műtét specialista matrac gerincferdülés gerinc
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A válasz egyszerűnek tűnik: olyan orvos, aki gerincbetegségek gyógyítására szakosodott. De valóban specialistát igényel ennek a betegség csoportnak a kezelése?

A gerincbetegségek gyógyítása igazi csapatmunka, a Doctorfit Gerincambulancián is így dolgozunk és ettől hatékony a betegellátás. A gerincklinikánkon rengeteg szakember együttműködése kell egy egyszerű porckorongsérv kezeléséhez: orvos, nővér, gyógytornász, masszőr, csontkovács szinte mindenképp kell, de szükség lehet kínai gyógyászati szakemberre, pszichológusra is. Ha innen nézzük eredeti kérdésünket, a gerincspecialista orvos az, aki összefogja és koordinálja a gerincbeteg ellátását.

iStockPhoto
iStockPhoto

Amennyiben a gerincfájdalmak okainak sokfélesége felől indulunk, szintén látni fogjuk, hogy milyen sokféle szakma képviselője találkozhat gerincbeteggel. A betegek közt leggyakoribbak a degeneratív (kopásos) elváltozások. Ezek kezelésében reumatológus, ortopéd orvos, neurológus vesz részt.

Az összes gerincelváltozás képi diagnosztizálását radiológus (röntgenorvos) végzi. A gerinctörésekkel traumatológus (baleseti sebész) találkozik. A gyulladásos elváltozásokat reumatológus kezeli. A gerinc daganatos elváltozásait onkológus gondozza. Gerincferdülés, és egyéb gyermekkori gerincdeformitások esetén gyermek-ortopéd orvoshoz fordulunk. A derékfájdalmak gyakran pszichológiai okokra vezethetők vissza. Ilyenkor pszichológus vagy pszichiáter találkozik a pácienssel. Ezekből is látható, hogy bizony szükség van gerincspecialistára, egy olyan orvosra, akinek rálátása van valamennyi felsorolt szakterületre.

Ha műtétre kerül sor, szintén többféle orvos operálhat gerincbeteget. Elsősorban idegsebészek, ortopédsebészek, ritkább esetben traumatológusok végeznek ilyen műtéteket. Fontos, hogy az adott szakembernek speciális ismeretei legyenek a gerincműtétekkel kapcsolatban. Magyarországon is egyre gyakoribb, hogy gerincműtétekre szakosodott sebész, gerincsebész végzi el a beavatkozást. Természetesen a gerincsebészeten belül is kialakultak szub-specialitások. Van, aki a nyaki gerincsérülésekre, van, aki a gerincdeformitásokra és van, aki az endoszkópos gerincműtétekre szakosodott. Látható tehát, hogy az optimális műtéti eredmény elérésére szükség van gerincspecialistára.

Összefoglalva a fentieket a véleményem szerint a gerincspecialista az, aki a gerincbetegségek valamennyi aspektusához ért, összefogja a gerincbeteget ellátó csapatot.

Milyen az optimális matrac egy gerincbeteg számára?


A válasz sokkal bonyolultabb lett, mint amire számítottunk. A legfontosabb következtetéseink ezek voltak:

- Nincs olyan matrac, amely valamennyi testsúlyú és alkatú beteg számára optimális lenne, tehát egyféle matrac biztosan nem oldhatja meg a problémát.

- A beteg állapotának több jellemzőjét összevetve kifejlesztettünk egy olyan eljárást, mellyel meghatározható a beteg számára megfelelő matracot.

- A heveny (akut) fájdalom időszakában a betegek számára a legkeményebb fekhely a legkényelmesebb. Ugyanez igaz a frissen műtött páciensek esetében is. Néhány hét elteltével azonban a páciensek már másik matracot választanak.

A kutatási eredmények alapján a Rottex és a Doctorfit Gerincambulancia létrehozta a gerincbetegek számára azt a matrac családot, amely a megfogalmazott igényeket próbálta minden szempontból kielégíteni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.