inteligencia agyműködés étrend étkezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ételek nem csak a karcsúság elérésében és megtartásában segítenek: bizonyos típusú élelmiszerekkel az agyműködésedet is serkentheted. Ismerd meg a leghatásosabbakat! Tavaly nagyon kedveltétek ezt a cikket a Life.hu-n.

Lassítsd az öregedést!

Ha gyakran előfordul, hogy beszélgetés közben nem ugranak be szavak vagy kifejezések, úgy érezheted magad, mintha kezdenél "berozsdásodni". Ekkor nem is jársz olyan messze az igazságtól. Az évek múlásával az oxidációs folyamatok hatására valóban felhalmozódnak bizonyos fémek az agyban, és azok, mint a rozsda, károsítják a sejteket. Sőt, akár Alzheimer- vagy Parkinson-kór is kialakulhat az oxidáció és a gyulladás hatására.

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com

A C-, az A- és az E-vitamin - valamint még számos vegyület - olyan antioxidánsok, amelyek valóban segíthetik csökkenteni a szabad gyökök számát, javítva ezáltal az agytevékenységet. Ezért fogyassz tehát sok málnát, epret és feketeáfonyát: ezekben a gyümölcsökben ellagitannin található, amely serkenti a memória működését. A szőlőben, az áfonyában, valamint a vörösborban proantocianidin található, ami az agy térbeli memóriáját erősíti, így ezeket is érdemes beépítened az étrendedbe. Az alma is hasznos: több, állatokon végzett vizsgálat is kimutatta, hogy az almában megtalálható quercetin csökkenti a neurodegeneratív betegségek - mint amilyen az Alzheimer-kór is - kockázatát az agyban.

Fűszerek közül a kurkuma és a curry az igazi csodafegyver a szabad gyökök ellen, mivel olyan anyagot tartalmaznak, mely antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Patkánykísérletekből az is kiderült, hogy az Alzheimer-kór ellen is nagyon hatásos.

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com

Élénkítsd a memóriád!

Bizonyos zsírsavakat, mint amilyen az omega-3 zsírsav, a szervezeted képtelen előállítani, habár nagy szüksége van rá. Ezért ezt az étkezéssel kell pótolnod. Az omega-3 zsírsav segíti az agyi neuronok kommunikációját, ami szintén javítja a memóriát, így fontos szerepe lehet a tanulásban. Többnyire halakban, például a lazacban, a makrélában, a heringben, a szardíniában és a tonhalban található, de a növények közül a lenmag, a dió, az avokádó és egyes olajok, például a repceolaj is bőségesen tartalmazza. Ezek ráadásul csökkentik a koleszterinszintet is, ezzel elősegítik a vér áramlását is, ami elengedhetetlen a kiváló agyi működéshez.

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com

Pörgesd fel az agyműködésed!

A kutatók már régen kimutatták, hogy a B-vitamin és a folsav nagyon fontos a terhes nők számára, mert megakadályozhatják a méhen belüli, az agyat és a gerincvelőt érintő rendellenességek kialakulását. Nemrég az is kiderült, hogy a későbbiekben is hatásosak lehetnek, hiszen mérséklik az időskori kognitív hanyatlást, többek között a memória elvesztését. Sőt, a B-vitamin és a folsav csökkentik az Alzheimer-kór kialakulásának az esélyét is. A B-vitaminokat megtalálod a zöld leveles zöldségekben és hüvelyesekben, vagyis a salátákban, a parajban, a babokban, a borsóban és a lencsékben Fogyaszd ezeket minél gyakrabban!

Javítsd a koncentrációs képességed!

Ha gyakran elkalandoznak a gondolataid, képtelen vagy összpontosítani, lehet, hogy több cinkre és vasra lenne szükséged. A vashiány ugyanis csökkenti a koncentrációs képességet, miközben a cink hiánya lassítja az agyműködést. Bár a vas többnyire állati eredetű ételekben, főként a vörös húsokban található meg, bizonyos növények fogyasztásával is pótolhatod. A tofu, a tökmag, a pisztácia például remek vasforrás. A jobb felszívódás érdekében fogyassz sok C-vitaminban gazdag ételt is hozzájuk. A cinket - hasonlóan a vashoz -, a vörös- és egyéb húsok fogyasztásával tudod pótolni, illetve a növények közül tökmaggal, szójával és búzacsírával.

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!

Vigyázz, vetélést okoznak! - Gyógynövények, melyeket kerüljhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110218-vetelest-okozo-gyogynovenyek-melyeket-kerulj.htmlIndiai burgonya és karfiol filohttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110216-indiai-burgonya-es-karfiol-filo-a-makifood-receptje.htmlÍgy fogyj ingyen, diéta és mozgás nélkülhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110215-igy-fogyj-ingyen-dieta-es-mozgas-nelkul.htmlIsteni házi finomság: a túrófánkhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110214-turofank-recept.htmlEgyünk bogarat! Tápláló és egészséges!http://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110212-egyunk-bogarat-taplalo-es-egeszseges.htmlVegán blintz almás-birsalmás töltelékkel, palacsintaimádóknakhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110209-vegan-blintz-almasbirsalmas-toltelekkel-palacsintaimadoknak.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.