Egy közvélemény-kutatásból az derült ki, hogy a britek jobban félnek a ráktól, mint állásuk elvesztésétől, az eladósodástól, a szívrohamtól vagy attól, hogy autóbalesetet szenvednek.

A megkérdezettek egyharmada úgy gondolja, hogy a rák sorsszerű, semmit sem tehetnek a kockázat csökkentése érdekében.

iStockPhoto

Több mint kétezer embert kérdeztek meg legnagyobb félelmeikről egy ijesztő kilátásokat tartalmazó lista alapján, amely többek között az állás elvesztését, az adósságot, az autóbalesetet, az Alzheimer-kórt és a szívrohamot is felsorolta. A Cancer Research UK rákkutató intézet megbízásából készült felmérés kimutatta, hogy minden ötödik ember a rákot jelölte meg a legfélelmetesebbként.

Sara Hiom, az intézet egészségügyi információs igazgatója szerint sokan úgy érzik, hogy tehetetlenek a betegséggel szemben, amely az emberek egyharmadát sújtja élete során. Az összes rákbetegség fele azonban egészséges életmóddal megelőzhető lenne.

"A rák már nem olyan halálos ítélet, ahogyan sok ember gondolja. A diagnosztizálás, a kezelés és az országos szűrés javulásának köszönhetően a hosszú távú túlélés a 70-es évektől megduplázódott az emlő-, a bél- és a méhnyakrák esetében" - mondja a szakember.

Teresa Nightingale, a World Cancer Research Fund igazgatója szerint aggasztó, hogy még mindig túl sokan gondolják, hogy a rák sorsszerű, pedig egyre több bizonyíték támasztja alá azt, hogy viszonylag egyszerű életmódbeli változtatásokkal csökkenteni lehet a kockázatát.

LIFE VIDEÓ: TINIK A RÁKOSZTÁLYON

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen  és a Facebookon  is!


Korábban:

A feleség mellrákos lett - újra egymásba szeretett az elvált házaspár 
Azt hazudta, csontrákja van, csakhogy pénzhez jusson 
Ne tankolj csurig! A rák megelőzésének húsz módja 
Ritka, de annál félelmetesebb betegség: a hüvelyrák