Napi 1 euró (275 forint) is elegendő az egészséges táplálkozáshoz - állítja egy szlovén gyógyszerész, aki az általa kipróbált módszert most a nagyvilággal is szeretné megosztani.

Ales Cerin saját magán próbálta ki, hogy miként lehet olcsón, de egészségesen étkezni. A két hónappal ezelőtt kezdődött teszt során naponta átlagosan 1 eurót és 1 centet költött élelmiszerre, jóllehet, ezt csak úgy tudta elérni, hogy a saját kertjében termesztett almát, póréhagymát, babot, salátát és egyéb zöldségeket fogyasztotta.

www.daylife.com

A hét végéig tartó kísérlettel arra próbált választ találni, hogy az élelmiszervásárlásra fordított összeget lehet-e csökkenteni úgy, hogy közben az egészséges ételekről se kelljen lemondani.

"A nyugati társadalmak túlzásba vitt fogyasztását szeretném megváltoztatni azzal, hogy megmutatom, valójában mennyire lenne csak szükség" - magyarázta a gyógyszerész, hozzátéve, hogy abszurd dolognak tartja a nyugati társadalmak kalóriacsökkentési törekvéseit, míg a világ többi részének a kalóriák növelése okoz gondot.

De mit lehet enni napi 275 forintból?

Cerin az önkéntes megszorítások miatt általában csak vizet, gyógyteát vagy a közeli farmon vásárolt tejet ivott. A zöldtea viszont már nem fért bele a költségvetésbe csakúgy, mint a sajtok, amelyek szintén ritkán kerültek az asztalára. Kiadásait házi készítésű joghurttal és müzlivel, illetve saját sütésű kenyérrel csökkentette. Az őszi diétájában fontos kellék volt a szelídgesztenye, amelyet a szülei házához közeli erdőben szedett.

www.daylife.com

Két hónap alatt négy kilogrammot fogyott, de csakis azért, mert az étrendje mellett aktív életmódján nem változtatott. A "diéta" alatt is naponta biciklizett, és hetente háromszor kocogott.

A gyógyszerész saját számításai szerint a fejlett nyugati társadalmak tagjai négyszázszor többet költenek élelmiszerre, mint azok, akik a fejlődő országokban élnek. És ha mindenki annyit fogyasztana, mint a nyugat, a megfelelő mennyiséget csak egy hatszor nagyobb Földön lehetne megtermelni - mutatott rá Cerin.

Tények és tévhitek: élelmiszerek, amelyek megelőzhetik a rákothttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20101102-het-koleszterincsokkento-elelmiszer.html Hét koleszterincsökkentő élelmiszerhttp://www.life.hu/gyogyulj/alternatoivgyogymodok/20100819-tenyek-es-tevhitek-elelmiszerek-amelyek-megelozhetik-a-rakot.html