Alig több mint egy éve Andrea és férje, Kevin a sertésinfluenza következtében elvesztette nyolcéves kislányát, Maisie-t. Az élettel teli kislánynak nem voltak egészségügyi panaszai, ennek ellenére néhány nap alatt maga alá gyűrte a vírus. Így ő lett az egyik első egészséges brit gyermek, aki a sertésinfluenza következtében vesztette életét.

A nyolcéves kislány szülei és öccse a mai napig nehezen dolgozzák fel a tragédiát, és csak most képesek a nyilvánosság előtt beszélni a történtekről, hogy mások figyelmét is felhívják a veszélyre. Andrea és Kevin számára az a legfurcsább, hogy Maisie nem mutatta a vírusfertőzés jellegzetes tüneteit, vagyis a magas lázat és legalább kettőt a következő tünetek közül: szokatlan fáradtság, fejfájás, orrfolyás, torokfájás, légszomj vagy köhögés, étvágytalanság, izomfájdalom és hasmenés vagy hányás. Maisie testhőmérséklete 37 Celsius fok körül ingadozott, és bár egyszer hányt, szinte teljesen normálisan evett, és nem számolt be semmilyen más tünetről.

www.dailymail.co.uk

Az október óta Nagy-Britanniában sertésinfluenzában meghalt 50 személy többsége a 65 éven aluli korosztályba tartozott. Harmada nem tartozott a magas kockázatú csoportokba, és sok gyermek is volt közöttük. A fiatalok állítólag azért vannak nagyobb veszélyben, mert ők nem találkoztak a korábban keringő hasonló influenza-vírustörzsekkel.

A legnagyobb baj a nehéz diagnosztizálás


Dr. Maureen Baker, a brit háziorvosok kollégiumának szakértője szerint az a legnagyobb baj, hogy gyermekek esetében sokkal nehezebb azonosítani a tüneteket, mint felnőtteknél. "A sertésinfluenza olyan, mint Dr. Jekyll és Mr. Hyde. A nagy többség esetében enyhe lefolyású és kevésbé súlyos, mint a szezonális influenza. Másokban azonban ha súlyos, akkor nagyon súlyos" - mondja. "Az a baj, hogy a gyermekek nem tudják olyan szabatosan megfogalmazni a tüneteket, mint a felnőttek. Talán magas a lázuk, és az influenzás gyerekek gyakran hánynak, de nem sok más dologról panaszkodnak, ezért nehéz megtudni, mi a baja. A sertésinfluenza esetében a felnőttek és a gyerekek hirtelen lesznek rosszabbul, bár egyesek esetében az állapotromlás fokozatos. Ha azonban egy gyermek betegsége bármely szakaszában nem javul, hanem súlyosbodik, vagy ha légzési nehezítettséget tapasztalnak, azonnal orvoshoz kell fordulni."

Igenis fontos az oltás


Amikor Maisie 2009 októberében megbetegedett, még nem volt védőoltás, és Andrea őszintén bevallja, hogy az egészséges gyerekek mellett valószínűleg eszébe sem jutott volna az oltás.

www.dailymail.co.uk

Most azonban a sertésinfluenzával kapcsolatos szalagcímek szomorú emlékeztetők a veszteségre. "Nagyon nehéz, mert olyan emlékeket élesztenek fel, amiket nem szeretnénk felidézni" - mondja Kevin. "Bosszantó azokat a cikkeket olvasni, amelyek arról szólnak, hogy a sertésinfluenza nem volt olyan súlyos tavaly, és a kormány túlreagálta a sosem létezett járványt. Hát, számunkra a sertésinfluenza maga volt a pokol. Bánt, amikor azt olvasom, hogy az egész sok hűhó volt semmiért."

Maisie emlékére


Andrea elmondása szerint Albert óriási vigaszt jelent, és mindnyájan próbálnak túllépni a történteken, hogy folytatni tudják életüket. Kevin egy mesekönyv írásába kezdett Szépségverseny az állatkertben címmel, melynek főszereplője egy Maisie nevű kislány. A könyv elején szereplő verset "Gyönyörű kislányomnak, Maisie-nek" aláírással elhunyt gyermekének ajánlja. Az édesapa így próbálja életben tartani kislánya emlékét.Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!

"Rossz nemet választottak nekem az orvosok" - videó egy interszexuális fiúrólhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110113-akinek-rossz-nemet-valasztottak-az-orvosok.html Kisbabája született a legkövérebb tininek - fotóvalhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110112-kisbabaja-szuletett-a-legkoverebb-brit-tininek.html Cotard-szindróma: Emberek, akik azt hiszik, hogy már nem élnekhttp://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20110111-cotardszindroma-emberek-akik-azt-hiszik-hogy-mar-nem-elnek.html Saját petesejtjeit ültetné egy asszony a terméketlen lányábahttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110111-sajat-lefagyasztott-petesejtjeit-ultetne-egy-asszony-a-termeketlen-lanyaba.html