Hasfájásod helye elárulja, milyen betegségben szenvedsz!

has lélek egészség test hasfájás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Fáj a hasad, és nem tudod, mitől? Az, hogy hol jelentkezik a fájdalom, elárulja annak okát is. Képzeld egy óra számlapját a hasadra, és tájold be, hány óránál érzed a fájdalmat.

12 óránál

Ha a hasad legmagasabb pontján, közvetlenül a szegycsont alatt tapasztalsz égő érzést, könnyen lehet, hogy reflux okozza a gondot. Az égő érzést ilyenkor az váltja ki, hogy a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsőbe - igen gyakran fordul elő mindez egy hatalmas lakoma, egy alkoholmámoros éjszaka után, de a várandós nőknek is gyakori problémája. Ha hajlamos vagy a gyomorsav-visszaáramlásra, a legjobb, ha kerülöd a nagyon fűszeres, zsíros ételeket, a kávét és az alkoholt, és előnyben részesíted a sok rostot tartalmazó élelmiszereket, ha pedig mégis bekövetkezett a baj, iszol egy kevés gyömbérteát. Súlyosabb esetben a vény nélkül kapható savlekötők is sokat segíthetnek. Ha éjszaka támad a reflux, tegyél a fejed alá még egy párnát, hogy magasabban legyen, mint a lábad. Ha viszont gyakran előfordul nálad ez a probléma, vagy nyelési nehézségeid vannak, mindenképp fordulj orvoshoz, mert a gyomorsav folyamatos maró hatása akár fekélyek kialakulásához is vezethet.

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com



2-5 óra között

Ha ezen a tájon jelentkezik a fájdalom, nagy valószínűséggel székrekedés okozza, különösen, ha tompa fájást érzel, és puffadsz is. A székrekedés gyakori oka, ha nem fogyasztasz elég folyadékot, vagy nem eszel elegendő rostot. A várandósság is lehet az ok, a terhes nők körülbelül 40 százaléka székrekedéstől szenved. A gyógymód viszonylag egyszerű: igyál minél több folyadékot, és fogyassz rostban gazdag ételeket: zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű pékárukat, valamint mozogj rendszeresen. Az aszalt szilva és a felkelés után elkortyolt meleg ital is serkenti a bélműködést. Ha viszont a tüneteid több mint egy hétig fennállnak, és gyakran visszatérnek, illetve ha a székletedben vér van, vagy különösebb ok nélkül fogyni kezdesz, mindenképp menj orvoshoz.

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com



4 óránál

Ha itt érzel fájdalmat, az húgyúti fertőzésre vagy endometriózisra utalhat. Az endometriózis esetében a méh belsejét alkotó szövet a méhen kívül is beágyazódik, a menstruáció idején azonban nem tud kilökődni. Ahhoz, hogy tudd, a két probléma közül melyikre kell gyanakodnod, vedd szemügyre a többi tünetet is. Az endometriózis kísérő tünete lehet a csípő- és deréktáji fájdalom, a menstruációs görcsök és a szex közben érzett fájdalom. Ha húgyúti fertőzésről van szó, a gyakori vizelés, a vizelés közbeni égő, csípő érzés és a hányinger lehet gyanús. Mindkét betegséggel fordulj orvoshoz, nem érdemes otthon kísérletezni a kezeléssel - bár a hólyaghurutra kiegészítő gyógymódként jó hatással lehet az áfonyalé és általában a minél több folyadék fogyasztása is.

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com



7 óránál

Ha a fájdalom a hasad közepéről indult ki, de pár óra leforgása alatt a jobb alsó szakaszba vándorol, lehet, hogy vakbélgyulladásod van. Különösen akkor érdemes erre gyanakodni, ha a fájdalom a terület megnyomásakor fokozódik, betegnek érzed magad, lázas vagy. Minél hamarabb fordulj orvoshoz, mert az operáció halogatása életveszélyes szövődmények kialakulásával járhat. Ha magasabbra szökik a lázad, vagy a fájdalom az egész hasadra kiterjed, lehet, hogy már perforált is a vakbeled, így minél sürgősebb orvosi ellátásra van szükséged. Egy percet se várj, hívd az orvost.

Fórum: Menstruációs görcsök! Megoldás?


10 óránál





A régi testemet akarom! - Nézd meg videónkat!

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=NpLxcBHJefQlzU0R


L!FE Magazin - Minden nap 18 órakor a LifeNetwork műsorán!


Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!


Teljes testfelújítás - 54 évesen szabatta át az egész testét!http://www.life.hu/tested-lelked/onismeret/20110211-plasztikai-mutetek-a-teljes-testen.htmlÍgy érezheted magad végre igazán szexinek!http://www.life.hu/tested-lelked/onismeret/20110211-igy-erezheted-magad-vegre-igazan-szexinek.htmlOkostelefonod van? Vigyázz, ráncos leszel!http://www.life.hu/tested-lelked/20110210-az-okostelefonok-hasznalata-korai-szemrancokat-okoz.htmlAmit eddig biztosan nem tudtál a másnaposságrólhttp://www.life.hu/tested-lelked/20110209-tevhitek-a-masnapossagrol.htmlSaját zsírod menthet meg az öregedéstőlhttp://www.life.hu/tested-lelked/dieta/20110208-fagyasztott-zsir-lehet-a-fiatalsag-zaloga.htmlMegnézheted magad, milyen lennél plasztikai műtét után!http://www.life.hu/tested-lelked/onismeret/20110208-megnezheted-magad-milyen-lennel-plasztikai-mutet-utan.htmlNarancsbőr és vádligörcs: Mit árul el a lábad az egészségedről?http://www.life.hu/tested-lelked/onismeret/20110202-viszer-narancsbor-vadligorcs-labad-megmutatja-milyen-az-egeszseged.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.