlésű szénhidrátokhoz hasonlóan fokozatosan szívódik fel. Rosttartalmának köszönhetően sokáig teltségérzetet okoz a gyomorban, emiatt a fogyókúrát is segíti. Ráadásul tele van B1-vitaminnal is.


Joghurt


Olyan krémes és finom, hogy akár hizlaló desszertnek is gondolhatnánk. Pedig a joghurt tényleg nagyon egészséges a magas proteintartalma és a probiotikus hatása miatt. Mivel lágy állagú, a szervezet gyorsabban hasznosítja, mint a szilárd élelmiszereket. Bár ezért hamar jóllakunk tőle, mégis sokáig energizál, köszönhetően a fehérjetartalmának, ami tovább marad a gyomorban. Probiotikum-tartalma pedig jó hatással van az emésztésre. Heti háromszori fogyasztása már érezhetően hatásos. Bármikor fogyasztható, például magvakkal, zabpehellyel és mézzel igazán ízletes és lendületes reggeli lehet.


Spenót


A spenót szinte csordultig tele van azokkal a tápanyagokkal, amelyekkel a fáradtság ellen küzdhetünk. Nemcsak az egyik legjobb vasforrás, de rengeteg benne a magnézium, kálium és B-vitamin. Ehetjük bármikor. Akár tarthatunk spenótdiétát is, mivel kalóriatartalma hihetetlenül alacsony. Fogyaszthatjuk nyersen vagy párolva, de figyeljünk oda, hogy lehetőleg ne fagyasztott, hanem friss spenótot vegyünk. Már a legtöbb szupermarketben egész évben lehet kapni friss spenótot.


Diófélék és a magvak


Sokan úgy gondolják, hogy kerülniük kell a magvakat a magas olajtartalmuk miatt. Pedig "jó olajokkal" vannak tele. Az állati zsírokkal ellentétben a magvak csökkentik a koleszterinszintet. Persze nem kell túlzásokba esni, elég, ha 7-8 szemet teszünk reggelente a müzlinkbe, vagy nassolásnak is kiváló.


A magvak típustól függően tápanyagokban gazdagok, rengeteg kiváló minőségű fehérjét tartalmaznak. Energetizáló hatását a benne található mangán, magnézium, foszfor, vas, réz, riboflavin, B1-, B2-, B5-, B6-vitamin és a triptofán adja. Ezek a fontos összetevők mind részt vesznek az energiatermelésben.

Forrás: iStockphoto
Forrás: iStockphoto


Babok


A babot is szokták csodaélelmiszernek hívni, és nem véletlenül. A fáradtság elleni harcban az egyik legjobb élelmiszer. Koncentrált, stabil és lassan égő energiát biztosít. Alacsony zsírtartalmú, rostban gazdag, és megfelelő egyensúlyban található benne a fehérje és a szénhidrát. Hasonlóan a vörös húsokhoz, tele van vassal és gazdag fehérjeforrás. Ellentétben ugyanakkor egy steakkel, alig tartalmaz kalóriát, és az emésztőrendszert sem terheli meg olyan mértékben. B1-vitamin-, magnézium- és káliumtartalma az energiatermelést serkenti.

Life Magazin videó: Sóska vagy spenót?

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=Kv9FS5NZzTgYzpW8



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.